Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Έλληνας αγωνιστής συνελήφθη και δικάζεται στο Ισραήλ

Τελευταία ενημέρωση: Σύμφωνα με τη Gaby Lasky, δικηγόρο του Γιώργου Κ., θα προσαχθεί στο δικαστήριο αύριο το απόγευμα ή το βράδυ στην Ιερουσαλήμ. Ο δικαστής θα ακούσει τις κατηγορίες εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης εκείνης για την επίθεση εναντίον στρατιωτών και την παρεμπόδιση των ενεργειών τους. Σύντομα θα περιέλθει στην κατοχή της συνηγόρου και του ελληνικού προξενείου βίντεο που διαψεύδει τις κατηγορίες εις βάρος του Γιώργου για να χρησιμοποιηθεί υπέρ του στην αυριανή δίκη.

Σύμφωνα με επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών, το βίντεο είναι αθωωτικό και το εκεί ελληνικό προξενείο έχει ενημερωθεί και επιληφθεί του θέματος.

Η ιστορία στην ιστοσελίδα του ISM εδώ: http://www.palsolidarity.org/main/2007/05/25/greek-arrested/

Έλληνας αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνελήφθη σε διαδήλωση ενάντια στην καταστροφή γης στο Άρτας της Βηθλεέμ.Σήμερα, 25 Μαΐου, οι κάτοικοι της νότιας περιοχής της Βηθλεέμ πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση ενάντια στο Τείχος Απαρτχάιντ του Ισραήλ που τους χωρίζει από τη Βηθλεέμ και κλέβει τη γη τους. Η διαδήλωση ξεκίνησε από το χωριό Ουμ Σαλαμούνα, όπου Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί και διεθνείς διοργάνωσαν αγώνα ποδοσφαίρου στο δρόμο του Τείχους.

Από εκεί, τουλάχιστον 150 αγωνιστές ξεκίνησαν για το χωριό Αρτάς για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην καταστροφή γης από το Ισραήλ. Αυτή ήταν μια μη βίαιη διαμαρτυρία, με στόχο να φτάσει στη γη της οικογένειας Abu Swai, την οποία οι στρατιώτες ανακήρυξαν σήμερα «κλειστή στρατιωτική ζώνη». Μετά τις προσευχές της Παρασκευής, οι μη βίαιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν το μπλόκο των ισραηλινών στρατιωτών. Ο στρατός απάντησε βίαια. Ο Γιώργος, αγωνιστής από την Ελλάδα, συνελήφθη και κρατείται αυτή τη στιγμή σε ισραηλινή φυλακή στη Χεβρώνα.

Ο Μαρτίνεζ περιγράφει το περιστατικό: «Οι διαδηλωτές ήταν εντελώς ειρηνικοί. Ούτε μια πέτρα δεν πετάχτηκε. Αλλά οι στρατιώτες άρχισαν να χτυπάνε και να κλοτσάνε ανθρώπους. Είδα τουλάχιστον δύο ανθρώπους να πνίγονται από το στρατό. Μετά κυνήγησαν το Γιώργο. Δεν έκανε τίποτα αλλά τον συνέλαβαν έτσι κι αλλιώς». Ένας ισραηλινός αγωνιστής άκουσε έναν από τους αξιωματικούς να λέει ότι ο Γιώργος συνελήφθη για «επίθεση».

Μετά από μισή ώρα, οι διαδηλωτές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στους στρατιώτες, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οι διαδηλωτές άρχισαν να φωνάζουν «Θέλουμε το Γιώργο! Θέλουμε το Γιώργο!»

Ο στρατός, ωστόσο, έβαλε το Γιώργο σε τζιπ στην αστυνομία και τον πήγε στο αστυνομικό τμήμα στη Χεβρώνα.

Νωρίτερα την ίδια εβδομάδα, ο αγώνας έφτασε στο χωριό Αρτάς, κοντά στο Αλ Χάντερ. Αυτό συνέβη όταν τα ισραηλινά κατασκευαστικά εργοτάξια έφτασαν στην εύφορη γη του χωριού. Ο λόγος για τη σχεδιασμένη οδό του τείχους είναι η οικοδόμηση δύο νέων οικισμών στον παράνομο εποικισμό Εφράτα, για να επεκταθεί από τα σημερινά του σύνορα μέχρι την οδό του τείχους.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, μια ισραηλινή μπουλντόζα κατέστρεψε έναν ολόκληρο οπωρώνα με βερικοκιές παρά τις προσπάθειες των χωρικών και άλλων αγωνιστών που κοιμούνταν στη γη για να αποτρέψουν την καταστροφή. Ο στρατός κατοχής συνέχισε το «έργο» του και οι στρατιώτες έτρωγαν σάντουιτς την ώρα που οι αγρότες θρηνούσαν για την πατρογονική γη τους που κατακρεουργούνταν. Τρεις Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν την επόμενη μέρα για τη συνέχιση της διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή των εδαφών. Όλοι απελευθερώθηκαν πολύ πρόσφατα.

(Βίντεο και φωτογραφίες της καταστροφής της γης εδώ:

http://www.palsolidarity.org/main/2007/05/21/ in-the-belly-of-the-wailing-democracy-called-israel/)

Για επικοινωνία απευθείας με το ISM Media Office, 0599-943-157, 0542-103-657

Δεν υπάρχουν σχόλια: