Τρίτη 24 Απριλίου 2007

Τα αιματηρά γεγονότα της εβδομάδας

Σάββατο 21/4/2007

Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και η 17χρονη Bushra Wahash που δέχτηκε ισραηλινά πυρά ενώ κοιτούσε τη συμπλοκή από το παράθυρο του σπιτιού της στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Στη Γάζα αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού άφησε πίσω της νεκρό έναν 37χρονο Παλαιστίνιο. Η επιδρομή κατά το στρατό ήταν απάντηση σε ρουκέτα που έπληξε ένα σπίτι στο Sderot χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί. Την ευθύνη για τη ρουκέτα ανέλαβαν με κοινή ανακοίνωση οι: Ισλαμική Τζιχάντ, Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ως εκδίκηση για τους θανάτους που προηγήθηκαν στη Δυτική Όχθη.

Ο φόρος αίματος του Σαββάτου ήταν ο υψηλότερος στη Δυτική Όχθη μέσα στο 2007. Στις 4 Ιανουαρίου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε λαϊκή αγορά.

Κυριακή 22/4/2007

17χρονος Παλαιστίνιος άφησε την Κυριακή την τελευταία του πνοή χτυπημένος από ισραηλινά πυρά σ’ ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πετούσε πέτρες σε μια ισραηλινή περίπολο κι εκείνη απάντησε με σφαίρες.

Την ίδια μέρα πιο νωρίς ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους και σκότωσε δύο Παλαιστίνιους ενόπλους, τους Amin Lubadi και Fazel Noor.

Το Ισραήλ απέκλεισε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς την Κυριακή πριν από την Ημέρα Μνήμης των πεσόντων στρατιωτών. Το βράδυ της Δευτέρας ξεκινάει η Ημέρα της Ανεξαρτησίας και ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά την Τρίτη. Καθημερινά χιλιάδες Παλαιστίνιοι μεταβαίνουν στο Ισραήλ για να εργαστούν, να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα ή να επισκεφθούν συγγενείς.

Τρίτη 24/4/07

Η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ ρουκετών στο Ισραήλ και ανακοίνωσε ότι θεωρεί την εκεχειρία λήξασα. Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ δεν προκάλεσε ζημιές ή τραυματισμούς, αλλά αποτελεί την πρώτη δημόσια ανάληψη ευθύνης από τη Χαμάς για εξαπόλυση ρουκετών από την εκεχειρία του Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Abu Obeida, δήλωσε «Η εκεχειρία έχει τελειώσει εδώ και πολύ καιρό και το Ισραήλ ευθύνεται γι’ αυτό. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς το σιωνιστή εχθρό ότι οι επιθέσεις μας θα συνεχιστούν. Είμαστε έτοιμοι να απάγουμε και να σκοτώσουμε όλο και περισσότερους από τους στρατιώτες σας. Το αίμα του λαού μας δεν είναι φτηνό», και κάλεσε τους Παλαιστινίους κάθε ιδεολογικής απόχρωσης να ενωθούν και «να κάνουν χρήση κάθε δυνατού μέσου αντίστασης και να απαντήσουν στις σφαγές».

Η κλιμάκωση της βίας του ισραηλινού στρατού είχε σαν αποτέλεσμα ακόμη και μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι να ζητήσουν από τον Αμπάς να διακόψει τις επαφές του με τον Ολμέρτ. Ο εκπρόσωπος της Φατάχ Abdel Hakim Alwad δήλωσε ότι «η αραβική και η παλαιστινιακή ηγεσία πρέπει να αποτιμήσουν τις επαφές με την κυβέρνηση του Ολμέρτ και να επανεκτιμήσουν αυτές τις επαφές και συναντήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: