Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2006

Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να δολοφονεί σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Πηγή: Associated Press

11,12/10/2006

Τέσσερα μέλη της Χαμάς και ένα 14χρονο κορίτσι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό την Πέμπτη πριν το ξημέρωμα στη νότια Γάζα. Και οι πέντε νεκροί ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο θάνατος τους βρήκε όταν ισραηλινό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εξαπέλυσε δύο πυραύλους εναντίον πλήθους Παλαιστινίων στο χωριό Αμπασάν, ανατολικά του Καν Γιουνίς. Οι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από κτίριο όπου είχε καταλάβει θέσεις ο ισραηλινός στρατός.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές μονάδες και αεροσκάφη που έκαναν επιχειρήσεις στην περιοχή είχαν χτυπήσει 7 Παλαιστινίους, μέλη ενόπλων οργανώσεων.

Την Τετάρτη δύο παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Ο ένας δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι ενώ κοίταζε από το παράθυρό του τη σύγκρουση που μαινόταν στους δρόμους της Νάμπλους μεταξύ στρατού και ενόπλων πριν την αυγή, πρόκειται για τον 31χρονο Αμπντουλάχ Μανσούρ μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στη Γάζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε θανάσιμα παλαιστίνιο ένοπλο που διείσδυσε από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης ζωσμένος με βόμβες. Η παλαιστινιακή υπηρεσία ασφαλείας δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του στρατού.

ΟΗΕ: Ο αριθμός των ισραηλινών αποκλεισμών δρόμων αυξήθηκε κατά 40% από πέρυσι

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ διατύπωσαν παράπονα για τη μεγάλη αύξηση των ισραηλινών σημείων ελέγχου στη Δυτική Όχθη και τους αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης στη Λωρίδα της Γάζας, καταλογίζοντας στα μέτρα τη διατάραξη της παλαιστινιακής ζωής σε όλα τα επίπεδα.

Η υπηρεσία των ΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν κατά 40% περισσότεροι αποκλεισμοί δρόμων από πέρυσι στη Δυτική Όχθη σήμερα, χωρίζοντάς την σε τμήματα μεταξύ των οποίων η μετάβαση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Από 376 τον Αύγουστο του 2005 καταμετρήθηκαν 528 το φετινό Σεπτέμβριο.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ στη Γενεύη την ίδια στιγμή εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου και του συνοριακού περάσματος μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση όπως είναι τώρα χωρίς να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη που θα βλάψει τους πάντες» δήλωσε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τζαν Έγκελαντ.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη είναι πλέον ολοκληρωτικά απρόσιτη για τους Παλαιστινίους που δεν είναι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από όσους διαθέτουν άδειες εργασίας για τους εβραϊκούς εποικισμούς μέσα στην κοιλάδα.

Το Τείχος θα έχει κατά την ολοκλήρωσή του 703 χλμ μήκος, τα 406 έχουν ήδη κατασκευαστεί και από αυτά 44 χλμ οικοδομήθηκαν τους πέντε τελευταίους μήνες. Περίπου 50.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη λάθος πλευρά του Τείχους γεγονός που σημαίνει ότι αποκόπτονται από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.

Σκληροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί επιβλήθηκαν κατά την κορύφωση της παλαιστινιακής εξέγερσης του 2000-2003. «Έκτοτε έγιναν πολύ πιο συστηματικοί, πολύ πιο εξελιγμένοι με την έννοια της παρακολούθησης και του αποκλεισμού των μετακινήσεων των Παλαιστινίων» δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ. «Η Δυτική Όχθη για παράδειγμα πετσοκόβεται σε τρεις μεγάλες περιοχές … και υπάρχουν θύλακες μέσα στις περιοχές αυτές όπου επίσης οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Σε ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη αναφέρεται: «Το Ισραήλ προσπαθεί να κάτι ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί ο παλαιστινιακός τρόπος ζωής και να αποφευχθεί η βλάβη αθώων πολιτών στον πόλεμό του εναντίον της τρομοκρατίας»….

Περισσότερες πληροφορίες: http://ochaonline.un.org

Βοήθεια από Ε.Ε. παρακάμπτοντας τη νόμιμη κυβέρνηση

Στις Βρυξέλλες η Ε.Ε. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει καταβάλει φέτος 816 εκ. δολ. βοήθεια στους Παλαιστινίους παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Χαμάς. Η εκπρόσωπος της Ε.Ε., Έμμα Ουντουίν ανακοίνωσε ότι σε διήμερη σύνοδο αποφασίστηκε να επεκταθεί η βοήθεια για να καλύψει επιπλέον 60.000 ανθρώπους στα Παλαιστινιακά Εδάφη, από τους 100.000 που λαμβάνουν σήμερα βοήθεια από ίδρυμα που επιβλέπεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΗΠΑ: Να κάνουν τόπο για άλλη κυβέρνηση

Ο αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ Τζέικομπ Γουέιλς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιαδήποτε παλαιστινιακή κυβέρνηση αποδεχτεί τους διεθνείς όρους. Αφού η Χαμάς αρνείται να συμβιβαστεί «θα έπρεπε να κάνουν χώρο για μια άλλη κυβέρνηση, με κάποιο τρόπο, και να αποδεχτούν τους όρους» δήλωσε ο Γουέιλς σε παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Χαμάς: Ο Αμπάς υποκλίνεται στους Αμερικάνους

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, κατηγόρησε τον Αμπάς ότι βάζει τα αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα πάνω από τα παλαιστινιακά. «Ο παλαιστίνιος πρόεδρος γονατίζει και υποκύπτει στην αμερικανική και ισραηλινή πίεση. Εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του παλαιστινιακού λαού. Ο Αμπού Μάζεν (Αμπάς) και η ομάδα του επιμένουν να εφαρμοστούν οι τρεις όροι που απαιτούν οι Αμερικανοί: αναγνώριση της σιωνιστικής οντότητας, αποκήρυξη της βίας και συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε. Παρά την κρίση ο Χαμντάν δήλωσε ότι «τα χέρια της Χαμάς είναι απλωμένα προς τον Αμπάς για να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με βάση το κείμενο εθνικής συμφιλίωσης», αναφερόμενος στο κείμενο των παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Το κείμενο των 18 σημείων, όπως έγινε γνωστό, ζητάει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική Όχθη, αλλά δεν απαιτεί από την παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Το εν λόγω κείμενο αποτέλεσε τη βάση των συνομιλιών μεταξύ Χαμάς και Φατάχ.

Ο Χαμντάν κατηγόρησε επίσης τον Αμπάς για την αποτυχία της πρωτοβουλίας του Κατάρ για τον τερματισμό της κρίσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Την Τρίτη η Φατάχ ανακήρυξε νεκρή την πρωτοβουλία και κατηγόρησε τη Χαμάς για την κατάρρευση των συνομιλιών. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είχε παρουσιάσει το σχέδιο των έξι σημείων σε ξεχωριστές συναντήσεις τη Δευτέρα με τον Αμπάς και τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε. Το σχέδιο καλούσε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα αναγνώριζε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Καλούσε επίσης σε τερματισμό τις Ισραηλινό-Παλαιστινιακής βίας και σε λύση δύο κρατών με βάση το ειρηνευτικό σχέδιο του Κουαρτέτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: