Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007

Πολιτικό κόμμα του Καναδά καλεί σε Μποϊκοτάζ

Δελτίο Τύπου

Μάρτιος 2007 Τα μέλη του Canadian Action Party/Parti action canadienne υιοθέτησαν την έκκληση της καμπάνιας για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις (BDS) ενάντια στις πρακτικές απαρτχάιντ του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Η έκκληση του Ιουλίου 2005 για μποϊκοτάζ έχει κερδίσει παγκόσμια ορμή από εργατικά σωματεία, πολιτικά κόμματα, πολιτιστικές, ακαδημαϊκές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, εβραϊκές ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές ομάδες, επιχειρήσεις και μεμονωμένα άτομα.

Ένα ψήφισμα υποστήριξης τέθηκε στη σύνοδο του κόμματος το Σεπτέμβριο του 2006, με σκοπό να γνωστοποιηθεί το ζήτημα. Με το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής ανταπόκρισης που έλαβε, εγκρίθηκε πλέον επίσημα.

Το Canadian Action Party/Parti action canadienne υποστηρίζει τη διεθνή και ανθρωπιστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των Συνθηκών της Γενεύης και τη Διεθνή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το CAP/PAC πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να κατεδαφίσει το διαχωριστικό τείχος ή τείχος «Απαρτχάιντ» που καταπατά παλαιστινιακά εδάφη και κάνει αβίωτη την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων. Το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει εκείνους που ζημιώθηκαν από το τείχος μέχρι σήμερα, πρέπει να τερματίσει τη βάρβαρη κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας και πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαιώματος των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους όπως ορίζεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ. Επιπλέον οι Παλαιστίνιοι Άραβες που ζουν εντός των συνόρων του Ισραήλ αντιμετωπίζονται χειρότερα από πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Το CAP/PAC πιστεύει ότι η ειρήνη που επιθυμεί το Ισραήλ δεν είναι εφικτή έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη και τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Το CAP/PAC επίσης αναγνωρίζει τις παράλληλες πορείες μεταξύ Ισραήλ και Καναδά με την έννοια ότι ένας προϋπάρχον πληθυσμός εκτοπίστηκε. Επίσης υποστηρίζουμε μια ειλικρινή κατόπτευση της απόδοσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ίδιο τον Καναδά, αναφορικά με τα δικά μας Πρώτα Έθνη. Το CAP/PAC αναγνωρίζει την καναδική συμμετοχή στην κατοχή μέσω της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά-Ισραήλ και του Μνημονίου Κατανόησης Οντάριο-Ισραήλ και δεσμεύεται να ακυρώσει τις συμφωνίες αυτές μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει τις πρακτικές απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων.

Η καναδική κυβέρνηση συνεισέφερε στα δεινά των Παλαιστινίων όντας μία από τις πρώτες χώρες που διέκοψε την αποστολή σημαντικής βοήθειας στην Παλαιστίνη για να την τιμωρήσει για τη δημοκρατική εκλογή της κυβέρνησης της Χαμάς πριν από ένα χρόνο. Ένα άρθρο στην Jerusalem Post, στις 4 Φεβρουαρίου 2007, ανέφερε ότι η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούσε ένα «Συνέδριο των Συμμάχων του Ισραήλ» για «να κινητοποιήσει την υποστήριξη προς το Κράτος του Ισραήλ και να προωθήσει τις Ιουδαίο-Χριστιανικές αξίες εν μέσω πλέριας χριστιανικής υποστήριξης για το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο». Ένα σχεδόν πανομοιότυπο συνέδριο έγινε στις ΗΠΑ πριν από περίπου 6 μήνες. Ωστόσο δεν υπήρξε ίχνος αυτής της ανακοίνωσης στα μεγάλα καναδικά μέσα ενημέρωσης. Σαν απάντηση η Συμμαχία των Ανησυχούντων Εβραίων Καναδών σχολίασε: «Αυτή η κίνηση αποτελεί απλά ένα ακόμα δείγμα της ολοκληρωτική περιφρόνησης της κυβέρνησης Χάρπερ για την καναδική κοινή γνώμη. Δεν είναι προς το συμφέρον της πλειονότητας των Καναδών και σίγουρα όχι της πλειονότητας των Εβραίων».

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη Wendy Forrest στο forrwen@gmail.comVersion , http://canadianactionparty.ca/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΣΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΤΧΑΪΝΤ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
σύλλογος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό “ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ”
http://greece-palestine.blogspot.com/