Τετάρτη 25 Απριλίου 2007

Εξηγήσεις για τη στάση της Ιορδανίας

Πηγή: Al Jazeera (21/4/2007)

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενικό Στρατηγείο (PFLP-GC) καταδίκασαν δήλωση, που αποδόθηκε από ισραηλινή εφημερίδα στον Ιορδανό μονάρχη, υπέρ της αποζημίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων αντί για τη διασφάλιση του δικαιώματος της επιστροφής τους.

Η Χαμάς ζήτησε το Σάββατο να ξεκαθαρίσει η Ιορδανία το δημοσίευμα της Παρασκευής στη Χααρέτζ σύμφωνα με το οποίο ο βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ δήλωσε πρόσφατα σε ισραηλινή αποστολή υπό τον Dalia Itzik, τον σημερινό πρόεδρο της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο), ότι ήταν υπέρ των αποζημιώσεων αντί του δικαιώματος της επιστροφής. Το γραφείο της Χαμάς στη Συρία ζήτησε επίσης εξηγήσεις σχετικά με τη δήλωση αναφορικά με τους «κοινούς εχθρούς» που αντιμετωπίζουν η Ιορδανία και το Ισραήλ, η οποία επίσης αποδόθηκε στον Αμπντάλα σύμφωνα με πηγές της Χααρέτζ. Η Χαμάς δήλωσε ότι το δικαίωμα της επιστροφής είναι «ιερό» και κανένας δεν εξουσιοδοτείται να το εγκαταλείψει.

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενικό Στρατηγείο (PFLP-GC), με έδρα επίσης τη Συρία, καταδίκασε τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον Αμπντάλα λέγοντας ότι αντανακλούν μια «συμμαχία κορυφής με τον σιωνιστή εχθρό». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται ότι η Παλαιστίνη δεν είναι μια γη που θα υποστεί την «εμποροπανήγυρη της επίλυσης».

Η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσε ότι τα σχόλια του βασιλιά της Ιορδανίας είναι ταυτόσημα με πρόσκληση προς τον Παλαιστινιακό λαό να εγκαταλείψει τις ιδέες και τις αρχές για τις οποίες αγωνίζεται για δεκαετίες. Η οργάνωση δήλωσε ότι το δικαίωμα της επιστροφής είναι ένα σύννομο δικαίωμα και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα που δεν υπόκειται σε συμβιβασμό ή χρονοτριβή και η αδυναμία της εφαρμογής του δεν αντιστοιχεί σε αποποίησή του.

Ισραηλινό δημοσίευμα

Το δημοσίευμα στη Χααρέτζ παρέθετε σχόλια της αποστολής των ισραηλινών βουλευτών χωρίς να αναφέρει τα ονόματά τους. Ένα μέλος της αποστολής δήλωσε στο Associated το Σάββατο ότι τα λόγια του Αμπντάλα αποδόθηκαν με ακρίβεια στην εφημερίδα, χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η αντίδραση της Ιορδανίας

Η Ιορδανία καταδίκασε το δημοσίευμα της Χααρέτζ. Ο διευθυντής του τομέα πληροφόρησης στο παλάτι στο Αμμάν, Amjad al-Adhaylah, δήλωσε ότι προκάλεσε «σκανδαλώδη ζημιά στην Ιορδανία και την ηγεσία της και έθεσε σε κίνδυνο τη σοβαρή προσπάθεια παροχής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό. Η Ιορδανία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της που είναι πρόσφυγες. Η επιλογή της αποζημίωσης εντάσσεται στο πλαίσιο της επίλυσης του Παλαιστινιακού προσφυγικού προβλήματος, αλλά δεν θα είναι η μοναδική λύση». Το βασίλειο φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων προσφύγων στη Μέση Ανατολή, πολλοί από τους οποίους διαθέτουν ιορδανική υπηκοότητα.

Κατάσχεση κασετών του Al Jazeera

Οι ιορδανικές αρχές κατάσχεσαν τις κασέτες της συνέντευξης του πρίγκιπα Hassan Bin Talal, θείου του βασιλιά και πρώην διαδόχου του θρόνου. Στη συνέντευξη ο πρίγκιπας χαρακτήριζε την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ως «καταστροφική» και παρέθετε αμερικανικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ένας εθνικός σύμβουλος ασφάλειας στη Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούσε τους Σουνίτες μαχητές εναντίον της Χεζμπολάχ. Η κατάσχεση επιβεβαιώθηκε από τις ιορδανικές αρχές που δήλωσαν ότι δεν σχετίζονταν με το περιεχόμενο της συνέντευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: