Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2006

Δύο νεκροί και 14 τραυματίες ο απολογισμός των συγκρούσεων της Δευτέρας

Πηγή: Associated Press

Το βράδυ της Δευτέρας νέες μάχες ξέσπασαν στην πόλη Ράφα, νότια στη Γάζα, μεταξύ ενόπλων της Φατάχ και της Χαμάς. Δύο νεκροί και 14 τραυματίες ο νέος απολογισμός.

Ωστόσο το επίπεδο των συγκρούσεων δεν κατέληξε στη χαώδη κατάσταση που προκλήθηκε την Κυριακή και είχε αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς και 100 τραυματίες.

«Η Γάζα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση και οδεύει προς την ηρεμία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά δεν έκρυψε το φόβο του για νέο ξέσπασμα βίας στη Δυτική Όχθη, όπου οι ένοπλοι της Φατάχ απειλούσαν να εκδικηθούν για τα γεγονότα της Γάζας. «Βασιζόμαστε στο λαό μας να είναι υπεύθυνος, να μην εξαπλωθεί ο κύκλος των διαφωνιών και της σύγκρουσης» είπε ο Χανίγιε.

Λίγες ώρες μετά το πέρας της ομιλίας του ένοπλοι της Φατάχ βάδισαν προς τη Ράφα μετά τις βραδινές προσευχές για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης της Χαμάς και του ένοπλου τμήματός της. Όταν πλησίασαν φυλάκιο της ασφάλειας ξέσπασε μάχη και πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Η μάχη τερματίστηκε αφού τοπικοί αξιωματούχοι της Χαμάς και της Φατάχ κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να υποχωρήσουν.

Ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα, νέα μάχη ξέσπασε σε προπύργιο της Φατάχ στην άλλη άκρη της πόλης. Σκοτώθηκε ένας παριστάμενος και ένα ακόμη άτομο η ταυτότητα του οποίου δεν έχει πιστοποιηθεί, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες και θραύσματα. Σύμφωνα με τη Φατάχ, ένοπλοι της Χαμάς άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της Φατάχ ενώ οδηγούσαν κοντά σε μπλόκο. Σύμφωνα με τη Χαμάς μέλη της δέχτηκαν πυρά από το όχημα και απάντησαν.

«Η απεργία συνεχίζεται και φαίνεται ότι δεν πρόκειται να σταματήσει» δήλωσε ο Bassem Hadaidah, εκπρόσωπος των απεργών.

Η βία των τελευταίων ημερών απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, με απώτερο στόχο τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά την εκλογή της Χαμάς στην κυβέρνηση. Αυτές οι κυρώσεις στέρησαν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να πληρώσει τους 165.000 εργαζόμενούς της.

Οι συνομιλίες για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας πάγωσαν καθώς ο Αμπάς προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναγκάσει τη Χαμάς να αποδεχτεί τους όρους που ήθελε να επιβάλει η δύση.

Ο βουλευτής της Φατάχ Σαέμπ Ερεκάτ, έμπιστος του Αμπάς, απέρριψε την πιθανότητα σύντομης επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Οι συνομιλίες περί συνεργασίας είχαν προβλήματα πριν (ξεσπάσει η βία). Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια» δήλωσε.

Ο Αμπάς ήταν στο εξωτερικό τη Δευτέρα και η επιστροφή του έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: