Τρίτη 10 Απριλίου 2007

Μεγάλο Σάββατο: Αεροπορική επίθεση στη Γάζα, συμπλοκές στη Τζενίν

Πηγή: Associated Press

Στη Λωρίδα της Γάζας ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού σκότωσε παλαιστίνιο ένοπλο και τραυμάτισε άλλους δύο. Στη Δυτική Όχθη κοντά στη Τζενίν σε σύγκρουση του ισραηλινού στρατού με ένοπλους Παλαιστινίους τραυματίστηκε ο Zakariye Zubeydi.

Γάζα

Η επίθεση του στρατού έγινε κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζεμπαλίγια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού οι ένοπλοι που δέχτηκαν τα πυρά προσπαθούσαν να τοποθετήσουν βόμβα σε σημείο όπου είχαν ξανατοποθετηθεί εκρηκτικά δύο μέρες νωρίτερα.

Σε κοινή ανακοίνωση με την Ισλαμική Τζιχάντ το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι εκτελούσαν «ιερή αποστολή» όταν χτυπήθηκαν από την ισραηλινή δύναμη και ότι ο 22χρονος νεκρός Παλαιστίνιος ανατινάχθηκε σε μια προσπάθεια να προκαλέσει απώλειες στις ισραηλινές μονάδες. Παλαιστίνιοι γιατροί δήλωσαν ότι η φύση των τραυμάτων του θύματος καταδεικνύουν ότι η αεροπορική επίθεση ήταν η αιτία του θανάτου.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το Σεπτέμβριο του 2005. Το Νοέμβριο του 2006 εξαγγέλθηκε εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τους ενόπλους της Γάζας. Σύμφωνα με το στρατό έκτοτε έχουν εκτοξευθεί περίπου 200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κι έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 40 βόμβες κατά μήκος των συνόρων του με τη Γάζα. Την Τετάρτη ένας ακόμη ένοπλος άφησε την τελευταία του πνοή σε ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει προετοιμασίες για εισβολή ευρείας κλίμακας. Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την εξουσιοδότηση μιας τέτοιας επιχείρησης, αλλά ο υπουργός Άμυνας, Αμίρ Περέτζ, έχει δώσει πράσινο φως για περιορισμένες επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων.

Τζενίν

Η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, ένοπλη ομάδα συνδεόμενη με τη Φατάχ, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Zakariye Zubeydi πυροβολήθηκε στον ώμο κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Τζενίν και νοσηλεύεται σε ιδιωτική κατοικία. Ο Zubeydi, δεινός γνώστης της εβραϊκής γλώσσας, είναι περισσότερο γνωστός για τη φιλία του με την ισραηλινή Tali Fahima η οποία φυλακίστηκε για περισσότερα από δύο χρόνια με την κατηγορία ότι του γνωστοποίησε απόρρητες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: