Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2007

Ματωμένα Διαμάντια

Μέλη της Καμπάνιας Αλληλεγγύης Ιρλανδίας-Παλαιστίνης πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες στους δρόμους του Δουβλίνου και του Γκάλγουεϊ διαμαρτυρόμενοι για την καταστρατήγηση του δικαιώματος επιλογής των καταναλωτών που δεν θέλουν αγοράσουν διαμάντια που έχουν υποστεί κατεργασία στο Ισραήλ. Όπως μας ενημέρωσαν Ιρλανδοί συναγωνιστές «οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν εξαιρετικά θετικές, οι άνθρωποι έδειχναν ενδιαφέρον, έκαναν ερωτήσεις και ήθελαν να μάθουν περισσότερα για την καμπάνια. Μοιράστηκαν 1.000 φυλλάδια μέσα σε δύο ώρες και συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 υπογραφές».

Απόσπασμα από το φυλλάδιο:

*Το 2005 οι εξαγωγές διαμαντιών του Ισραήλ αποτιμήθηκαν σε 16 δις δολάρια *Ο προϋπολογισμός του ισραηλινού υπ. Άμυνας για το 2007 είναι 12 δις δολάρια *Το 2007 η αξία των εξαγωγών διαμαντιών από το Ισραήλ αναμένεται να φτάσει τα 18-20 δις δολάρια

Η Καμπάνια Αλληλεγγύης Ιρλανδίας-Παλαιστίνης σε συνεργασία με οργανώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο ξεκίνησε μία εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με το βαθμό εμπλοκής του Ισραήλ στη βιομηχανία διαμαντιών.

Η IPSC πιστεύει ότι ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας του Ισραήλ στη βιομηχανία διαμαντιών, διαμάντια που υπόκεινται σε κατεργασία στο Ισραήλ πωλούνται σε ιρλανδικά κοσμηματοπωλεία και οι ιρλανδοί καταναλωτές χωρίς να το γνωρίζουν υποστηρίζουν την ισραηλινή οικονομία και την παράνομη ισραηλινή κατοχή και υποδούλωση του παλαιστινιακού λαού.

Η πρεμιέρα της ταινίας Ματωμένο Διαμάντι τον τελευταίο μήνα τράβηξε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα της σύγκρουσης και των ματωμένων διαμαντιών. Οι εκπρόσωποι των κοσμηματοπωλών βομβάρδισαν τα μέσα ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι η εφαρμογή των ελέγχων της βασισμένης στον ΟΗΕ Διαδικασίας Κίμπερλι έχουν περιορίσει το εμπόριο των ματωμένων διαμαντιών.

Αυτό που ξεχνούν ωστόσο να αναφέρουν είναι το γεγονός ότι η διαδικασία Κίμπερλι εφαρμόζεται μόνο σε ακατέργαστα διαμάντια και αγνοεί εντελώς το πολύ πιο επικερδές εμπόριο κατεργασμένων διαμαντιών από ζώνες συγκρούσεων. Αυτό αποδείχθηκε πολύ βολικό ειδικά για το Ισραήλ και για τους κοσμηματοπώλες καθώς χρησιμοποιούν τώρα τη συμμόρφωσή τους στη διαδικασία Κίμπερλι ως προπέτασμα καπνού για να πωλούν διαμάντια κατεργασμένα στο Ισραήλ –την πιο μακρόβια και πιο ανυπάκουη ζώνη συγκρούσεων στον κόσμο- σε ανυποψίαστους πελάτες.

Η IPSC καλεί το ιρλανδικό κοινό να απορρίψει διαμάντια κατεργασμένα στο Ισραήλ και να επιμείνει στο δικαίωμά του να γνωρίζει που έγινε η κατεργασία κάθε διαμαντιού και στο δικαίωμα να επιλέξει διαμάντια άλλης προέλευσης, όπως τα κατεργασμένα με λέιζερ σε χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ισραηλινά διαμάντια χρηματοδοτούν εγκλήματα πολέμου

Όχι ευχαριστώ Αίτηση προς την Ένωση Κοσμηματοπωλών Ιρλανδίας

Εμείς οι υπογράφοντες ζητάμε από τους Κοσμηματοπώλες της Ιρλανδίας να υποστηρίξουν το αίτημα για: α) την τροποποίηση του ορισμού των «διαμαντιών συγκρούσεων» ώστε να μην αποκλείει τα κατεργασμένα σε ζώνες σύγκρουσης διαμάντια,

β) την εισαγωγή ενός διεθνούς συστήματος σήμανσης ώστε να αναγνωρίζεται ο τόπος κατεργασίας κάθε διαμαντιού,

γ) την πρόβλεψη της πιστοποίησης μη-ισραηλινών διαμαντιών

http://www.ipsc.ie/

Δεν υπάρχουν σχόλια: