Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Καταγγελία βασανιστηρίων στη Γάζα

Ακολουθεί απόσπασμα του δελτίου τύπου-καταγγελίας του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) της 17ης Ιουλίου σχετικά με βασανιστήρια στη Λωρίδα της Γάζας. Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ.

Το PCHR Καταδικάζει τα Βασανιστήρια στη Λωρίδα της Γάζας

Το PCHR συνέλεξε περισσότερες πληροφορίες και μαρτυρίες από δεκάδες ανθρώπους που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και σκληρή, απάνθρωπη και μειωτική μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησης και ανάκρισής τους από τις Εκτελεστικές Δυνάμεις. Το PCHR καταδικάζει αυτή την παράνομη πρακτική και ζητάει τον τερματισμός της, την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη και τη συμμόρφωση με τις νομικές διαδικασίες που ισχύουν σε περίπτωση σύλληψης και κράτησης.

Τις προηγούμενες μέρες, το PCHR συνέχισε να ερευνά τα συμβάντα που έλαβαν χώρα στις πόλεις Μπεΐτ Χανούν και Καν Γιουνις την Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007. Κατά τη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων 34 άνθρωποι, οι περισσότεροι μέλη του κινήματος της Φατάχ και των υπηρεσιών ασφαλείας, συνελήφθησαν. Αυτοί οι άνθρωποι δήλωσαν στις μαρτυρίες τους στο PCHR ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και διάφορες μορφές βάρβαρης, απάνθρωπης και μειωτικής συμπεριφοράς. Οι εργαζόμενοι του PCHR ανέφεραν ότι είδαν σημάδια βασανισμού στα κορμιά αυτών των ανθρώπων και το PCHR έχει σχετικές φωτογραφίες-πειστήρια. Τέτοιου είδους πρακτικές παραβιάζουν την παλαιστινιακή νομοθεσία, που απαγορεύει τα βασανιστήρια, και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα τη Συνθήκη κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Βίαιων, Απάνθρωπων ή Μειωτικών Συμπεριφορών ή Τιμωριών του 1984.

…………………………………………………………

Palestinian Centre for Human Rights

29 Omer El Mukhtar St., El Remal, PO Box 1328 Gaza, Gaza Strip

tel/fax: +972 (0)8 282 4776 – 282 5893

email: pchr@pchrgaza.org website: www.pchrgaza.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: