Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Ο Αμπάς διατάζει τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων

Από: Associated Press

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς εξέδωσε αργά την Τρίτη διάταγμα με το οποίο κηρύσσει επίσημα παράνομες όλες τις ένοπλες οργανώσεις που δεν ανήκουν στις επίσημες κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας και απαιτεί τον άμεσο αφοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ.

Δεν ξεκαθαρίστηκε με ποιο τρόπο θα τεθεί σε εφαρμογή το διάταγμα. Προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες απέτυχαν παταγωδώς.

Ο Zakariye Zubeydi, ένας εκ των ηγετών των συνδεόμενων με τη Φατάχ Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Αμπάς να αφοπλίσει τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες, αλλά ότι η δική του δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα.

Ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος τύπου της Χαμάς στη Γάζα κατηγόρησε τον Αμπάς ότι υποκύπτει στις πιέσεις του Ισραήλ. «Όλοι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να αντιστέκονται, και αυτό το δικαίωμα δεν θα πληγεί από τα σχέδια αυτά», δήλωσε.

Ο αφοπλισμός των Παλαιστινίων είναι όρος του ειρηνευτικού σχεδίου του «οδικού χάρτη».

Από το: http://www.palestine-info.com (απηχεί απόψεις της Χαμάς)

Το διάταγμα του Αμπάς εκδόθηκε μία μόλις μέρα μετά τη σύνοδο του Σαρμ ελ-Σεΐκ όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.

Εκτός από την απαγόρευση όλων των ένοπλων και παραστρατιωτικών «πολιτοφυλακών» άσχετα με την πολιτική τους οριοθέτηση, απαγόρευσε επίσης στους μαχητές της αντίστασης οποιαδήποτε αντιστασιακή δράση είτε δημόσια είτε στην παρανομία, διαφορετικά θα διώκονται σύμφωνα με το βασικό νόμο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πριν από δύο βδομάδες ο Αμπάς ανέστειλε άρθρα του βασικού νόμου της ΠΑ προκειμένου να ανοίξει το δρόμο των «ανεπιθύμητων» διαταγμάτων του.

Ο Zakaraia Al-Zubaidi, που ισχυρίστηκε ότι είναι ηγέτης των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στη Δυτική Όχθη, διέλυσε την ομάδα του και ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του θα παραδώσουν τα όπλα τους στο μηχανισμό ασφαλείας της ΠΑ και ότι θα σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής (ΙΚΔ). Ο Zubaidi υποσχέθηκε επίσης να κυνηγήσει και να συλλάβει στελέχη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στις ΙΚΔ να ξεκουραστούν και να επικεντρωθούν στη Λωρίδα της Γάζας. …

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Δυτική Όχθη βάνδαλοι προερχόμενοι από τη Φατάχ τοποθέτησαν έξω από σπίτια στελεχών της Χαμάς φέρετρα μέσα στα οποία υπήρχαν επιστολές που τους προειδοποιούσαν να μην πάνε στα τζαμιά, ειδάλλως θα πεθάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: