Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους

Πηγή: Associated Press

Αργά την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στη Νάμπλους επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας εξαναγκάζοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό δεκάδες χιλιάδες παλαιστινίους πολίτες. Ο στρατός διέκοψε τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και διέταξε τους πολίτες να μη βγουν από τα σπίτια τους.

Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν τραυματίστηκαν πέντε ισραηλινοί στρατιώτες ύστερα από επιθέσεις την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Φατάχ.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι «θεωρούμε αυτή την επίθεση ως έναν τρόπο να υποβαθμιστούν οι προσπάθειές μας να παράσχουμε ασφάλεια και να τερματίσουμε το χάος».

Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εκδόθηκε την Πέμπτη η Νάμπλους χαρακτηρίζεται «φωλιά τρομοκρατών και πατρίδα των 2/3 από τους 187 μελλοντικούς βομβιστές αυτοκτονίας που συνέλαβε πέρυσι».

Εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τον Αμπάς, αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικών της πολιτών, «θα προχωρήσουμε ολόψυχα για να ενισχύσουμε τον Αμπάς και εξίσου ολόψυχα για να σταματήσουμε την τρομοκρατία».

Στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ από τη Τζενίν της Δυτικής Όχθης δήλωσε στο Associated ότι αν και υποστηρίζει το προεδρικό διάταγμα, οι άντρες του δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους επειδή τα χρειάζονται για να αντισταθούν στο Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: