Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2006

Ισραηλινές μονάδες σκότωσαν δύο ενόπλους της Χαμάς

Πηγή: Associated Press

Ισραηλινές μονάδες σκότωσαν δύο ενόπλους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη. Οι μονάδες του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν σε περιοχή κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Ισραήλ και συγκρούστηκαν με ενόπλους στο χωριό Khouza. Εκτός από τους δύο νεκρούς βαριά τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή και ένοπλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, ομάδας συνδεόμενης με τη Φατάχ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διευρύνει την επίθεση –η οποία μέχρι στιγμής είχε διακηρυγμένο στόχο τις βάσεις των ενόπλων- για να συμπεριλάβει τη μεθόριο Γάζας-Αιγύπτου, την οποία γενικά απέφευγε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πρόσφατα το Ισραήλ δήλωσε ότι το λαθρεμπόριο όπλων στα διάτρητα σύνορα και η έλλειψη παλαιστινιακών ή αιγυπτιακών κινήσεων για τον τερματισμό της δραστηριότητας ενδέχεται να αναγκάσουν το στρατό να ενεργεί αντ’ αυτών.

Ισραηλινά αεροσκάφη κάνουν εικονικές επιδρομές πάνω από το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό

Ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη έκαναν εικονικές επιδρομές την Τρίτη πάνω από το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό στην πιο επιδεικτική επίδειξη αεροπορικής δύναμης πάνω από τον Λίβανο από την εκεχειρία του Αυγούστου.

Τουλάχιστον έξι φορές τα ισραηλινά πολεμικά τζετ βούτηξαν χαμηλά πάνω από τα νότια προάστια προτού ξανανέβουν ψηλά στον ουρανό.

Τα αεροσκάφη δεν άνοιξαν πυρ ή εξαπέλυσαν βόμβες αλλά ο βόμβος τους προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους ορισμένοι εκ των οποίων ανέβηκαν στις στέγες και τα μπαλκόνια για να παρακολουθήσουν.

Δεν ήταν ξεκάθαρο τι προκάλεσε τις εικονικές επιδρομές του Ισραήλ, που διήρκεσαν περισσότερα από 30 λεπτά. Οι πτήσεις έγιναν μόνο λίγες ώρες αφού ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Λιβανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι εισάγονται λαθραία όπλα από τη Συρία στον Λίβανο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις πτήσεις πάνω από τον Λίβανο, λέγοντας ότι παραβιάζει την εκεχειρία. Αλλά το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι οι πτήσεις θα συνεχιστούν για να εμποδίσουν τον εκ νέου εξοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Στην Ιερουσαλήμ την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τα αεροσκάφη του πέταξαν πάνω από τη Βηρυτό, λέγοντας ότι δεν αποκαλύπτει επιχειρησιακές λεπτομέρειες.

Οι πτήσεις έγιναν επίσης λίγες ώρες προτού ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα εμφανιστεί όπως είχε προγραμματιστεί σε λιβανικό τηλεοπτικό κανάλι. Ο Νασράλα κρύβεται από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, τον Ιούλιο, και εμφανίστηκε μόνο μία φορά, στις 22 Σεπτέμβρη για να μιλήσει στην «πορεία νίκης» της Χεζμπολάχ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να τον δολοφονήσουν.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι 8 ισραηλινά τζετ πέρασαν τα σύνορα και διασκορπίστηκαν πάνω από τον νότιο και τον κεντρικό Λίβανο, κάποια φτάνοντας μέχρι τη νότια Βηρυτό. Εκεί αξιωματούχοι και μάρτυρες ανέφεραν ότι αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις πόλεις Ναμπατίγιε και Τύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: