Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

Ανακοίνωση του Μαρουάν Μπαργούθι

Ανακοίνωση του Μαρουάν Μπαργούθι της 18ης Ιούνη 2007

(κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές γραμματέας της Φατάχ στη Δυτική Όχθη)

Από το κελί της φυλακής μου, απευθύνω στον ένδοξο λαό μου τα ακόλουθα:

  1. Καταδικάζω το στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης Παλαιστινιακής Αρχής και των θεσμών της στη Λωρίδα της Γάζας.

  1. Τα γεγονότα της Γάζας συνιστούν μια επικίνδυνη απειλή για την ενότητα στην πατρίδα μας και για την παλαιστινιακή υπόθεση. Σαμποτάρουν την αρχή της εθνικής συνεργασίας και συνιστούν εκτροπή από το μονοπάτι της αντίστασης.

  1. Το πραξικόπημα υποτιμά τις αξίες της δημοκρατίας που έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί. Συνιστά απειλή για την επιλογή της δημοκρατίας, μια επιλογή που έφερε τη Χαμάς στην εξουσία.

  1. Υποστηρίζω ολόψυχα την απόφαση σχηματισμού νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Δρ. Σαλάμ Φαγιάντ. Ελπίζω ότι θα εφαρμόσει το νόμο και θα διασφαλίσει τον τερματισμό του χάους που επικρατεί. Επιπλέον, ελπίζω ότι θα εργαστεί σκληρά για τη διατήρηση της ενότητας της παλαιστινιακής πατρίδας, του λαού και της υπόθεσής του.

  1. Καταδικάζω χωρίς δισταγμό τις παράνομες πράξεις που διεπράχθησαν στη Δυτική Όχθη εναντίον ιδιωτών, περιουσιών, θεσμών και ηγετών της Χαμάς. Οι οδυνηρές σκηνές και εικόνες που αντικρίσαμε στη Γάζα δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβούν στη Δυτική Όχθη.

  1. Καλώ τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον ανώτατο ηγέτη της Φατάχ, να σχηματίσει μια νέα ηγεσία για το κίνημα στη Λωρίδα της Γάζας, αποτελούμενη από τους ηγέτες που παρέμειναν εκεί.

  1. Οι ηγέτες των σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να εξαναγκαστούν σε παραίτηση και να διορισθεί νέα ηγεσία. Αυτή η ηγεσία θα μεταρρυθμίσει το θεσμό της παλαιστινιακής ασφάλειας και όλα τα τμήματά της με επαγγελματικό τρόπο, καθιστώντας την ικανή να υπερασπίζεται την πατρίδα μας, τους πολίτες της, το εθνικό μας πρόγραμμα και τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του κατακτητή και να διατηρεί την ασφάλεια και την τάξη, εφαρμόζοντας τον νόμο και τερματίζοντας το χάος, τις διαμάχες, την επίδειξη των όπλων και τις παρελάσεις των ένοπλων δυνάμεων.

  1. Καλώ σε σχηματισμό μιας επιτροπής έκτακτης ανάγκης που θα στελεχωθεί με γνωστούς, αξιοσέβαστους και έμπιστους ηγέτες της Φατάχ, αρμοδιότητα της οποίας θα είναι η αναγέννηση του κινήματος, η ανοικοδόμηση των θεσμών του και η απόδοση ευθυνών σ’ εκείνους που προέβησαν σε ατοπήματα και υπέκυψαν στη διαφθορά κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Θα υπερασπιστούν επίσης το λαό μας και τον εθνικό του στόχο για ελευθερία, ανεξαρτησία και επιστροφή στην πατρίδα. Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να συγκαλέσει την 6η σύνοδο του κινήματος της Φατάχ χωρίς καθυστέρηση.

  1. Καλώ τον Ισμαήλ Χανίγια να αποδεχθεί τη νόμιμη και συνταγματική απόφαση του προέδρου Αμπάς να επιβάλει τη δική του καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησής του προκειμένου να διασώσει το σύνταγμά μας που περιλαμβάνεται στους βασικούς νόμους. Θα πρέπει να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση με σκοπό να διατηρηθεί η εναπομείνασα παλαιστινιακή νομιμότητα και η ενότητα της πατρίδας μας, του λαού και της υπόθεσής τους.

Marwan Barghouti, 18η Ιουνίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: