Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2006

Η πρώτη εμπορική συμφωνία ισραηλινής εταιρείας με τη Χαμάς

Πηγή: Associated Press

Ισραηλινή εταιρεία καυσίμων ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνήψε συμφωνία προμήθειας βενζίνης στους Παλαιστινίους. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία μεταξύ ισραηλινής εταιρείας και της υπό την ηγεσία της Χαμάς παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Η συμφωνία της Paz Oil Co υπογραμμίζει τα σημαντικά εταιρικά συμφέροντα του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία συνέχισαν να δρουν στην περιοχή παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η ισραηλινή κυβέρνηση στη Χαμάς. Η συμφωνία υπογράφηκε μία μόλις μέρα μετά το σχηματισμό ουρών στα βενζινάδικα μετά την ξαφνική έλλειψη καυσίμων στη Δυτική Όχθη λόγω διαφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τωρινής ισραηλινής προμηθευτικής εταιρείας, τονίζοντας πόσο εξαρτημένοι είναι οι Παλαιστίνιοι από τους Ισραηλινούς.

Το Ισραήλ είναι ο βασικός προμηθευτής γαλακτοκομικών, τροφίμων και καυσίμων στους Παλαιστινίους, ενώ κρατικά μονοπώλια, όπως η ισραηλινή ηλεκτρική ενέργεια και εταιρείες ύδρευσης εξακολουθούν επίσης να παρέχουν υπηρεσίες.

Πέρα από το ανθρωπιστικό προπέτασμα ο διευθυντής της Paz, Moudi Ben-Shach, δήλωσε: «Υπάρχουν 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ανεξαρτήτως των πολιτικών τους απόψεων χρειάζονται νερό, ηλεκτρισμό και καύσιμα. Για πολλά χρόνια θέλαμε να το κάνουμε αυτό και τώρα τα καταφέραμε».

Η συμφωνία ορίζει ότι η Paz θα γίνει αποκλειστικός προμηθευτής βενζίνης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας από την 1η Ιανουαρίου. Θα αντικαταστήσει την Dor Alon, την εταιρεία που προμήθευε καύσιμα με συμβόλαιο που είχε υπογραφεί πριν αναλάβει η Χαμάς την εξουσία.

Ο Ben-Shach αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη συμφωνία αλλά δήλωσε ότι οι όροι είναι πιο ευνοϊκοί για τους Παλαιστίνιους απ’ ότι η προηγούμενη συμφωνία. «Είναι πολύ θετικοί και γι’ αυτούς και για μας» δήλωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Αμπού Εϊσά χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Paz νίκη της Χαμάς στην εκστρατεία της να καθαρίσει την κυβέρνηση. «Είμαι πάντα έτοιμος να καθίσω με οποιονδήποτε ισραηλινό εταίρο και να συζητήσω για υπηρεσίες προς όφελος του λαού μας» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα περισώσει περίπου 18 εκ. δολ. ετησίως για την κυβέρνηση.

Η παλαιστινιακή βιομηχανία καυσίμων έχει κατηγορηθεί ευρέως για διαφθορά. Ο υπουργός δήλωσε ότι έλαβε απειλές εναντίον της ζωής του αργά το βράδυ της Τετάρτης λόγω της συμφωνίας και εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου με 20 φρουρούς που του παρείχε ο από τη Φατάχ προερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος του Ισραήλ Μίρι Έισιν προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της συμφωνίας λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες να συνεργάζονται με την Παλαιστινιακή Αρχή ή την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε».

Την ίδια μέρα οι ευρωπαίοι παρατηρητές στη Ράφα –την πύλη εξόδου της Γάζας στον υπόλοιπο κόσμο- απείλησαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους αν το Ισραήλ δεν σταματήσει να κλείνει το πέρασμα. Από τις 25 Ιουνίου το Ισραήλ έχει κρατήσει συνεχώς κλειστό το συνοριακό πέρασμα, εκτός από 12 μέρες, δήλωσε η Μαρία Τελέρια εκπρόσωπος της ομάδας των ευρωπαίων παρατηρητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: