Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

18 μέλη μίας οικογένειας νεκρά από ισραηλινή επίθεση στη Μπεΐτ Χανούν

Πηγή: Associated Press

Τα ξημερώματα της Τετάρτης επίθεση του ισραηλινού στρατού σε πυκνοκατοικημένη συνοικία της Γάζας οδήγησε στο θάνατο 18 Παλαιστινίους, μέλη της ίδιας οικογένειας, οι 10 από αυτούς ήταν παιδιά που δολοφονήθηκαν στον ύπνο τους. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση και ζήτησαν επειγόντως την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Οι ένοπλες οργανώσεις ορκίστηκαν επίθεση και η στρατιωτική πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς κάλεσε τους Μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο να επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους. Το Ισραήλ σταμάτησε τις επιθέσεις πυροβολικού στη Γάζα ενώ παράλληλα ερευνά το περιστατικό, αλλά ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις για να σταματήσει η εξαπόλυση ρουκετών σε ισραηλινές κοινότητες.

Οι οβίδες των τεθωρακισμένων προσγειώθηκαν σε συγκρότημα με κτίρια τεσσάρων διαμερισμάτων στη Μπεΐτ Χανούν, τη βορειότερη συνοριακή πόλη που είχε καταληφθεί εδώ και μία βδομάδα από τον ισραηλινό στρατό. Ανοικτές τρύπες έχασκαν στα κτίρια που ανήκαν σε τέσσερεις αδελφούς από την οικογένεια al-Athamna και ζούσαν η μία πλάι στην άλλη. Μια λίμνη αίματος δημιουργήθηκε μπροστά απ’ τα σπίτια και ένα αιμάτινο ποτάμι κατέβαινε από την εξωτερική σκάλα.

Η 14χρονη Asma al-Athamna είπε πως η οικογένειά της ξύπνησε νωρίς την Τετάρτη από τον ήχο μιας έκρηξης. Η μητέρα της γρήγορα φώναξε σε όλους να βγουν από το σπίτι. Καθώς η οικογένεια έβγαινε από το σπίτι μια ακόμη οβίδα προσγειώθηκε σκοτώνοντας τη μητέρα του κοριτσιού, τη μεγαλύτερη αδελφή της και τον κουνιάδο της. Η Asma τραυματίστηκε και μίλησε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Διαλυμένα μέλη ανθρωπίνων σωμάτων είχαν είτε πολτοποιηθεί στους τοίχους του κατεστραμμένου κτιρίου ή κείτονταν στο έδαφος. Η μαντίλα μιας γυναίκας, παιδικά παπούτσια, παντοφλίτσες και ένα τζιν παντελόνι, όλα καμένα, ήταν διασκορπισμένα έξω απ’ τα σπίτια.

Ο Khaled Radi, αξιωματούχος του υπουργείου υγείας δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί ήταν μέλη της οικογένειας al-Afaneh. Περίπου 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 14 από αυτούς σοβαρά.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε ανέβαλε τις συνομιλίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και μαζί με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς κήρυξαν 3ήμερο πένθος.

Ο Αμπάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να υπομείνει όλες τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων» και ο Χανίγιε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα της «αυτοάμυνας». Δεν ήταν ξεκάθαρο αν εννοούσαν με τις δηλώσεις αυτές ότι θα προβούν σε πράξεις αντεκδίκησης.

Ο Rahwi Hamad, 75 ετών, είπε πως βγήκε έξω από το σπίτι αφού ξύπνησε από εκρήξεις γύρω στις 5:15 το πρωί. «Είδα ανθρώπους να βγαίνουν από το σπίτι, αιμορραγώντας και κραυγάζοντας. Μετέφερα στα χέρια ένα μικρό κορίτσι μέσα στα αίματα. Μέσα από τα σπίτια βγάλαμε διαλυμένα μέλη. Είδαμε πόδια, χέρια, κομμάτια από κεφάλια να έχουν σφηνωθεί στον τοίχο. Υπήρχε οσμή αίματος και καμένων σωμάτων».

Οι συγγενείς θρηνώντας συγκεντρώθηκαν έξω από τα σπίτια. Ένας άντρας βύθισε το χέρι του στη λίμνη αίματος και άλειψε το πρόσωπό του. «Θεέ πάρε εκδίκηση για μας, πάρε εκδίκηση για μας» έλεγε. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα όπου μεταφέρθηκαν κάποιοι από τους νεκρούς. Άσπρα σάβανα και σακούλες για ανθρώπινα μέλη μεταφέρονταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου καθώς οι εργαζόμενοι ετοίμαζαν τους νεκρούς για την ταφή.

Οδηγοί ασθενοφόρων κατάβρεχαν το εσωτερικό των οχημάτων τους και των φορείων για να καθαρίσουν το αίμα. Τα κρεβάτια της εντατικής μονάδας μεταφέρθηκαν επίσης στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου για να καθαριστούν και κάτω από το στρώμα ενός από αυτά οι εργαζόμενοι βρήκαν το τμήμα ενός ανθρώπινου χεριού.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Mahmoud Al-Asali δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα μετέφεραν τρία και τέσσερα θύματα τη φορά σε ορισμένες περιπτώσεις στοιβάζοντας κορμιά πάνω από τους τραυματίες για να φτάσουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. «Εργάζομαι εδώ ως διευθυντής πέντε χρόνια, και αυτή είναι η χειρότερη στιγμή στην οποία έγινα ποτέ μάρτυρας» είπε ο Al-Asali.

«Η Αμερική προσφέρει πολιτική, οικονομική και επιχειρησιακή κάλυψη στα σιωνιστικά εγκλήματα κατοχής και είναι υπεύθυνη για τη σφαγή της Μπεΐτ Χανούν. Γι’ αυτό οι άνθρωποι και τα έθνη σε όλο τον πλανήτη πρέπει να διδάξουν στον αμερικανό εχθρό ένα σκληρό μάθημα» ανέφερε ανακοίνωση της Χαμάς που στάλθηκε στο Associated.

Η απειλή πιθανά σηματοδοτεί αλλαγή τακτικής της Χαμάς που ιστορικά κατεύθυνε τα χτυπήματά της εναντίον ισραηλινών στόχων.

Αυθόρμητες διαδηλώσεις πλημμύρισαν τους δρόμους της Γάζας μετά την επίθεση της Τετάρτης. Στην πόλη Μπεΐτ Λαχίγια χιλιάδες ζητούσαν εκδίκηση φωνάζοντας «θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική». Πάνω από την πόλη και τον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλάγια αναδύονταν μαύροι καπνοί από τα λάστιχα που έκαιγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και οργής οι κάτοικοι.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δεκάδες μαθητές του δημοτικού έριχναν πέτρες και μπουκάλια στην άδεια έδρα της Ε.Ε. στην πόλη της Γάζας και ότι οι αξιωματούχοι της παλαιστινιακής ασφάλειας προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν να εισβάλουν στο κτίριο.

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει καμία πρόθεση να βλάψει αθώους ανθρώπους», αλλά «προς μεγάλη μας λύπη, στην πορεία της μάχης θλιβερά γεγονότα συμβαίνουν ενίοτε, όπως το περιστατικό σήμερα τα ξημερώματα». Η αιματοχυσία στο Μπεΐτ Χανούν συνέβη ύστερα από μία εβδομάδα ισραηλινής κατάληψης της πόλης κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι.

Επίσης τα ξημερώματα της Τετάρτης (2:30) στην πόλη Τζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες έστησαν ενέδρα σε ομάδα Παλαιστινίων ενόπλων από την Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και σκότωσαν 4 από αυτούς. Ακολούθησε μάχη κατά την οποία έχασε τη ζωή του και 30χρονος που είχε βγει στην ταράτσα του σπιτιού του για να δει τι συμβαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: