Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Κοινή προσπάθεια στη Γάζα για την καταστολή της βίας και της ανομίας

Πηγή: BBC

Εκατοντάδες μέλη ένοπλων ομάδων προερχόμενων από αντιμαχόμενες πλευρές παρατάσσονται στους δρόμους της Γάζας. Αυτή τη φορά για την από κοινού καταπολέμηση της βίας και της ανομίας που έχει πλήξει την αποκλεισμένη περιοχή.

Οι μεταξύ τους συγκρούσεις το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν 400 ανθρώπους στο θάνατο.

Στην επιχείρηση σύμφωνα με το Associated θα πάρουν μέρος 3.000 αστυνομικοί. Αξιωματούχος δήλωσε στο AFP (γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) ότι οι μονάδες έχουν παραταχθεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας σε εισόδους των πόλεων και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το προσωπικό ασφαλείας ερευνά οχήματα που πλησιάζουν την πόλη της Γάζας και ζητάει από τους επιβαίνοντες να δείξουν τις ταυτότητές τους.

Ο ανώτατος ηγέτης της Φατάχ Nabil Shaath δήλωσε ότι «υπάρχει πλήρης συμφωνία» μεταξύ Φατάχ και Χαμάς. «Τις επόμενες 48 ώρες θα δούμε να ξεδιπλώνεται μια πλήρης επιχείρηση αντιμετώπισης της ανομίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Φατάχ και της Χαμάς θα φοράνε τώρα την ίδια στολή της αστυνομίας και θα αναφέρονται στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ανέλαβε ένας πολιτικά ανεξάρτητος υπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Προηγούμενα υπήρχε διαφωνία σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, η κυβέρνηση της Χαμάς ή ο Πρόεδρος Αμπάς.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης στη Γάζα δεν ανακοινώθηκαν. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει 100 μέρες και θα καλύψει την κυκλοφορία και την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Η Γάζα βρίσκεται σε αναβρασμό από το καλοκαίρι του 2005, όταν αποχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Οι διαμάχες μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων, η εγκληματικότητα και η υψηλή ανεργία δεν επέτρεψαν στην περιοχή να λειτουργήσει φυσιολογικά, παράλληλα η ροή της εξωτερικής βοήθειας επλήγη από το δυτικό εμπάργκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: