Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Δηλώσεις του Φαρούκ Αλ-Καντούμι

Οι δηλώσεις του ηγέτη του πολιτικού τομέα της ΟΑΠ/PLO και μέλους της κεντρικής επιτροπής της Φατάχ έγιναν στο πρακτορείο ειδήσεων Ash Sharq Al-Awsat στο Κάιρο και αναδημοσιεύτηκαν από το Center for Cross-Cultural Understanding.

Ο Φαρούκ Αλ-Καντούμι χαρακτήρισε την Παλαιστινιακή Αρχή «παράνομη και απατηλή εξουσία» και παράλληλα κατηγόρησε τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για κακή χρήση των προεδρικών του εξουσιών. Ο Καντούμι απεύθυνε έκκληση στην Αραβική Λίγκα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία να ασκήσουν πιέσεις στη Φατάχ και τη Χαμάς για καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουν σε μια εθνική συμφωνία στην οποία θα ξεκαθαριστούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κινημάτων. Ο ίδιος αρνήθηκε να μεσολαβήσει ανάμεσα στον Πρόεδρο Αμπάς από τη Φατάχ και τον αρχηγό του πολιτικού γραφείο της Χαμάς Καλέντ Μεσάλ, επειδή δεν θέλει να δυσχεράνει τα πράγματα.

Αναφορικά με την πρόταση του μέλους του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Μουσσά Αμπού Μαρζούκ σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών χωρίς μέλη της Χαμάς ή της Φατάχ, ο Καντούμι είπε ότι «όλες αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να παρουσιαστούν στους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών και στη γενική γραμματεία της Αραβικής Λίγκας».

Κατηγόρησε επίσης την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής για κατάχρηση των τμημάτων ασφαλείας. «Η Προληπτική Ασφάλεια (υπηρεσίες ασφαλείας πιστές στον Αμπάς) χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν πράγματα με τα οποία δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ιδιαίτερα μετά το διορισμό του (Μοχάμεντ) Νταχλάν ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας» δήλωσε. Για το ρόλο της Φατάχ στα πρόσφατα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε «Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα της Φατάχ που δεν ήταν μέρος αυτής της κρίσης, διανείμαμε ένα εσωτερικό μνημόνιο συμβουλεύοντας τα μέλη μας να μην διαπράξουν εκδικητικές ενέργειες στη Δυτική Όχθη καθώς εκπροσωπούμε εκεί την πλειοψηφία του λαού».

Πρόσθεσε ότι η Χαμάς θα πρέπει να προσάγει εκείνους «που διέπραξαν σφαγές στη Γάζα ενώπιον της δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν». Χαρακτήρισε μη αποδεκτό τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι ορισμένες πράξεις έγιναν εν αγνοία της. Επίσης προειδοποίησε για τη δημιουργία «καντονιών» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε τους παλαιστινίους ηγέτες να εμμείνουν στην ενότητα αυτών των εδαφών.

Δήλωσε ότι οι δύο οργανώσεις, Χαμάς και Φατάχ, δεν πρέπει να ανταλλάσσουν κατηγορίες που «μπορεί να μεταφερθούν στη Δυτική Όχθη». Θα πρέπει να αφοσιωθούν στη διασφάλιση της ηρεμίας.

Ο Καντούμι κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο Αμπάς για κατάχρηση των προεδρικών του εξουσιών. «Υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από την προεδρεία της Παλαιστινιακής Αρχής. Πάντοτε λέγαμε ότι το (Παλαιστινιακό) Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να εκλέγεται από τους Παλαιστινίους με σκοπό το σχηματισμό μιας νέας Εκτελεστικής Επιτροπής για την ΟΑΠ. Αυτό το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάζει έξω από την Παλαιστίνη, αλλά συνεχίζουν να γίνονται χειρισμοί και κακοδιαχείριση των εξουσιών που θα κάνουν την ΟΑΠ να χάσει την αποτελεσματικότητα και το σεβασμό της».

Αναφορικά με την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης δήλωσε «Αυτό σχετίζεται με την Παλαιστινιακή Αρχή και τα εδάφη. Αυτό δεν μπορεί να γενικευτεί καθώς συμβαίνει αποκλειστικά μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη. Η κύρια αιτία όσων συνέβησαν σχετίζεται και περιορίζεται στην Παλαιστινιακή Αρχή που είναι μια παράνομη και απατηλή αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι φρούτο των Συμφωνιών του Όσλο, που πέθαναν μαζί με τον Ράμπιν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: