Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2007

Απροκάλυπτες επιθέσεις σε Τζενίν – Νάμπλους – Ιερουσαλήμ - Χεβρώνα

Πηγή: Associated Press

Στη Τζενίν, μέλη των μυστικών ισραηλινών δυνάμεων πυροβόλησαν μέσα από όχημα εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν τρία μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ. Οι δύο πέθαναν ακαριαία και ο τρίτος, Ashraf Saadi εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης, δολοφονήθηκε έξω από το όχημα ενώ προσπάθησε μάταια να διαφύγει. Αργότερα την ίδια μέρα πολλές χιλιάδες ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της Τζενίν για να παραβρεθούν στην κηδεία των τριών ενόπλων.

Στη Νάμπλους την Τετάρτη εισέβαλαν ξανά δεκάδες τζιπ συνοδευόμενα από μπουλντόζες επιβάλλοντας για δεύτερη φορά αυτή τη βδομάδα απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους ενώ ο στρατός προχώρησε σε επιδρομές συλλήψεων υπόπτων ενόπλων μαχητών. Ο στρατός μπήκε την Κυριακή, αποσύρθηκε προσωρινά την Τρίτη, αλλά επέστρεψε τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Τουλάχιστον τρεις μπουλντόζες απέκλεισαν όλες τις εισόδους στην παλιά πόλη με χαλάσματα και μεγάλα κομμάτια τσιμέντου και τα τζιπ περιπολούσαν στους δρόμους της πόλης προκειμένου να επιβάλλουν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Πάνω από 50.000 Παλαιστίνιοι εξαναγκάστηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η επιχείρηση στη Νάμπλους είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων μηνών στη Δυτική Όχθη. Τα σχολεία και το πανεπιστήμιο της περιοχής ματαίωσαν τα μαθήματα την Τετάρτη. Οι κάτοικοι την Τρίτη προμηθεύτηκαν τρόφιμα για αρκετές μέρες, αβέβαιοι για τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ο στρατός συνέλαβε πέντε «υπόπτους», μεταξύ αυτών τους αδελφούς ενός ενόπλου, τους γονείς ενός άλλου και έναν ιμάμη μαζί με τα τρία του παιδιά ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής της Χαμάς. Η επιχείρηση στη Νάμπλους που ξεκίνησε την Κυριακή άφησε πίσω της μέχρι στιγμής ένα νεκρό.

Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, Ghazi Hamad, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει τις παλαιστινιακές προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «Η ισραηλινή κυβέρνηση κάνει λάθος εάν νομίζει ότι αυτές οι ενέργειες θα εκτρέψουν τους Παλαιστινίους από την οδό της εθνικής ενότητας και πλανάται εάν πιστεύει ότι οι στρατιωτικές ενέργειες θα την οδηγήσουν σε ασφάλεια και σταθερότητα» δήλωσε.

Εντωμεταξύ στην Ιερουσαλήμ η ισραηλινή αστυνομία ακύρωσε συνέντευξη τύπου που συγκάλεσαν μουσουλμάνοι και χριστιανοί θρησκευτικοί ηγέτες που αντιτίθεται στις ανασκαφικές εργασίες κοντά στο ιερό τέμενος του Αλ Ακσά. Η αστυνομία μπήκε με διαταγή στο ξενοδοχείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που θα γινόταν η εκδήλωση και τη ματαίωσε. Οι διοργανωτές μεταφέρθηκαν σε γειτονικό ξενοδοχείο, όπου επανήλθαν οι αστυνομικές δυνάμεις και τη ματαίωσαν για δεύτερη φορά.

Στη Χεβρώνα ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε το βουλευτή της Χαμάς Hathem Qafishe.

1 σχόλιο:

Filistine είπε...

Και φωτογραφίες εδώ:

http://indy.gr/newswire/eiseballe-pali-o-israilinos-stratos-sti-namployz-skotosan-3-sti-tzenin