Τετάρτη 4 Ιουλίου 2007

Απελευθερώθηκε ο Άλαν Τζόνστον

Πηγή: (Associated Press, BBC, Aljazeera)

Ο δημοσιογράφος του BBC Άλαν Τζόνστον απελευθερώθηκε σήμερα Τετάρτη ύστερα από τέσσερις μήνες. Είχε απαχθεί από την οργάνωση Στρατός του Ισλάμ στις 12 Μαρτίου. Ο γεννημένος στη Σκωτία δημοσιογράφος κάλυπτε τα γεγονότα στη Γάζα εδώ και τρία χρόνια.

Η απελευθέρωσή του επετεύχθη με την παρέμβαση της Χαμάς. Ο Ισμαήλ Χανίγιε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά τη Δευτέρα η Χαμάς συνέλαβε τον εκπρόσωπο Τύπου του Στρατού του Ισλάμ και τον άφησε ελεύθερο την Τρίτη.

Ο Τζόνστον δήλωσε ότι η κατάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς στη Γάζα και η υπόσχεσή της να βελτιώσει τις συνθήκες της ασφάλειας είχαν διευκολύνει την απελευθέρωσή του. «Οι απαγωγείς ένιωθαν πολύ χαλαροί και πολύ ασφαλείς για την επιχείρησή τους έως ότου… πριν από λίγες βδομάδες ανέλαβε η Χαμάς τις επιχειρήσεις ασφαλείας εδώ» δήλωσε. Είπε επίσης ότι φοβόταν πως οι απαγωγείς του θα τον σκότωναν εάν έκανε εισβολή στο κρησφύγετο τους η Χαμάς και της απέδωσε τα εύσημα για την απελευθέρωσή του: «Αν δεν είχε ασκηθεί αυτή η πραγματικά σοβαρή πίεση από την πλευρά της Χαμάς, αυτή η δέσμευση για το νοικοκύρεμα των πολλών-πολλών προβλημάτων ασφαλείας της Γάζας, τότε μπορεί να εξακολουθούσα να βρίσκομαι σ’ εκείνο το δωμάτιο για πολύ ακόμα».

Οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα δήλωσαν ότι η απελευθέρωση του Τζόνστον σηματοδοτεί μια νέα εποχή νόμου και τάξης στη βυθισμένη στην ανομία παράκτια λωρίδα. Ταυτόχρονα ωστόσο παραδέχτηκαν ότι δεν πρόκειται να αφοπλίσουν τον υπεύθυνο για την απαγωγή Στρατό του Ισλάμ, που συνδέεται με μία από τις πιο ισχυρές φατρίες της Γάζας.

Ο Τζόνστον περιέγραψε τους απαγωγείς του ως μια μικρή ομάδα της «τζιχάντ» που ήταν λιγότερο επικεντρωμένη στη σύγκρουση των Παλαιστινίων με το Ισραήλ και περισσότερο «στο να καταφέρει μ’ ένα τρόπο μια μαχαιριά στη Βρετανία». Η οργάνωση είχε αρχικά ζητήσει την ανταλλαγή του δημοσιογράφου με την απελευθέρωση ενός ισλαμιστή κληρικού με δεσμούς με την Αλ Κάιντα που κρατείται στη Βρετανία. Ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι κάποια στιγμή είχε παραμείνει αλυσοδεμένος για ένα 24ωρο, τον είχαν μετακινήσει δύο φορές και τον είχαν δείρει «λίγο» την τελευταία μισή ώρα πριν την απελευθέρωσή του.

Η Χαμάς δήλωσε επίσης ότι η επόμενη απελευθέρωση θα μπορούσε να είναι εκείνη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες παλαιστινίους φυλακισμένους. Ο Στρατός του Ισλάμ είναι μία από τις τρεις οργανώσεις που έχουν εμπλακεί στην απαγωγή του στρατιώτη.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρέτισε την απελευθέρωση του Τζόνστον και δήλωσε ότι οργανώσεις όπως ο Στρατός του Ισλάμ πρέπει να αφοπλιστούν επειδή δημιουργούν «χαοτικές καταστάσεις». Σύμβουλος του Αμπάς ωστόσο κατηγόρησε τη Χαμάς ότι συντόνισε από κοινού με τον Στρατό του Ισλάμ την απαγωγή και την απελευθέρωση.

Μετά την απελευθέρωση του Τζόνστον εκπρόσωπος της Χαμάς απηύθηνε εκ νέου πρόταση για διάλογο στον Αμπάς «ώστε να επανέλθουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση».

Ερωτηθείς αν θα επιστρέψει στη Γάζα ο Τζόνστον είπε ότι «ύστερα από τόσους μήνες απαγωγής χρειάζεται ένα διάλειμμα», ενώ με την εμπειρία τριών χρόνων δουλειάς στην περιοχή ανέφερε ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά την παλαιστινιακή παράδοση της φιλοξενίας.

Ο Άλαν Τζόνστον δήλωσε ότι ανυπομονεί να ξαναβρεθεί με την οικογένειά του στη Σκωτία και εξέφρασε τη λύπη του που οι ενέργειές του αναστάτωσαν τη ζωή των μελών της. Είπε επίσης ότι μάθαινε για τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του ακούγοντας τη διεθνή υπηρεσία του BBC στο ραδιόφωνο. Οι ειδήσεις για τις διαδηλώσεις σε όλο τον πλανήτη του προσέφεραν παρηγοριά. «Έγιναν διαδηλώσεις από το Πεκίνο μέχρι το Μπουένος Άιρες, από τη Βηρυτό ως το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και, ξέρετε, μπορούσα να νιώσω πόσο πολύ ο παλαιστινιακός λαός αισθανόταν ότι αυτό (η απαγωγή) δεν είναι σωστό και πόση υποστήριξη υπήρχε για τον τερματισμό της κράτησής μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: