Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2006

Συνέδριο του BADIL στην Αθήνα

Στη φωτογραφία από δεξιά προς τα αριστερά, η Γιάννα Κούρτοβικ, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου «Ιντιφάντα», ο διερμηνέας Πάνος Στενός, η εκπρόσωπος του BADIL καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης Σούζαν Άκραμ, ο συντονιστής της ομάδας έρευνας και πληροφόρησης του Badil, Nihad Boqai, και ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Νασίμ Αλάτρας.

Σύλλογος Αλληλεγγύης

στον Παλαιστινιακό Λαό

ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Δικτυακός τόπος: http://www.intifada.gr e-mail: victory@intifada.gr

Δελτίο Τύπου – Συνέδριο του BADIL στην Αθήνα

Περισσότεροι από 45 νεκροί τις τελευταίες τέσσερις μέρες είναι ο πιο πρόσφατος απολογισμός των επιδρομών του ισραηλινού στρατού κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ η πολιορκημένη Γάζα αιμορραγεί καθημερινά, η διεθνής κοινότητα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την ανικανότητά της να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, την αδυναμία της να αρθρώσει έναν ψίθυρο έστω στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, 10 χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν γίνει για άλλη μια φορά πρόσφυγες και 45 χιλιάδες έχουν κάνει αίτηση για να τους χορηγηθεί βίζα εξόδου από την πατρίδα τους. Θάνατος και προσφυγιά είναι το δώρο της ανοχής της Δύσης απέναντι στην πολιτική του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Τις ίδιες αυτές ημέρες της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και ενός νέου κύματος προσφύγων από την περιοχή, έλαβε χώρα στην Αθήνα το 7ο ετήσιο συνέδριο του Ερευνητικού Κέντρου BADIL και της Συμμαχίας για το Δικαίωμα της Επιστροφής (ROR) των Παλαιστινίων προσφύγων. Δύο φορείς στον πυρήνα των οποίων «καίει» το παλαιστινιακό προσφυγικό ζήτημα.

Παράλληλα με τις κλειστές διαδικασίες του συνεδρίου ο Σύλλογος Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» προσπάθησε, και σε σημαντικό βαθμό κατόρθωσε, να φέρει τους δύο φορείς σε επαφή με ελληνικές οργανώσεις, συλλογικότητες και πρόσωπα που ενδιαφέρονται για το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Οργανώθηκαν συναντήσεις και συζητήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, καθώς και με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Al-NakbaAl-Awda (το 2007 συμπληρώνονται 40 χρόνια από την Κατοχή του 1967 και το 2008 60 χρόνια από την Καταστροφή του 1948) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με καλλιτέχνες για το συντονισμό και την αναγγελία ανάληψης πρωτοβουλιών και στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Ιντιφάντα».

Παράλληλα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε κατά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου ο Σύλλογος «Ιντιφάντα» ανακοίνωσε την απόφαση του να προωθήσει στην Ελλάδα την έκκληση για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και επιβολή Κυρώσεων στο Ισραήλ που προσυπέγραψαν περίπου 200 παλαιστινιακές οργανώσεις τον Ιούλιο του 2005, ένα χρόνο μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης για το Τείχος της Ντροπής και τη συνακόλουθη απραξία της διεθνούς κοινότητας για την εφαρμογή της.

Το BADIL είναι μία αραβική λέξη που σημαίνει εναλλακτικό και σηματοδοτεί την εναλλακτική προσέγγιση του ερευνητικού κέντρου στο ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων. Μία προσέγγιση η οποία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για το ζήτημα πρωτίστως των ίδιων των πολιτών τόσο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και διεθνώς.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» ευχαριστεί το BADIL και το ROR που με τη διοργάνωση του συνεδρίου τους στην Αθήνα προσέφεραν μία ακόμη ευκαιρία για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών καθώς και τους ελληνικούς φορείς και πρόσωπα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη γνωριμία και τη συνεργασία μαζί τους και μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: