Παρασκευή 9 Μαρτίου 2007

Επιδρομή συλλήψεων στη Ραμάλα

09/03/2007

Πηγή: Associated Press, BBC

Νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νότιο τμήμα της Ραμάλα. Περίπου 30 στρατιωτικά τζιπ εισέβαλαν στην πόλη και περικύκλωσαν τα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών του παλαιστινιακού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε χειροβομβίδες και πυροβολώντας στον αέρα καλούσε τους εβρισκόμενους μέσα στο κτίριο να παραδοθούν, στη συνέχεια εισέβαλε στο εσωτερικό του και έκανε 18 συλλήψεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Khalil Shilo, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά και εφτά χρόνια καταζητούμενος, από το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό όλοι οι συλληφθέντες συνδέονται με τη Φατάχ.

Ανθρώπινες ασπίδες στη Νάμπλους

Εντωμεταξύ μία εβδομάδα μετά την επιδρομή στη Νάμπλους η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B'Tselem κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για χρήση δύο ανήλικων κι ενός νεαρού άνδρα ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το B'Tselem έχει στα χέρια του την κατάθεση του 15χρονου Amid Omeira, του 11χρονου Jihan Dadush και του 24χρονου Samah. Όλοι κατέθεσαν ότι ομάδες στρατιωτών χρησιμοποίησαν τις κάνες των πυροβόλων τους για να τους αναγκάσουν να μπουν σε αρκετά σπίτια προπορευόμενοι από το στρατό.

Η χρήση των ανθρώπινων ασπίδων είναι παράνομη σύμφωνα με το ισραηλινό και το διεθνές δίκαιο.

Το B'Tselem θεωρεί ότι η ολιγωρία διερεύνησης παρόμοιων περιστατικών κατά το παρελθόν υποδηλώνει ότι ο ισραηλινός στρατός αποδέχεται αυτή την πρακτική παραβιάζοντας τη νομοθεσία.

Τραυματισμοί Δημοσιογράφων

Παράλληλα τα πυρά τους προς τον ισραηλινό στρατό στρέφουν και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καταγγέλλουν, απαριθμώντας πρόσφατα περιστατικά, ότι γίνονται εσκεμμένα στόχος επιθέσεων κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής κάλυψης των επιχειρήσεών του.

Τους τρεις τελευταίους μήνες τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν, αλλά ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες στοχοποίησής τους. Σε μια ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο στρατός «αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι δε θα πληγεί ο τύπος», αλλά «όταν οι στρατιώτες κηρύσσουν μία περιοχή αποκλεισμένη, οι δημοσιογράφοι αναμένεται να αποχωρήσουν».

Την Πέμπτη η παραστρατιωτική συνοριακή αστυνομία εξαπέλυσε χειροβομβίδες από απόσταση περίπου 10 μέτρων για να διαλύσει διαδήλωση γυναικών στο τσεκπόιντ της Καλάντια ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ. Ο καμεραμάν της τηλεόρασης του Associated Press, Eyad Moghrabi, χτυπήθηκε στο πόδι από ένα κομμάτι μέταλλο. Βιντεοσκοπημένες εικόνες έδειξαν ότι μια χειροβομβίδα έσκασε ανάμεσα στους δημοσιογράφους, που βρίσκονταν αρκετά μέτρα μακριά από τους διαδηλωτές.

Οι τραυματίες της Πέμπτης είναι μόνο οι πιο πρόσφατοι.

Την Τετάρτη ο τεχνικός του Αλ-Τζαζίρα Maamoun Othman, τραυματίστηκε όταν οι ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν χειροβομβίδες κατά τη διάρκεια σύλληψης ισλαμιστή ηγέτη. «Η χειροβομβίδα εκτοξεύθηκε πάνω μου. Προσγειώθηκε στο στομάχι μου» λέει ο Othman.

Στις 27 Φεβρουαρίου δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν ενώ μιλούσαν σε ισραηλινούς στρατιώτες σχετικά με την κάλυψη των επιχειρήσεων στη Νάμπλους. Ο φωτογράφος του AP Emilio Morenatti δήλωσε ότι οι στρατιώτες τους πλησίασαν με τζιπ και τους ζήτησαν να φύγουν. Ενώ μιλούσαν μαζί τους «ένα χέρι βγήκε μέσα από το στρατιωτικό όχημα και μας πέταξε μια χειροβομβίδα». Κανένας δεν τραυματίστηκε. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποκάλεσε το συμβάν «παρακώλυση και κακομεταχείριση δημοσιογράφων». Ο Morenatti έσπασε το πόδι του όταν ένα κομμάτι χειροβομβίδας, πεταγμένης από απόσταση περίπου δύο μέτρων, ενώ κάλυπτε τον Ιανουάριο τις διαμαρτυρίες στο Μπιλίν, στη Δυτική Όχθη.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο φωτογράφος του AP Nasser Shiyoukhi τραυματίστηκε όταν οι στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα δίπλα σε ομάδα δημοσιογράφων κοντά στη Χεβρώνα.

Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς ή

Γιατί δε φτουράνε τα λεφτά;

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή συνάντηση ανάμεσα στον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά και όχι πολιτικά ζητήματα. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις 19 Φεβρουαρίου, παρουσία της Κοντολίζα Ράις, αλλά επισκιάστηκε από τη συμφωνία του Αμπάς στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένα από τα ζητήματα που σκοπεύει να θίξει ο Ολμέρτ είναι τι έγιναν τα 100 εκατομμύρια δολάρια (από φόρους και δασμούς) που παρέδωσε στον Αμπάς τον Ιανουάριο. Τα χρήματα δόθηκαν με τον όρο να μη φτάσουν στην ηγούμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση, αλλά να χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς σκοπούς και για τη χρηματοδότηση των πιστών στον Αμπάς δυνάμεων ασφαλείας. Ο Έμπιστος του ισραηλινού πρωθυπουργού Eins λέει «Υπάρχει ένα ερώτημα: Πήγαν τα λεφτά εκεί που έπρεπε να πάνε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: