Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2006

Χωρίς κυβέρνηση εθνικής ενότητας – με κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Πηγή: Associated Press

Οι συνομιλίες για το σχηματισμό μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης κατέρρευσαν δήλωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. «Τώρα δεν υπάρχει διάλογος, (η συμφωνία για συμμαχία) δεν ισχύει πια και πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή» δήλωσε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν.

Εντωμεταξύ ο υπουργός Δημοσίων Έργων Αμπντέλ Ραχμάν Ζαϊντάν της Χαμάς δήλωσε ότι μια συμβιβαστική πρόταση που κερδίζει έδαφος στη Χαμάς είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών. «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει επικεφαλής κάποιον ηγέτη της Χαμάς» δήλωσε ο Ζαϊντάν στο Ασσοσιέτεντ. Δεν ήταν ωστόσο ξεκάθαρο αν η Χαμάς θα συμφωνούσε μία τέτοια κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Ο παλαιστίνιος βουλευτής, και έμπιστος του Αμπάς, Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να το αποφύγει αυτό.

Η Κοντολίζα Ράις στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε ότι μία παλαιστινιακή κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί τους διεθνείς όρους. Αλλά στο μεσοδιάστημα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα κλιμακώσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης για τους Παλαιστινίους και θα στηρίξουν τον Αμπάς. Ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποια ακριβώς είναι τα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει η Αμερική. Η Ράις συναντήθηκε επίσης την Τετάρτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και θα συναντήσει την Πέμπτη τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στη Γάζα, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε κατηγόρησε τη Ράις ότι προσπαθεί να «αναδιατάξει» τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με τα αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: