Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007

Η Αλ Κάιντα κριτικάρει τη Χαμάς – Αξιωματούχος της Χαμάς δολοφονείται στη Γάζα

12/3/2007

Πηγή: Al Jazeera

Σε ηχογράφηση που μεταδόθηκε την Κυριακή από το Al Jazeera ο Ayman al-Zawahiri, αναπληρωτής αρχηγός της Αλ Κάιντα, εμφανίζεται να κατηγορεί τη Χαμάς για «παράδοση άνευ όρων» επειδή συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Ο Al-Zawahiri δήλωσε ότι «η ηγεσία της Χαμάς παρέδωσε στους Εβραίους το μεγαλύτερο τμήμα της Παλαιστίνης» για να κρατηθεί στην παλαιστινιακή κυβέρνηση. «Η Χαμάς ξαπουλήθηκε για να κρατήσει το ένα τρίτο της κυβέρνησης…. Αλλά ποιας κυβέρνησης; Μιας κυβέρνησης που δεν έχει καν το δικαίωμα να εισέλθει ή να εξέλθει [από τα Παλαιστινιακά Εδάφη] χωρίς την άδεια του Ισραήλ…. Η ηγεσία της κυβέρνησης της Χαμάς επιτέθηκε στα δικαιώματα του ισλαμικού έθνους αποδεχόμενη αυτό που αποκάλεσε …σεβασμό των διεθνών συμφωνιών. Θλίβομαι που πρέπει να προσφέρω στο ισλαμικό έθνος τα συλλυπητήρια μου για τον [εικονικό θάνατο] της ηγεσίας της Χαμάς καθώς έπεσε στο τέλμα της παράδοσης».

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε στο Al Jazeera: «Η Χαμάς δεν έχει και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί για την Παλαιστίνη ή τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού». Για τη συμφωνία της Μέκκας είπε ότι υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους εκ των αξιοσέβαστων ηγετών του μουσουλμανικού κόσμου και δεν θα υποτιμηθεί από ένα σχόλιο που έκανε κάποιος που δεν γνωρίζει όλα τα δεδομένα και τις πολιτικές εξελίξεις. «Αν οποιοσδήποτε επιθυμεί να εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία της Μέκκας, το σεβόμαστε, αλλά την ίδια στιγμή διαβεβαιώνουμε ότι η Χαμάς ποτέ δεν θα δεχόταν να την αντιμετωπίσουν σαν το κίνημα να μην ήταν ορθολογικό και να χρειάζεται καθοδήγηση από κάποιον. Η Χαμάς κατόρθωσε να αντέξει έναν άδικο αποκλεισμό εδώ κι ένα χρόνο. Αυτός ο αποκλεισμός της Χαμάς θα μπορούσε να έχει αρθεί αν η Χαμάς συμφωνούσε να αναγνωρίσει τη σιωνιστική οντότητα [Ισραήλ], αλλά η Χαμάς ουδέποτε θα αναγνωρίσει το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή στη συνάντηση Αμπάς-Ολμέρτ την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, μετά τις βίαιες συγκρούσεις Χαμάς-Φατάχ στη Γάζα, σημειώθηκε μικρή πρόοδος. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει οποιαδήποτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας αποτύχει να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Αλλά επίσης υποσχέθηκε να κρατήσει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας. Πριν από τη συνάντηση της Κυριακής ο Ολμέρτ δήλωσε στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για τη συμφωνία της Μέκκας και δεν έχει αλλάξει τη θέση της». Η συμφωνία αποδίδει απλά «σεβασμό» στις προηγούμενες συμφωνίες.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια ότι τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ξέσπασαν συγκρούσεις στη Γάζα. Στην πόλη Μπεΐτ Χανούν σκοτώθηκε ο Mohammad al-Kafarna, μέλος της Εκτελεστικής Δύναμης της Χαμάς. Οι δύο οργανώσεις αλληλοκατηγορούνται για το συμβάν, η Χαμάς υποστηρίζει ότι έγινε ενέδρα στο όχημα στο οποίο επέβαινε το θύμα. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια αυτού του είδους από την υπογραφή της συμφωνίας της Μέκκας πριν από ένα μήνα. Από το Δεκέμβριο οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις έχουν στοιχίσει 90 ανθρώπινες ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: