Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Ισραηλινές πτήσεις πάνω από τον Λίβανο

Πηγή: Associated Press

Πτήσεις ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τον Λίβανο, πυροδότησαν λεκτικές συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και αμφισβητούμενη ανακοίνωση απειλής άσκησης βίας εκ μέρους της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο την επιτευχθείσα εκεχειρία.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αμίρ Περέτζ ανακοίνωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι το γαλλικό τμήμα της ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο προειδοποίησε το Ισραήλ ότι τα τζετ του δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο εάν συνεχίσουν να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι πτήσεις του πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου δεν αντιφάσκουν με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο καλεί και τις δύο πλευρές να σεβαστούν τα σύνορα που καθορίστηκαν από τον ΟΗΕ μετά τον τερματισμό της 18χρονης κατοχής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο το 2000.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τις εν λόγω πτήσεις, ο Πέρετζ ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για Συριακή εμπλοκή σε παράνομη εισαγωγή όπλων και ότι «αν η μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ γίνει συστηματική, θα πρέπει να το φροντίσουμε από μόνοι μας».

Ο Λιβανικός στρατός την Τρίτη αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας ότι ελέγχει τα σύνορα και ότι οι ισχυρισμοί του Πέρετζ για μεταφορά όπλων στη Χεζμπολάχ αποτελούν «δικαιολογία για τη συνέχιση της επιθετικότητας εναντίον του Λιβάνου μέσω εκτενών αεροπορικών παραβιάσεων και παραβάσεων του Ψηφίσματος 1701».

Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κάνουν πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες, συλλέγοντας πληροφορίες, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους και ενίοτε σπάζοντας το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό. Ο Λίβανος δεν διαθέτει αποτελεσματικά αντιαεροπορικά όπλα και συνεπώς τα ισραηλινά τζετ σπάνια διατρέχουν κίνδυνο.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η γαλλική απειλή εφαρμοστεί, αν και το Παρίσι δεν σχολίασε το δημοσίευμα που φέρει τις δυνάμεις της να την διατύπωσαν, ότι δηλαδή ενδέχεται να ανοίξουν πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα καταδίκασε τις ισραηλινές πτήσεις πάνω από τον Λίβανο και ανακοίνωσε ότι η Γαλλία εργαζόταν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για να «καθοριστούν οι κανόνες διαχείρισης του λιβανικού εναέριου χώρου» προς απάντηση των ισραηλινών παραβιάσεων.

Ο εκπρόσωπος τύπου της UNIFIL, Alexander Ivanko, δήλωσε άγνοια για οιεσδήποτε απειλές εξαπόλυσης πυρών εναντίον των ισραηλινών αεροσκαφών.

Η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Yediot Ahronot δημοσίευσε την Τρίτη άρθρο στο οποίο αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ και ένα ευρωπαϊκό κράτος προσέφεραν στο Ισραήλ δορυφορικές απεικονίσεις του Λιβάνου, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό των πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του. Στο άρθρο αναφερόταν ότι το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση με τη δικαιολογία ότι οι πτήσεις είναι αναγκαίες για τη συλλογή πληροφοριών.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Φουάντ Σανιόρα χαρακτήρισε τις πτήσεις «εχθρική ενέργεια» του Ισραήλ.

        

Δεν υπάρχουν σχόλια: