Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Διεθνής Σύνοδος της Κοινωνίας Πολιτών για την Υποστήριξη του Παλαιστινιακού Λαού

Γραφείο Ηνωμένων Εθνών, Γενεύη

7-8 Σεπτεμβρίου 2006

Συνολικό Σχέδιο Δράσης της Συνόδου

Συναντιόμαστε ξανά, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών δεσμευμένες στον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και στην απόδοση των ακόμη μη πραγματωμένων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και της επιστροφής του παλαιστινιακού λαού. Εδράζουμε τις εργασίες μας στα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, τη Χάρτα και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μια δέσμευση προς το διεθνισμό και μια δίκαιη ειρήνη και στην πεποίθηση ότι τα ΗΕ εξακολουθούν να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο για τον τερματισμό της κατοχής.

Αντιμετωπίζουμε μία νέα κρίση πολέμου και κατοχής, μια κρίση κατά την οποία οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να υποφέρουν ακόμη πιο βαθιά απ’ ότι δεινοπαθούσαν εδώ και δεκαετίες βάρβαρης κατοχής και απαρτχάιντ.

Ο πόλεμος εναντίον του Λιβάνου και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Γάζα δημιούργησαν νέες πραγματικότητες. Η μονομερής δράση του Ισραήλ «εκτέθηκε» και η «αναδίπλωση» της Γάζας αποδείχθηκε ψεύτικη. Οι συνθήκες ζωής των υπό κατοχή Παλαιστινίων εξακολουθούν να επιδεινώνονται και στους παλαιστίνιους πρόσφυγες εξακολουθούν να αρνούνται τα διεθνή τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της επιστροφής. Οι Παλαιστίνιοι στην Ιερουσαλήμ και αλλού αντιμετωπίζουν εθνική εκκαθάριση.

Η τωρινή κρίση έχει υποσκάψει την προσπάθεια των ΗΠΑ να αναδιατάξουν τη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου που δικαιώνεται στο όνομα του «εκδημοκρατισμού». Εάν η δημοκρατία είχε οποιοδήποτε νόημα, οι ΗΠΑ, και στην πραγματικότητα κάθε κράτος μέλος, θα αποδέχονταν το αποτέλεσμα των πρόσφατων παλαιστινιακών εκλογών και θα αποκαθιστούσαν πλήρεις σχέσεις με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη Αρχή στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη – άσχετα με το ποιον εξέλεξε ο παλαιστινιακός λαός. Αντ’ αυτού η διεθνής κοινότητα και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, έμειναν θεατές παραλυμένοι, αντιμέτωποι με το από τις ΗΠΑ ενορχηστρωμένο μποϊκοτάζ της Παλαιστινιακής Αρχής και τη σκανδαλωδώς παράνομη απαγωγή από το Ισραήλ 41 δημοκρατικά εκλεγμένων μελών του κοινοβουλίου και 8 υπουργών αυτής της κυβέρνησης. Γεγονότα που συγκροτούν ένα μετάλλιο αισχύνης για όλους μας.

Πριν από τριάντα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν, καταδίκασαν και δεσμεύτηκαν να αντιταχθούν στο διεθνές έγκλημα του απαρτχάιντ. Είναι σημαντικό ότι όρισαν το έγκλημα του απαρτχάιντ ως καθολικό έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, όχι ειδικά ενάντια στην τότε πραγματικότητα της Νότιας Αφρικής. Σήμερα, 12 χρόνια μετά τον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, θυμόμαστε ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ και, επιπλέον, διαιωνίζει την πιο μακροχρόνια κατοχή στην πρόσφατη ιστορία.

Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και ακτιβιστές από ολόκληρο τον κόσμο ενωνόμαστε για μια ακόμη φορά με τα Ηνωμένα Έθνη για να αναγνωρίσουμε, να καταδικάσουμε και να δεσμευτούμε ότι θα αντιταχθούμε σ’ αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα. Όπως και κατά το παρελθόν, είμαστε και πάλι αποφασισμένοι οι υπαίτιοι αυτού του εγκλήματος να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Παρά την εδώ και δύο έτη ειλημμένη Γνωμοδοτική Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, που αποφάνθηκε ότι το Τείχος Απαρτχάιντ του Ισραήλ είναι παράνομο, η κατασκευή του Τείχους οδεύει σχεδόν στην ολοκλήρωσή της. Το Τείχος περικυκλώνει παλαιστινιακές πόλεις και κωμοπόλεις στην πιο εκτεταμένη αρπαγή γης από το 1967. Καλούμε τα ΗΕ να εφαρμόσουν το σύνολο της Γνωμοδότησης του ΔΔΔ – ειδικά το εδάφιο που ζητάει την κατεδάφιση του παράνομου Τείχους. Εμείς οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών αξιολογούμε με σοβαρότητα την ευθύνη μας απέναντι στο Τείχος. Έχουμε ασχοληθεί με το ζήτημα της παράνομης κατασκευής του Τείχους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με σκοπό να εφαρμοστούν όλα τα εδάφια της Γνωμοδότησης του ΔΔΔ και των ψηφισμάτων της Γενικής Συνόδου.

Η σύνοδός μας εδώ στη Γενεύη, αυτή την περίοδο, διεξάγεται σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή. Μπορούμε είτε να κλείσουμε τα μάτια στην επείγουσα κρίση που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός και στις υποχρεώσεις της διεθνούς κοινότητας να την τερματίσει, ή να αδράξουμε την ευκαιρία για να πιέσουμε για ένα πραγματικό βήμα προς τα μπρος για να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη. Έχουμε αποφασίσει να είμαστε τμήμα εκείνων που εργάζονται για τη δημιουργία μίας νέας πραγματικότητας, βασισμένης στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο – για να τερματιστεί η κατοχή και να υλοποιηθούν τα αναφαίρετα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και του δικαιώματος εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Κατόπιν όλων αυτών απευθύνουμε την ακόλουθη έκκληση:

Κάλεσμα σε Δράση

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη τους:

1) Να παράσχουν διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό που ζει υπό κατοχή

2) Να προσάγουν στη δικαιοσύνη, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή σε κάποιο άλλο διεθνές ή εθνικό σώμα με διεθνή δικαιοδοσία, τους υπαίτιους των εγκλημάτων πολέμου εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

3) Να ενθαρρύνουν και να επιβάλουν κυρώσεις, ειδικά με τη μορφή της διακοπής του δολοφονικού εμπορίου όπλων με το Ισραήλ, και να τερματίσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της εκλεγμένης Παλαιστινιακής Αρχής και τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.

Αναφορικά με την κοινωνία πολιτών, δεσμευόμαστε στα ακόλουθα:

1) Να εργαστούμε τους ερχόμενους μήνες με τα κινήματα της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών και τις ΜΚΟ για να μνημονεύσουμε την επέτειο των 40 χρόνων της κατοχής της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Αυτή η επέτειος μνήμης θα περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα ενημερωτικών και πολιτιστικών εκστρατειών, που όλες θα κορυφώνονται σε μια παγκόσμια Ημέρα Δράσης, στις 9 Ιουνίου 2007, την 40ή επέτειο της κατοχής, υπό το σύνθημα «Ο Κόσμος Λέει Όχι στην Ισραηλινή Κατοχή».

2) Να διευρύνουμε την παγκόσμια εκστρατεία για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) σε ακόμη ευρύτερους τομείς στις χώρες και τις περιοχές μας με βάση την οικοδόμηση ενός κινήματος μη-βίαιης αντιπαράθεσης στο ισραηλινό απαρτχάιντ και την κατοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας επείγουσας εκστρατείας για τον τερματισμό των κυρώσεων εις βάρος της δημοκρατικά εκλεγμένης Παλαιστινιακής Αρχής.

3) Να κινητοποιηθούμε να απαιτήσουμε οι κυβερνήσεις μας να παράσχουν επειγόντως διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό που ζει υπό κατοχή, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπαίτιοι των εγκλημάτων πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Επίσης θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες να εφαρμοστούν οι Συνθήκες της Γενεύης και όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να συγκληθεί νέα διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή με τα Ηνωμένα Έθνη στο επίκεντρο.

(Στη σύνοδο μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι:

Phyllis Bennis, συνδιευθύνων του Διεθνούς Συντονιστικού Δικτύου για την Παλαιστίνη, Dr. Mustafa Barghouti, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου,

Achin Vanaik, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Δελχί,

Raji Sourani, διευθυντής του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γάζα, Michel Warschawski, συνιδρυτής του Κέντρου Εναλλακτικής Πληροφόρησης, AIC,

Mr. Jamal Juma', Συντονιστής της Παλαιστινιακής Λαϊκής Εκστρατείας Ενάντια στο Τείχος, Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign, Naeem Jeenah, συνδιευθύνων του ICNP από τη Νότια Αφρική)

Πηγή: Palestinian Grassroots Anti-Apartheid Wall Campaign (www.stopthewall.org)

Σεπτέμβριος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: