Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2006

Εφτά νεκροί στη Γάζα, νέο γεράκι στην ισραηλινή κυβέρνηση

Πηγή: Associated Press

23,24/10/2006

Τη Δευτέρα οι ισραηλινές μονάδες σκότωσαν εφτά Παλαιστινίους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ισραηλινά τανκ και μονάδες κινήθηκαν μέσα στη Γάζα νωρίς το πρωί, συνάντησαν ένοπλους Παλαιστινίους και τους προκάλεσαν σε σύγκρουση. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες από την παλαιστινιακή πλευρά. Στους νεκρούς συγκαταλέγεται και ο ηγέτης της μονάδας εξαπόλυσης ρουκετών των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης Ata Shimbari, ο εκπρόσωπος των οποίων υποσχέθηκε εκδίκηση, λέγοντας ότι «βιώνουμε την ηρεμία πριν από την καταιγίδα».

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε καταδίκασε την επίθεση στην αρχή του Eid al-Fitr, την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανίου.

Ο ισραηλινός διοικητής Tal Lev-Ram δήλωσε ότι οι επιδρομές θα συνεχιστούν. «Σκοπεύουμε να διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον όσων εξαπολύουν ρουκέτες, ακόμη κι αν βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέρουμε τη μάχη στη δική τους περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Την Τρίτη ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα ανακαταλάβει ή παραμείνει στη Γάζα, αλλά θα διεξάγει συνεχώς επιχειρήσεις για να διασφαλίσει ότι οι ένοπλοι στην παράκτια περιοχή δεν είναι σε θέση να εξοπλιστούν κατά παρόμοιο τρόπο με τους αντάρτες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο όταν το Ισραήλ τερμάτισε την κατοχή τον Μάιο του 2000. «Θα πράξουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα μετατραπεί σε νότιος Λίβανος» δήλωσε.

Εντωμεταξύ τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δέχτηκε στην κυβερνητική συμμαχία τον Avigdor Lieberman, που ως αναπληρωτής πρωθυπουργός θα αναλάβει τα καθήκοντα διαχείρισης των στρατηγικών απειλών εναντίον του Ισραήλ. Κατά το παρελθόν ο Lieberman έχει ζητήσει το βομβαρδισμό των παλαιστινιακών πληθυσμιακών κέντρων, τη ρίψη πυρηνικών όπλων στην Τεχεράνη και τον επανασχεδιασμό των ισραηλινών συνόρων ώστε να αφεθούν οι περισσότεροι από τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ στην πλευρά της Δυτικής Όχθης. Ο Avigdor Lieberman απέσυρε το κόμμα του από προηγούμενη κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθεί για την περσινή μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: