Δευτέρα 30 Απριλίου 2007

Συγκρούσεις στη μεθόριο Γάζας-Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τρεις ενόπλους της Χαμάς το Σάββατο στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ. Ένας ακόμη ένοπλος τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με το στρατό η ομάδα ετοιμαζόταν να εγκαταστήσει βόμβα στο σημείο που δέχτηκε την επίθεση.

Την ίδια μέρα νεκρός στη μεθόριο βρέθηκε ο Shadi Abu Zaher και σύμφωνα με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης χτυπήθηκε θανάσιμα από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ενώ τοποθετούσε εκρηκτικά. Ο στρατός αρνήθηκε την ανάμειξή του στο συμβάν.

Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν τρεις ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στους θανάτους που προηγήθηκαν.

Το Σάββατο η Χαμάς έσπασε την εκεχειρία του Νοεμβρίου για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες, ύστερα από τη δολοφονία 9 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό. Ωστόσο δεν ξεκαθαρίστηκε αν η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης ενεργούσε με ή χωρίς την υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας. Οι θιασώτες της σκληρής γραμμής φέρονται δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνεργασίας που σχημάτισε η Χαμάς το Μάρτιο μαζί με τη Φατάχ. Αν και η στρατιωτική πτέρυγα ανακοίνωσε ότι θεωρεί την εκεχειρία λήξασα, λόγω των ισραηλινών παραβιάσεων, οι πολιτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι το μέλλον της εξαρτάται από τις ενέργειες του Ισραήλ. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Χαμάς Ayman Taha, δήλωσε το Σάββατο ότι η οργάνωση έχει το δικαίωμα να στοχοποιεί το Ισραήλ «το πρόβλημα δεν είναι η αντίσταση, είναι η Κατοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: