Σάββατο 26 Μαΐου 2007

Ελεύθερος ο έλληνας αγωνιστής

Το μεσημέρι του Σαββάτου αφέθηκε ελεύθερος ο Γιώργος Κ., που συνελήφθη χθες έξω από τη Βηθλεέμ, με τον περιοριστικό όρο να μην επισκεφθεί για τις επόμενες 15 μέρες τη νότια Δυτική Όχθη. Εάν ξανασυλληφθεί θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 2.000 σέκελ (περίπου 400 ευρώ).

Μετά την «αίσια» κατάληξη αυτής της παράνομης σύλληψης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι ανησύχησαν μαζί μας για την τύχη του Γιώργου και κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους δημοσιογράφους που δημοσιοποίησαν άμεσα το γεγονός, πράγμα που μαζί με τις ενέργειες του προξενείου, το έωλο των κατηγοριών, το βίντεο που το αποδείκνυε, και τις πιέσεις των εκεί αγωνιστών, ενδεχομένως συνέβαλε στην άμεση απελευθέρωσή του.

Ταυτόχρονα όμως θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Γιώργος ως ευρωπαίος πολίτης απολαμβάνει «προνομιακής» μεταχείρισης από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Έστω κι αν έχει δεχθεί πλαστικές σφαίρες, δαρθεί από εποίκους και συλληφθεί χωρίς λόγο. Υπάρχει ένα προξενείο που θα φροντίσει γι’ αυτόν, υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που, λόγω εντοπιότητας, θα μεριμνήσουν για τη δημοσιοποίηση της άδικης μεταχείρισής του.

Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι, αυτοί που αγωνίζονται εδώ και σχεδόν 60 χρόνια για να βρουν το δίκιο τους, για να απελευθερώσουν την από το 1948 κατεχόμενη πατρίδα τους, έχουν περίπου 10.000 αγωνιστές και απλούς πολίτες μέσα στις φυλακές και η παγκόσμια κοινή γνώμη, σπάνια, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενημερώνεται για την τύχη τους. Μια τύχη που δεν έχει την ίδια ευνοϊκή κατάληξη. Τις περισσότερες φορές κατηγορούνται το ίδιο άδικα όπως ο Γιώργος και το βασικό τους «έγκλημα» είναι ότι εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Η φωνή αυτού του αγωνιζόμενου λαού μπορεί να φτάσει στα μάτια και τ’ αυτιά της παγκόσμιας κοινής γνώμης μόνο μέσα από τις δημοσιογραφικές γραφίδες, κάμερες και φωνές. Σας ζητάμε να μην ξεχνάτε αυτό το λαό και τους αγώνες του και να ασκείτε πάντοτε με ακεραιότητα, ετοιμότητα και σθένος το επάγγελμά σας.

Το πλαίσιο αυτής της σύλληψης ήταν η ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην παράνομη καταστροφή γης για την επέκταση ενός ισραηλινού εποικισμού μέχρι το Τείχος της Ντροπής. Το συνολικότερο πλαίσιο της παράνομης Κατοχής και των βάρβαρων συνεπειών της. Ο Γιώργος εκεί θα ήθελε να εστιαστούν τα ρεπορτάζ που θα κάλυπταν την υπόθεσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: