Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2006

Η Χαμάς φέρνει στο προσκήνιο υποθέσεις διαφθοράς πρώην αξιωματούχων

Πηγή: www.palestine-info.co.uk

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Χαμάς στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο Yahya Mousa ανακοίνωσε ότι το ΠΝΣ πήρε στα χέρια του δεκάδες φακέλους υποθέσεων διαφθοράς των αξιωματούχων της προηγούμενης κυβέρνησης της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένου του φακέλου της σκανδαλώδους συμφωνίας τσιμέντου που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τείχους απαρτχάιντ του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Η ανακοίνωση του Mousa έλαβε χώρα σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον υπουργό Faraj Al-Ghoul της Χαμάς στην πόλη της Γάζας το Σάββατο κατά την οποία απεύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ) να αποπέμψει τον γενικό γραμματέα της ΠΑ, Ahmed Al-Mughanni επειδή δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για την αποκάλυψη των ονομάτων των καταχραστών των 700 εκ. δολ. των χρημάτων του παλαιστινιακού λαού.

Μπροστά στις δημοσιογραφικές κάμερες, ο Mousa παρουσίασε ένα δείγμα των φακέλων της διαφθοράς των εμπλεκόμενων αξιωματούχων της προηγούμενης ΠΑ, καθώς και φακέλους που φέρουν την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών της ΠΑ, Salam Fayyadh που χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία της Φατάχ από τη δημόσια περιουσία της ΠΑ.

Καθώς η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Χαμάς κάλεσε όλα τα παλαιστινιακά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ, να απαλλαγούν από τις επιζήμιες συμφωνίες που υπογράφηκαν με την ισραηλινή κυβέρνηση κατοχής, συμπεριλαμβανομένων των επαίσχυντων συμφωνιών του Όσλο, τη συμφωνία περί συνοριακών περασμάτων και την οικονομική συμφωνία του Παρισιού, μεταξύ άλλων επιβλαβών συνθηκών που στραγγάλισαν την παλαιστινιακή οικονομία.

Επιπλέον ο Mousa κάλεσε τη Φατάχ να «εξηγήσει τη θέση της, αν ήταν με το πλευρό του παλαιστινιακού λαού και της χώρας, ή με τον αμερικανό πρόεδρο, την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών και τους όρους του Κουαρτέτου».

Επίσης περιέγραψε εκκλήσεις του υπουργού Azzam Al-Ahmed, επικεφαλής της ομάδας της Φατάχ στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, να ανατραπεί η τωρινή κυβέρνηση και να σχηματιστεί «επείγουσα» κυβέρνηση ως «προληπτικό μέτρο για την κάλυψη των υποθέσεων της διαφθοράς».

Ο Mousa απέρριψε μια σειρά από όρους που έθεσε ο Al-Ahmed για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας λέγοντας «ποιος είναι αυτός για να θέσει όρους σε μια κυβέρνηση της ΠΑ;». Ωστόσο δεν μπόρεσε να κρύψει την απογοήτευσή του για τον ξεπεσμό μιας σειράς λεγόμενων «μετριοπαθών» (ενός όρου με τον οποίο βάφτισε ο Λευκός Οίκος τους παλαιστινίους αξιωματούχους που στροβιλίζονταν στην τροχιά του) της παλαιστινιακής αρένας στο αμερικανικό στρατόπεδο εναντίον του ίδιου του λαού τους.

Ο εκπρόσωπος της Φατάχ στη Γάζα, Maher Mekdad περιέγραψε την ομιλία της Παρασκευής του Χανίγιε ως «απογοητευτική».

Ο Mousa του επιτέθηκε λέγοντας «Το απογοητευτικό δεν ήταν η ειλικρινής ομιλία του Χανίγιε, αλλά η υπαναχώρηση ορισμένων παλαιστινιακών κομμάτων πάνω σε εθνικές σταθερές του παλαιστινιακού λαού, και η πρόσδεση κάποιων εκπροσώπων της Φατάχ στην ισραηλινό-αμερικανική συμμαχία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό» προσθέτοντας ότι αυτά τα κόμματα ήταν ευτυχισμένα με το «πιστοποιητικό καλής διαγωγής» που τους παρείχε η Ουάσινγκτον.

Ο Mousa άσκησε δριμεία κριτική και στον Nabil Amre, σύμβουλο τύπου του προέδρου της ΠΑ, επειδή δήλωσε ότι «η ομιλία του Χανίγιε δεν απάντησε στο μεγάλο ερώτημα της παλαιστινιακής σκηνής» και του υπενθύμισε ότι ο ίδιος στράφηκε εναντίον του «πρώην ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ» όταν ο τελευταίος αποδυναμώθηκε ύστερα από τρία έτη ισραηλινής πολιορκίας εις βάρος του. «Αυτού του τύπου οι ασυνεπείς άνθρωποι έχουν τη δική τους ατζέντα στην παλαιστινιακή σκηνή που εναρμονίζεται με το αμερικανικό όραμα και ζητάει την εγκατάλειψη του 78% των παλαιστινιακών εδαφών προς όφελος του Ισραήλ» είπε ο Mousa χαρακτηρίζοντας τέτοιους ανθρώπους ως «παράσιτα» που πάχυναν τα τελευταία 12 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: