Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Επίσκεψη εκπροσώπων ευρωπαϊκών συνδικάτων στη Γενική Ομοσπονδία Εργατών της Παλαιστίνης

Πηγή: http://www.imemc.org

Ο Shaher Saad, γενικός γραμματέας της Γενική Ομοσπονδία Εργατών της Παλαιστίνης δήλωσε ότι απεσταλμένοι από εργατικά σωματεία του Βελγίου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας επισκέφθηκαν την ομοσπονδία.

Τους ενημέρωσαν για τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω των ισραηλινών περιορισμών και μπλόκων και τους πληροφόρησαν ότι οι απώλειες κυμαίνονται στο 1 δις 850 εκ. δολάρια λόγω αυτών των παραβιάσεων, των εισβολών και των αποκλεισμών.

Λόγω της ανεργίας και της φτώχειας 38.000 εργάτες εγκατέλειψαν τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 42% και το επίπεδο φτώχειας βρίσκεται στο 54%.

Ο Saad ευχαρίστησε τις αντιπροσωπείες για την επίσκεψή τους στα Παλαιστινιακά εδάφη και την μαρτυρία τους των απάνθρωπων συνθηκών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Οι απεσταλμένοι είδαν με τα μάτια τους τη βάρβαρη ισραηλινή στρατιωτική απάντηση σε μια διαδήλωση που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι την 1η Μάη στο τσεκ πόιντ της Καλάντια, κοντά στη Ραμάλα. Ζήτησε από τις αντιπροσωπείες να μεταφέρουν τις εικόνες αυτές στις χώρες τους, στο λαό και στις κυβερνήσεις τους.

Η αντιπροσωπεία εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους εργαζόμενους και τον Παλαιστινιακό λαό και δήλωσε ότι η Ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστεί και ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να απολάβουν τα νόμιμα δικαιώματά τους της απελευθέρωσης και της ανεξαρτησίας.

Η ΕΕ συμφωνεί να συντονίσει τις πληρωμές των Παλαιστινίων υπαλλήλων

Η ΕΕ και ο παλαιστίνιους υπουργός Οικονομικών Δρ. Salaam Fayyad συμφώνησαν να ξεκινήσει η ΕΕ τη συντονισμένη και τακτική καταβολή των μισθών των υπαλλήλων της Παλαιστινιακής κυβέρνησης την ίδια ημέρα κάθε μήνα ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες.

Το εμπάργκο διάρκειας ενός έτους εναντίον της Παλαιστινιακής κυβέρνησης κατέστησε ανέφικτη την καταβολή των μισθών.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ότι η οικονομική βοήθεια θα εξακολουθήσει να παρακάμπτει την κυβέρνηση και να διανέμεται μέσω του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων απείλησε με απεργία διαρκείας, όπως την περσινή, αν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τους μισθούς και απαίτησε την πληρωμή ολόκληρου του μισθού μαζί με τους προηγούμενους.

Το ποσό που θα καταβάλει η ΕΕ για κάθε δικαιούχο είναι περίπου 370 δολάρια και θα συμπληρώνεται από ξεχωριστή πληρωμή του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Επίσης αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή 28,57 εκ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο των μηνιαίων μισθών της Αρχής που είναι 115 εκ. δολάρια.

Οι υπάλληλοι της παλαιστινιακής κυβέρνησης έχουν να πληρωθούν το ακέραιο του μισθού τους από το Μάρτιο του 2006, τους καταβλήθηκαν κάποια ποσά μέσω του γραφείου του Προέδρου, αλλά οι πληρωμές αυτές δεν ήταν τακτικές, ούτε ικανοποιητικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: