Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2006

Η διεθνής κινητοποίηση για το μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ στο Νορβηγικό Κοινωνικό Φόρουμ

Πηγή: Maan News Agency

Στο Νορβηγικό Κοινωνικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο στις 19-22 Οκτωβρίου 2006 υπογραμμίστηκε η ανάπτυξη του κινήματος για μποϊκοτάζ, κυρώσεις και απόσυρση επενδύσεων (BDS) εναντίον της Ισραηλινής κατοχής.

Περίπου 1.750 άνθρωποι συμμετείχαν στο φόρουμ υπό τον τίτλο «Σύνοδος της Παγκοσμιοποίησης» συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγικής Ένωσης ΜΚΟ για την Παλαιστίνη, μελών της εκστρατείας «Γκρεμίστε το Τείχος» καθώς και μελών της παλαιστινιακής κοινότητας στη Σκανδιναβία. Δύο σημαίνουσες πολιτικές προσωπικότητες, η Χάλιντα Τζαράρ από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και ο Χουσάμ Αχμέντ σύμβουλος του παλαιστίνιου υπουργού για θέματα προσφύγων δεν κατόρθωσαν να παραβρεθούν όπως είχε προγραμματιστεί λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η ισραηλινή κατοχή.

Μια σημαντική στιγμή του φόρουμ ήταν η συζήτηση υπό τον τίτλο «Η Μέση Ανατολή καίγεται – δρόμοι για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη;». Η συζήτηση την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 άνθρωποι επικεντρώθηκε στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ιράκ και τον Λίβανο. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η παλαιστίνια δημοσιογράφος από τη Γάζα Λέιλα Αλ-Χαντάντ και ο Δρ. Νταούντ Αμπντάλαχ από την «Al-Awda Βρετανίας».

Η Χάλιντα Τζαράρ από το Λαϊκό Μέτωπο δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο Φόρουμ αφού δεν την άφησαν να βγει από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ωστόσο μίλησε από το τηλέφωνο στην έναρξη του Φόρουμ σε περισσότερους από 800 συμμετέχοντες. Ο Χουσάμ Αχμέντ επίσης δεν μπόρεσε να έρθει από τη Γάζα λόγω του αποκλεισμού του συνοριακού περάσματος της Ράφα. Το Φόρουμ θα στείλει επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας για την παρεμπόδιση συμμετοχής συμμετεχόντων από τα Κατεχόμενα Εδάφη.

Το κίνημα για μποϊκοτάζ, κυρώσεις και απόσυρση επενδύσεων εναντίον της Ισραηλινής κατοχής συζητήθηκε εκτενώς. Ο νεοεκλεγμένος ηγέτης της Νορβηγικής Εργατικής Νεολαίας έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και κάλεσε τη δική του από το Εργατικό κόμμα ηγούμενη κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εισαγωγές όλων των προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Μέλη της νορβηγικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα η υπουργός Οικονομικών και ηγέτιδα του σοσιαλιστικού αριστερού κόμματος, Κρίστιν Χάλβορσεν, έχει θέσει το ζήτημα ενός λαϊκού μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων στη Νορβηγία. Συζητήσεις για το μποϊκοτάζ έχουν γίνει σε πολλά τοπικά συμβούλια και πανεπιστήμια της χώρας.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου ήταν το ζήτημα των χιλιάδων παλαιστινίων φυλακισμένων σε ισραηλινές φυλακές, το διαχωριστικό τείχος και νέοι τρόποι αντίστασης στην κατοχή, συμπεριλαμβανομένου του μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: