Τετάρτη 30 Μαΐου 2007

Κορυφαίοι βρετανοί αρχιτέκτονες καταγγέλλουν το Ισραήλ

Πηγές: Guardian, Ynet 26/5/2007

http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,2088573,00.html

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3404609,00.html

Δεκάδες κορυφαίοι βρετανοί αρχιτέκτονες κατηγορούν συναδέλφους τους στο Ισραήλ για συνέργεια σε σχέδια που συμβάλλουν «στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική καταπίεση των Παλαιστινίων».

Οι αρχιτέκτονες, μεταξύ των οποίων οι Will Alsop, Terry Farrell, Richard MacCormac, ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων Jack Pringle και ο εκλεγμένος και μέλλων πρόεδρος Sunand Prasad, υπέγραψαν έκκληση που προωθεί η ομάδα Αρχιτέκτονες και Πολεοδόμοι για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (APJP, http://apjp.org/).

«Η APJP διατρανώνει ότι οι ενέργειες των συναδέλφων μας επαγγελματιών που εργάζονται σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι παντελώς ανήθικες και αντιβαίνουν τον διεθνώς αποδεκτό κώδικα αρχιτεκτόνων. Ζητάμε από την Ισραηλινή Ένωση Ενωμένων Αρχιτεκτόνων (IAUA) να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να διακηρύξει την αντίθεσή της σ’ αυτή την απάνθρωπη κατοχή», δήλωσε εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.

Σχετικά με την οικοδόμηση ισραηλινών κοινοτήτων σε περιοχές όπου πριν υπήρχαν παλαιστινιακά χωριά, η ομάδα αναφέρει: «Οι ισραηλινοί αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι, συνειδητά ή μη, έχουν γίνει μέρος αυτού του προβλήματος. Οι ισραηλινοί εποικισμοί που χτίστηκαν μετά τον πόλεμο του 1967, και που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί χωρίς τη δική τους βοήθεια».

Ο Will Alsop δήλωσε στο περιοδικό Building Design ότι ένιωθαν υποχρεωμένοι να δράσουν. «Αυτό δεν είναι εναντίον του Ισραήλ, είναι υπέρ της Παλαιστίνης. Θεωρώ ότι οι Παλαιστίνιοι ζουν σε μια φυλακή. Θα ήθελα οι συνάδελφοι στο Ισραήλ να νιώσουν κάπως υπεύθυνοι γι’ αυτή την άθλια μεταχείριση. Οι αρχιτέκτονες είναι ένα αρκετά ουμανιστικό κομμάτι και ίσως να μπορούσαν να βοηθήσουν» είπε.

Ωστόσο η παρέμβαση δέχθηκε την επίθεση του Συμβουλίου των Αντιπροέδρων των Βρετανών Εβραίων. Ο ανώτατος αξιωματούχος του, Jon Benjamin, δήλωσε: «Αυτό που λένε είναι ότι έχουν μια συγκεκριμένη άποψη και ότι οι ισραηλινοί αρχιτέκτονες πρέπει να διακηρύξουν δημόσια ότι την ασπάζονται». Ο κ. Benjamin είπε ότι Άραβες και Εβραίοι εργάζονται από κοινού σε πάρα πολλά χαμηλού προϋπολογισμού αλλά αξιόλογα σχέδια στα κατεχόμενα εδάφη και ότι «οι δύο πλευρές θα έπρεπε να ενθαρρύνονται να δουλεύουν μαζί».

Η κίνηση των αρχιτεκτόνων είναι η πιο πρόσφατη μίας σειράς εκκλήσεων από βρετανούς ακαδημαϊκούς που έχουν στραφεί σθεναρά εναντίον του Ισραήλ και ξεκίνησαν και μποϊκοτάζ των ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: