Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2006

Χαμάς και Φατάχ πλησιάζουν σε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας – 48 νεκροί την τελευταία βδομάδα στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

6/11/2006

Σε συμφωνία αρχών κατέληξαν ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και διαπραγματευτές από το κυβερνών κόμμα της Χαμάς για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, δήλωσε υπουργός της Χαμάς τη Δευτέρα, αλλά εκκρεμεί η ρύθμιση σημαντικών λεπτομερειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της Χαμάς θα αντικατασταθούν από ομάδα ειδικών με την ελπίδα ότι θα ανατραπεί το διεθνές οικονομικό μποϊκοτάζ που επιβλήθηκε με την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία τον Μάρτιο. Ωστόσο η ανώτατη ηγεσία της Χαμάς δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το σχέδιο.

Η νέα πρόταση συμβιβασμού θα επιτρέψει στη Χαμάς να διορίσει 8 υπουργούς και στη Φατάχ 4, ενώ τα υπόλοιπα υπουργεία θα αποδοθούν σε μικρότερα κόμματα. Ο πρωθυπουργός θα οριστεί από τη Χαμάς και σημείο τριβής αποτελεί το ποσοστό εγγύτητάς του με το εν λόγω κυβερνών κόμμα.

Ο Αμπάς πιέζει τη Χαμάς να επιλέξει έναν ανεξάρτητο για να καταστεί η νέα κυβέρνηση πιο ελκυστική για τη διεθνή κοινότητα.

Το ανώτατο σώμα αποφάσεων της Χαμάς, το μυστικό Συμβούλιο Shura, θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες αν αποδέχεται την πρόταση. Εάν δεχτεί ο Αμπάς θα μεταβεί στη Γάζα για απευθείας συνομιλίες με τον Χανίγιε.

Ο υπουργός της Χαμάς Wasfi Khabaha δήλωσε στο Associated ότι η συνάντηση Αμπάς-Χανίγιε θα πραγματοποιηθεί μέχρι την Τετάρτη. «Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους αδελφούς της Φατάχ, αλλά υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν ανάμεσα στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό» δήλωσε.

Η πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης θα είναι εκ προθέσεως «αόριστη» και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών μεταξύ Φατάχ και Χαμάς έλαβε χώρα διαρκούσηςτης επί μία εβδομάδα επίθεσης του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα της Γάζας.

Από την περασμένη βδομάδα 48 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά. Η επίθεση δέχτηκε διεθνή κριτική αλλά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή. Αν και ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι στοχεύει ενόπλους ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται ένα 4χρονο κορίτσι, ένας 72χρονος άντρας, δύο γυναίκες που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους σε τζαμί ενόπλους μαχητές και δύο 17χρονους εθελοντές - μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Τη Δευτέρα ισραηλινή αεροπορική επίθεση χτύπησε φορτηγάκι που ήταν παρκαρισμένο στον προσφυγικό καταυλισμό Jebaliya τραυματίζοντας τουλάχιστον 7 πολίτες, από τους οποίους οι 6 ήταν παιδιά, ενώ πιθανολογείται ότι έχασε τη ζωή του και ένας 15χρονος. Παλαιστίνιος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι το φορτηγάκι ήταν άδειο και όλοι οι τραυματίες ήταν παριστάμενοι.

Την Κυριακή περίπου 100 μέλη του ιατρικού προσωπικού έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης της Γάζας για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο των δύο 17χρονων συναδέλφων τους. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός άσκησε δριμεία κριτική στο Ισραήλ λέγοντας ότι το ιατρικό προσωπικό και το όχημά του ήταν πολύ καθαρά σηματοδοτημένο. «Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός νιώθει βαθιά αποστροφή για την αποτυχία προστασίας προσωπικού που επιτελεί επείγοντα ιατρικά καθήκοντα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που εκδόθηκε την Κυριακή.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε αποκάλεσε «σφαγή» την ισραηλινή επίθεση και οι κάτοικοι του Beit Hanoun προειδοποιούν για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. «Έχουμε ηλεκτρικό, αλλά δεν έχουμε πόσιμο νερό» δήλωσε 28χρονη κάτοικος. Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε γάλα, πάνες για μωρά και οι κάτοικοι αναγκάζονται να μοιράζονται το φαΐ μεταξύ τους καθώς οι προμήθειες τελειώνουν.

Το Βατικανό και η Ε.Ε. εξέφρασαν την αποδοκιμασία τους για την επίθεση αλλά ο Ολμέρτ δήλωσε ότι είναι αναγκαία «για να μειωθεί η εξαπόλυση ρουκετών και να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία», ενώ στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ανακατάληψης της Γάζας.

Ο Πάπας Βενέδικτος XVI δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί για «τη σοβαρή επιδείνωση» στη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν την αιματοχυσία και να ξεκινήσουν άμεσα «απευθείας, ειλικρινείς και στέρεες διαπραγματεύσεις». Η Ε.Ε. κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τη βία λόγω των απωλειών, ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ λέγοντας ότι «το δικαίωμα όλων των κρατών να υπερασπίζονται τον εαυτό τους δεν δικαιολογεί τη δυσανάλογη χρήση βίας ή τις ενέργειες που αντιτίθενται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: