Δευτέρα 2 Ιουλίου 2007

Τελευταίες εξελίξεις

Πηγή: Associated Press

Επιδρομή στη Τζενίν, νεκρός ένοπλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα

Σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης Τζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης νωρίς τη Δευτέρα, σκοτώθηκε ο Mohammed Haija, ένας από τους διοικητές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα που συνδέονται με τη Φατάχ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές θεωρούνταν πολύ κοντινός συνεργάτης ενός εκ των ηγετών της οργάνωσης, του Zakariya Zubeidi, που βρίσκεται στη λίστα των καταζητούμενων από τον ισραηλινό στρατό. Ένας ακόμη μαχητής τραυματίστηκε.

Πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι της Χαμάς

Το Ισραήλ ξεπάγωσε 119 εκατομμύρια δολάρια από τους δασμούς που παρακρατούσε παράνομα από την παλαιστινιακή κυβέρνηση και τα μετέφερε την Κυριακή στη νέα κυβέρνηση του Φαγιάντ. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα παρέλαβαν. Θα ακολουθήσει και δεύτερη αποδέσμευση πόρων τις ερχόμενες μέρες.

Τα χρήματα θα αποδοθούν για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι εκείνων που προσελήφθηκαν από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 6.000 μελών των σωμάτων ασφαλείας. Στη Γάζα, ανακοινώθηκε στα μέλη των σωμάτων ασφαλείας ότι θα πληρωθούν μόνο αν παραμείνουν στα σπίτια τους και αρνηθούν να εργαστούν υπό τη διοίκηση της Χαμάς.

Υπό τη νόμιμα δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς οι 165.000 δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν αποσπασματικά λόγω του διεθνούς εμπάργκο. Το Ισραήλ από τον Μάρτιο του 2006 πάγωσε 600 εκατομμύρια δολάρια, προερχόμενα από δασμούς και φόρους, που ανήκουν στους Παλαιστινίους. Λόγω του ότι η κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης η οικονομία παρέλυσε. Η κάλυψη του μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων κοστίζει 120 εκ. δολάρια μηνιαίως.

Ο Ολμέρτ δήλωσε σχετικά ότι έχει αναθαρρήσει από τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης του Φαγιάντ, αλλά ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει την εκστρατεία του για τη συντριβή των παλαιστινίων ενόπλων.

Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα με 7 νεκρούς

Τρεις επιθέσεις με πυραύλους μέσα σε μία μέρα εξαπέλυσε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός σκοτώνοντας εφτά Παλαιστινίους.

Κατά την πρώτη επίθεση σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι ένας εκ των νεκρών, ο Ziad Ghanam, ήταν ο ηγέτης του τομέα της νότιας Γάζας. «Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην οδό της αντίστασης μέχρι να γίνουμε μάρτυρες ή να νικήσουμε» δήλωσε.

Η δεύτερη επίθεση έπληξε «εργοστάσιο όπλων» στον προσφυγικό καταυλισμό Maghazi στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τέσσερις ενόπλους, μεταξύ αυτών έναν πατέρα μαζί με το γιο του, μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα που συνδέονται με τη Φατάχ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης ο πατέρας, ο 50χρονος Salah Quffa ήταν ηγέτης του τομέα της κεντρικής Γάζας.

Η τρίτη επίθεση εξαπολύθηκε στο ίδιο σημείο λίγο αργότερα. Σύμφωνα με ιατρική ανακοίνωση τραυματίστηκαν πέντε ένοπλοι της Χαμάς που φρουρούσαν το σημείο μετά την πρώτη επίθεση.

Η ισραηλινή αεροπορία έχει πλήξει τη Γάζα έξι φορές από τότε που ανέλαβε τον έλεγχό της η Χαμάς, πριν από δύο βδομάδες. Την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον οκτώ Παλαιστινίους.

Η εξαπόλυση ρουκετών και οι επιθέσεις από παλαιστινιακής πλευράς έχουν μειωθεί δραστικά από τη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας από τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο CNN την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης Σαλάμ Φαγιάντ δήλωσε ότι θα χρειαστεί «εντατική και ενεργή συνεργασία με τους Ισραηλινούς» για να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη στη Δυτική Όχθη. Δύο μέρες αργότερα ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης τον κατήγγειλε ως συνεργάτη και τον κατονόμασε ως «στόχο της αντίστασης».

Αναβάλλεται η απελευθέρωση κρατουμένων (μόνο της Φατάχ)

Η υπόσχεση του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για την απελευθέρωση 250 κρατουμένων της Φατάχ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Κυριακής του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Η απελευθέρωση θα είναι η μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2005, όταν το Ισραήλ απελευθέρωσε 500 κρατούμενους μετά τη Σύνοδο της Αιγύπτου ως ένδειξη στήριξης του Αμπάς που είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Ισραήλ κρατάει στις φυλακές του περίπου 10.000 Παλαιστινίους. Τόσο η Χαμάς όσο και άλλες οργανώσεις άσκησαν δριμεία κριτική στον Αμπάς που αποδέχτηκε την απελευθέρωση κρατουμένων προερχόμενων αποκλειστικά από τη δική του οργάνωση.

Οι ιεροκήρυκες της Χαμάς σε κλοιό

Ο Σαλάμ Φαγιάντ προειδοποίησε την Πέμπτη τους ισλαμιστές ιεροκήρυκες ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την πολιτικολογία στα τζαμιά.

Την εντολή ακολούθησε ιεροκήρυκας στη Ραμάλα, μιλώντας για γενικότητες, ενώ έξω από το τζαμί ήταν σταθμευμένα δύο αστυνομικά οχήματα.

Στην Τζενίν, ένας ιεροκήρυκας φίλιος της Χαμάς αντικαταστάθηκε από άλλον που κήρυξε την αναγκαιότητα υποστήριξης της νέας παλαιστινιακής ηγεσίας.

Στη Νάμπλους, ο εκ των ηγετών της Χαμάς Maher Kharas, ωστόσο, μίλησε ενάντια στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και των παλαιστινίων μετριοπαθών, το τζαμί ήταν μέσα στην παλιά πόλη, η οποία νωρίτερα την ίδια μέρα είχε δεχτεί ισραηλινή επιδρομή. «Οι ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν στη Ναμπλούς εδώ και δύο μέρες. Πού είναι η κυβέρνηση να υπερασπιστεί την παλιά πόλη; Πού είναι η κυβέρνηση που ζήτησε τη διάλυση των ένοπλων ταξιαρχιών; Η Αμερική θα ηττηθεί στο Ιράκ και οι πιστοί μουσουλμάνοι θα έρθουν εδώ νικητές» ανέφερε στο κήρυγμά του. Το 1996 κατόπιν εντολής του Γιάσερ Αραφάτ οι πιο στρατευμένοι ιεροκήρυκες της Χαμάς είχαν χάσει τη δουλειά τους, ένας εξ αυτών ήταν και ο Kharas, που επανήλθε πέρυσι με την εκλογή της Χαμάς.

Ο Αμπάς ζητάει την επέμβαση διεθνούς δύναμης

Την Παρασκευή από το Παρίσι ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την επέμβαση διεθνούς δύναμης για τη διεξαγωγή εκλογών και δήλωσε αποφασισμένος να απομονώσει τη Χαμάς.

Την ίδια μέρα ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον 22χρονο Haitham Saleh, μέλος των συνδεόμενων με τη Φατάχ Ταξιαρχιών Αλ Άκσα, από τον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: