Πέμπτη 24 Μαΐου 2007

Συλλήψεις βουλευτών και νέες αεροπορικές επιδρομές

Πηγή: Associated Press

Ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες στη Δυτική Όχθη συνέλαβαν περισσότερους από 30 ανώτατους αξιωματούχους της Χαμάς, νωρίς την Πέμπτη, μεταξύ αυτών και έναν υπουργό, βουλευτές και δημάρχους. Η επιχείρηση έγινε λίγες ώρες αφού τα ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν ανταλλακτήρια νομισμάτων και άλλες επιχειρήσεις στη Γάζα φερόμενες από το στρατό ως ενδιάμεσες στην προώθηση χρημάτων προς τη Χαμάς.

Ο πιο προεξάρχων πολιτικός της Χαμάς που συνελήφθη ήταν ο υπουργός Παιδείας Nasser Shaer, που θεωρείται πραγματιστής μέσα στο κίνημα. Η σύζυγός του Huda, δήλωσε ότι οι στρατιώτες χτύπησαν την πόρτα του σπιτιού τους στη Νάμπλους και τον συνέλαβαν, επίσης πήραν τον υπολογιστή του, δήλωσε. Ήταν η δεύτερη φορά από πέρυσι που συλλαμβάνεται ο Shaer σε έφοδο εναντίον μελών της Χαμάς.

Οι στρατιώτες συνέλαβαν επίσης τον πρώην υπουργό Abdel Rahman Zeidan, τους βουλευτές Hamed Bitawi και Daoud Abu Ser και τους δημάρχους των πόλεων Νάμπλους, Καλκίλια και Μπέιτα -Adli Yaish, Wajih Qawas και Arab Shurafa- καθώς και το διευθυντή της κύριας ισλαμικής οργάνωσης αγαθοεργίας στη Νάμπλους, Fayad al-Arba.

Ο στρατός έψαξε επίσης για τον Ahmed Haj Ali, βουλευτή της Χαμάς στη Νάμπλους, αλλά δεν τον βρήκε στο σπίτι, δήλωσαν οι γείτονες. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνελήφθησαν πάνω από 30 ανώτατα μέλη της Χαμάς. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αμίρ Πέρετζ δήλωσε ότι στη μάχη για την εξουδετέρωση της Χαμάς, οι συλλήψεις είναι προτιμότερες από την αιματοχυσία.

Η ισραηλινή αεροπορία την Τετάρτη κατεδάφισε δύο ανταλλακτήρια νομισμάτων με την κατηγορία ότι χρησίμευαν για τη μεταφορά χρημάτων σε ενόπλους της Χαμάς, λίγες μόλις ώρες αφότου οι παλαιστίνιοι ηγέτες έδωσαν νέα ώθηση στην αποκατάσταση της εκεχειρίας με το Ισραήλ.

Κατά τις αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα εναντίον των ανταλλακτηρίων τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και τέσσερα καταστήματα υπέστησαν ζημιές. Η ηλεκτρική ενέργεια διακόπηκε σε τμήματα της πόλης. Ακολούθησαν κι άλλες επιθέσεις από τις οποίες σ’ εκείνη ενάντια στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζεμπαλίγια τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου και ενός εφήβου.

Ένοπλοι από διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις ανέλαβαν την ευθύνη για εκτόξευση ρουκετών στο νότιο Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια νέα τακτική κίνηση, οι ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες εισέβαλαν βαθύτερα μέσα στη Γάζα νωρίς την Τετάρτη, ερευνώντας διάφορα σπίτια περίπου μισό μίλι από τα σύνορα και κρατήθηκαν για περιορισμένο διάστημα επτά Παλαιστίνιοι. Οι στρατιώτες άφησαν πίσω ιδιόγραφα σημειώματα που προειδοποιούσαν ότι τα σπίτια ενδεχομένως να κατεδαφιστούν αν εξαπολυθούν ρουκέτες από τις εκτάσεις τους.

Ο μετριοπαθής παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε της Χαμάς συναντήθηκαν για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η άγρια σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Φατάχ πριν από δύο εβδομάδες, που οδήγησε στο θάνατο περισσότερων από 50 Παλαιστινίων. Οι δύο πλευρές σύναψαν εκεχειρία το Σαββατοκύριακο, αλλά οι εντάσεις παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο λόγω της βασικής διαφωνίας σχετικά με τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Αμφισβητώντας αυτή την κλυδωνιζόμενη εσωτερική εκεχειρία, ένοπλοι άνοιξαν πυρ από διερχόμενο αυτοκίνητο αργά την Τετάρτη εναντίον οικίας εξέχοντα αξιωματούχου της Φατάχ στην πόλη της Γάζας, που έλειπε εκείνη την ώρα, τραυματίζοντας δύο από τους σωματοφύλακές του. Ο αξιωματούχος Maher Miqdad κατηγόρησε τη Χαμάς.

Η συνάντηση Αμπάς-Χανίγιε τερματίστηκε με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι οι οργανώσεις τους θα ξανασυναντηθούν. «Εργαζόμαστε για να επαναλειτουργήσουμε την εκεχειρία» δήλωσε ο βοηθός του Αμπάς, Nabil Abu Rdeneh. Ο βοηθός του Χανίγιε, Ghazi Hamad δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα «να προστατέψει τους Παλαιστινίους και να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις». Ο βοηθός του Χανίγιε Ahmed Yousef, δήλωσε ότι μια ανανεωμένη εκεχειρία με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι διαρκής και να περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η προηγούμενη εκεχειρία, που συνάφθηκε το Νοέμβριο, προορίζονταν μόνο για τα σύνορα μεταξύ Γάζας-Ισραήλ, και το Ισραήλ απέρριψε τα επανειλημμένα παλαιστινιακά αιτήματα να σταματήσει επίσης τις επιδρομές συλλήψεων στη Δυτική Όχθη. «Αν πρόκειται μόνο για τη Γάζα, τότε κανένας δεν θα μπορέσει να πείσει τις οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης να δεσμευτούν» δήλωσε ο Yousef.

Το Ισραήλ ωστόσο δεν βλέπει κανένα νόημα στην επέκταση μιας εκεχειρίας στη Δυτική Όχθη που λέει ότι απέτυχε να τηρηθεί στη Γάζα. «Το Ισραήλ πάντα έλεγε ότι αν η εκεχειρία τηρηθεί στη Γάζα είμαστε πρόθυμοι να την επεκτείνουμε στη Δυτική Όχθη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μαρκ Ρεγκέβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: