Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2006

ΚΚΛ - Καταγραφή συζήτησης στο πλαίσιο της συνόδου της Βηρυτού

Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου

Saadallah Mazraani (Αναπληρωτής γενικός γραμματέας)

Σχέση με τη Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ ιδρύθηκε το 1982, μετά την ισραηλινή εισβολή κι άρχισε να παίζει ένα ρόλο σχεδόν αποκλειστικό στην αντίσταση. Ως τότε το ΚΚΛ ήταν το πρώτο που έδωσε έναυσμα στην αντίσταση. Το 1985-6 το μέτωπο της αντίστασης του ΚΚΛ ήταν το κύριο αντιστασιακό μπλοκ. Υπήρχε τότε ένα διπλό ζήτημα: η αντίσταση στους ισραηλινούς και ο εμφύλιος πόλεμος. Η αντίσταση μας έκανε να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο, από την άλλη ο εμφύλιος μας απομάκρυνε και διαχώρισε την κοινωνία. Κατηγορούμε τη Χεζμπολάχ ότι κάποιες επιχειρήσεις τότε έγιναν για τα ιρανικά συμφέροντα, όπως οι απαγωγές ξένων διπλωματών. Έφτασε μια στιγμή που είχαμε αντιπαράθεση, υπήρχε σύγχυση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ιράν. Η φρουρά της επανάστασης του Ιράν ήταν εδώ για να έχει απευθείας ρόλο. Δεν θέλω να επεκταθώ, το ανέφερα για να δείξω ότι υπήρχαν και τότε σημεία απόκλισης και σύγκλισης.

Το 1989 έγινε η συμφωνία του Ταΐφ μεταξύ ΟΗΕ και ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Μετά η Συρία έλεγχε την κατάσταση στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ ήταν σύμμαχος της Συρίας. Με την εισβολή στου Κουβέιτ, στον Κόλπο, η Συρία ήρθε πολύ κοντά στις ΗΠΑ. Υπήρχε μια ισορροπία τότε, η λιβανική διοίκηση, η Συρία και η Χ. που συνέχιζε την αντίσταση και δεν υποστηριζόταν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Τότε η Συρία έκανε έναν καταμερισμό, η Χ. κάνει αντίσταση και η Αμάλ συμμαχία στην κυβέρνηση. Για να ελέγχει την κατάσταση η Συρία έπαιξε το παιχνίδι στη βάση των θρησκευτικών κομμάτων. Αρχίσαμε να κάνουμε προτάσεις για να βγει ο Λίβανος από την κρίση, να μην υποφέρει από τον πόλεμο. Η Συρία δεν ήταν ευχαριστημένη με τις προτάσεις μας. Υπήρχε επίσημη απόφαση να αφοπλιστούν όλοι εκτός από τις δυνάμεις της αντίστασης. Η Συρία μας συμπεριφέρθηκε σαν να ήμασταν φατριαστική πολιτοφυλακή. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, ήταν όμως η Χ. που ξεχώρισε τότε στην αντίσταση.

Μέχρι τότε η Χ. δεν ανακατευόταν καθόλου με την εσωτερική ζωή του Λιβάνου. Το 1992 άρχισε να συνεργάζεται. Συστήσαμε μια επιτροπή συνεργασίας στην αντίσταση. Όλο και παραπάνω η σχέση βελτιωνόταν. Το 2000 το Ισραήλ αναγκάστηκε να αποχωρήσει, η Χ. έπαιξε τον αποφασιστικό ρόλο, συνεισφέραμε κι εμείς, αλλά εκτιμάμε και σεβόμαστε τον κυρίαρχο ρόλο της Χ. στην αντίσταση. Έκτοτε η Χ. άρχισε να εμπλέκεται στην εσωτερική ζωή του Λιβάνου με τρόπο όχι θρησκευτικό-σεκταριστικό. Συζητούσαμε για τα υπόλοιπα ζητήματα και στις 10 Μάη οργανώσαμε κοινή διαδήλωση για τους εκπαιδευτικούς. Βρήκαμε σημεία σύγκλισης και σε άλλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Στην πολιτική καμπάνια υποστηρίξαμε τη Χ.

Τι θέλει η κυβέρνηση; Να αφοπλίσει τη Χ. πριν λυθεί το ζήτημα των αγροκτημάτων του Σεμπάα και απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Υπάρχουν εκείνοι που συνεργάστηκαν με Συρία-Ιράν και άλλοι με τις ΗΠΑ. 14 Μάρτη και 8 Μάρτη. Μια δημοκρατία συμβατική και δομημένη στη βάση των θρησκευτικών διαχωρισμών. Ήμαστε εναντίον του συστήματος των θρησκευτικών καστών. Θέλουμε την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Στη δομή μας είναι υποχρεωτικό κάθε θρησκευτική ομάδα να εκπροσωπείται στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο. Μια δημοκρατία που καθορίζεται κατά το ήμισυ από τους θρησκευτικούς διαχωρισμούς. Ήμαστε 50%-50% Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Οι Αμερικάνοι όταν έκαναν την εισβολή στο Ιράκ είπαν ότι εμπνέονται από τη λιβανική εμπειρία. «Θα υποφέρετε από τη δική μας ασθένεια» τους είπαμε. Μια κυβέρνηση ή κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο αν δεν εκπροσωπούνται όλες οι κοινότητες. Στον Λίβανο όπως είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια της Συριακής εντολής οι χριστιανοί που ήταν εκτός εξουσίας ζήταγαν την εφαρμογή του Συντάγματος, τώρα θέλουν την κανονική πλειοψηφία. Τώρα η Χ. προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και οι άλλοι αρνούνται. Οι ίδιες δυνάμεις που τώρα συγκρούονται ήταν σύμμαχες στις προηγούμενες εκλογές. Σχεδόν μόνο το ΚΚΛ ήταν εκτός. Η πλειοψηφία είναι αποτέλεσμα της συμμαχίας της Χ. και των χριστιανών. Αν η Χ. ήταν στο άλλο στρατόπεδο θα είχαν πάρει οι άλλοι την πλειοψηφία, ή θα συμφωνήσουμε στα βασικά ζητήματα ή θα κάνουμε πρόωρες εκλογές. Η πλειοψηφία τώρα είναι φιλοαμερικανική. Για παράδειγμα δεν μπορούμε τώρα να ομαλοποιήσουμε τη σχέση με τη Συρία γιατί η συμμαχική κυβέρνηση με απαίτηση των ΗΠΑ είναι αναγκασμένη να είναι σε σύγκρουση με τη Συρία.

Για παράδειγμα για τη δολοφονία του Χαρίρι και των άλλων αυτό το πλήρωσε γιατί εγκατέλειψε τον Λίβανο και η μαζί της συνδεόμενη εξουσία διαλύθηκε. Καταδικάζουν τη Συρία και θέλουν να τη στείλουν σε Διεθνές Δικαστήριο. Δική μου εκτίμηση είναι ότι η Συρία είναι ικανή για τέτοια εγκλήματα, αλλά η έρευνα δεν έχει αποδείξει τίποτα. Η Συρία είναι μια πολιτική πραγματικότητα στο εσωτερικό του Λιβάνου, ή θα ομαλοποιηθεί η σχέση μας ή θα έχουμε προβλήματα. Το συνέδριο του διαλόγου του Λιβάνου αποφάσισε στις 2 Μαρτίου να στείλει τον Σινιόρα να διαπραγματευτεί με τους Σύριους και ως τώρα αυτό δεν έχει γίνει.

Η ισραηλινή εισβολή έδωσε ακόμη έναν εξαιρετικό ρόλο στη Χ. σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Η λιβανική κυβέρνηση διακήρυξε ότι δεν γνώριζε ούτε υποστήριζε την επιχείρηση της Χ. Η Χ. κατόρθωσε η καχυποψία του μπλοκ της 14 Μάρτη να διογκωθεί. Η Χ. θα εκμεταλλευτεί τη νίκη στην πολιτική σκακιέρα. Υπάρχει κρίση στον Λίβανο, η κατάσταση είναι λίγο μπερδεμένη. Τώρα πρέπει να διατηρηθεί η ειρήνη στο εσωτερικό και να διώξουμε την εξωτερική εισβολή. Προτείναμε μαζί με άλλους εκλογές, ένα κοινοβούλιο, υπάρχει πρόβλημα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίσης. Ο στρατηγός Αούν, πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παίζει πολύ θετικό ρόλο στη λιβανική ζωή. Ο Αούν είπε «τέλειωσαν οι Σύριοι» πρέπει να προχωρήσει η ομαλοποίηση στη σχέση μαζί τους. Πήρε θέση ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ. Με τις εκλογές έχει μια ομάδα 22 βουλευτών, έχει το κέντρο στις πολύ σκληρές χριστιανικές, καθολικές και μαρωνίτικες περιοχές. Δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στο μπλοκ 14 Μάρτη και στους Αμερικανούς. Ο Μισέλ Αούν πρέπει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της δημοκρατίας. Ως ανεξάρτητο τον περιθωριοποιούν. Αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα δεν εκπροσωπεί την κυβέρνηση. Αυτό έδωσε την εντύπωση ότι οι χριστιανοί είναι διαρκώς στο περιθώριο. Ο Αούν έκανε συμφωνία με τη Χ. Η λαϊκή και πολιτική πλειοψηφία είναι με την πλευρά της Χ. Η κυβέρνηση της 14 Μάρτη είναι εναντίον των πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή στον Χαρίρι, στο Διεθνές Δικαστήριο και σε θέματα που διασπούν τους Σουνίτες-Σιίτες, όλα αυτά για να μη χάσει την εξουσία.

Τώρα πρέπει να βγούμε στο δρόμο και να κάνουμε διαδηλώσεις. Η πίεση μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα συμβιβασμό. Από την επόμενη εβδομάδα θα διοργανώσουμε διαδηλώσεις, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα βγει. Υπάρχουν οι άραβες μεσολαβητές αλλά και οι ΗΠΑ που πιέζουν να μη γίνει κανένας συμβιβασμός. Ο αμερικανός πρέσβης έκανε μέσα σε μια μέρα 80 τηλέφωνα και έλεγε ότι «μπορεί να χάσαμε την πλειοψηφία αλλά η πολιτική μας είναι σωστή». Του ασκούν κριτική ότι ανακατεύεται στα εσωτερικά του Λιβάνου κι εκείνος «αυτό είναι φυσικό και πρέπει να το συνηθίσετε».

Το ΚΚΛ συνεργάστηκε με το λιβανικό στρατό και τη Χ. με απλά μέσα αντισταθήκαμε στην κοιλάδα Μπεκάα και 13 σύντροφοι και φίλοι σκοτώθηκαν. Ήμασταν σχεδόν το μόνο κόμμα που συνεργάστηκε εκεί με τη Χ. Στο Νότο είχαμε συντρόφους με εμπειρία που διαδραμάτισαν συγκεκριμένο ρόλο, η Χ. αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους, τις τελευταίες μέρες του πολέμου ήμασταν εκεί, στα σύνορα.

Ο σεΐχης Κασέμ προχθές μίλησε για πρώτη φορά έτσι. Έκανε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στην αντίσταση και την ισλαμική ιδεολογία και για πρώτη φορά έκανε δημόσια συγκεκριμένη αναφορά στην Αριστερά. Αναφέρθηκε στα θύματα της καταπίεσης, τους απεύθυνε έκκληση να αναλάβουν δράση. Σχεδόν επανέλαβε τη γνωστή ρήση του κομμουνιστικού μανιφέστου «έθνη και λαοί, καταπιεσμένοι όλου του κόσμου αντισταθείτε». Την περασμένη εβδομάδα το κανάλι της Χεζμπολάχ Αλ Μανάρα μετέδωσε ολόκληρη τη σύνοδο/συνεδρίαση του ΚΚΛ.

Πώς εξηγείται η κυριαρχία της Χεζμπολάχ στην αντίσταση το ’80;

Ο αρχηγός της Χ. προέρχεται από την Αμάλ που δεν είχε καλή σχέση με το Ιράν και δεν ήταν προετοιμασμένη για αντίσταση στην εισβολή. Έχει σημασία η σχέση με την Αμάλ και η προσπάθεια του Ιράν να μπει στο κεντρικό αραβικό ζήτημα που είναι το παλαιστινιακό. Είναι η επιρροή του Ιράν, όλοι Ιρανοί, Ιρακινοί, Λιβανέζοι, οι σιίτες έχουν πάει στη θρησκευτική σχολή της Νατζάφ. Είχαν υποστήριξη και ιδεολογικό κίνητρο για να γίνουν μάρτυρες. Μετά η Χ. έγινε πιο ανεξάρτητη και ανέπτυξε τη βιετναμέζική εμπειρία με τα τούνελ κ.ά. Χάρη στα τούνελ οι μαχητές κατάφεραν ν’ αποδράσουν. Η ισραηλινή αεροπορία δεν μπορεί να τους πλήξει, αυτοί βομβάρδιζαν, εκείνοι έμπαιναν στο λαγούμι και μετά ας έριχναν οι άλλοι. Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι κατάφεραν να κρύψουν τα τούνελ ακόμα κι από τους ντόπιους στα χωριά. Καταλαβαίναμε ότι υπάρχει μια προετοιμασία αλλά δεν γνωρίζαμε ακριβώς τι γίνεται. Πριν από 4 χρόνια είχαμε εκδώσει ένα βιβλίο για το Βιετνάμ, είχαμε βγάλει 5 χιλιάδες κομμάτια. Τα πρώτα 2 χρόνια πουλήθηκαν 1.000 βιβλία και μετά σε μια έκθεση αγοράστηκαν τα υπόλοιπα 4 χιλιάδες. Καταλάβαμε μετά ότι είχαν αγοραστεί από τη Χ. Η Χ. αποφεύγει πιέσεις για τα ισλαμικά ζητήματα.

Γιατί οι Σουνίτες και οι Δρούζοι είναι με τη 14 Μάρτη ενώ πριν ήταν με την αντίσταση;

Στους Δρούζους υπάρχει επιρροή από το σοβιετικό καθεστώς. Ο Ουαλίντ Ζουμπλάντ έκανε μια σημαντική αλλαγή στο Ιράκ. Αμέσως μετά τον πόλεμο του Κόλπου κατάλαβε ότι οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι και οι Σύριοι έχουν τελειώσει. Διέλυσε ότι είχε φτιάξει ο πατέρας του στο κόμμα εκτός από το όνομα.

Για τους Σουνίτες έπαιξε ρόλο ο Χαρίρι, ήρθε το ’89 με εκατομμύρια δολάρια και άρχισε να δίνει βοήθεια στους φοιτητές, να λέει ότι θα ανοικοδομήσει τη χώρα. Με χρήματα από τη Σαουδική Αραβία. Στήριξε την καμπάνια του Σιράκ στις εκλογές, του έδωσε 10 εκ. δολάρια. Ο Χαρίρι υποστηριζόταν από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ και είχε μια συγκεκριμένη αποστολή. Ακόμη και τώρα η ΣΑ χρηματοδοτεί τις σουνιτικές οργανώσεις. Μετά τον Χαρίρι η Χ. φοβήθηκε ότι μπορεί να επηρεαστεί ο Λίβανος, μίλησε με τον υιό Χαρίρι και οι ΗΠΑ του είπαν «να συμμαχήσει με τη Χ. να πάρει την εξουσία και μετά βλέπουμε». Το ΚΚΛ όταν έγινε η συμμαχία στο Νότο πήρε 9% και γενικά όπου συμμετείχε έλαβε ποσοστό 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: