Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Ανακλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τις ΜΚΟ

Στις 9 Ιουλίου ανακλήθηκε το προεδρικό διάταγμα που απαιτούσε την επανεγγραφή στα μητρώα των παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και στρεφόταν δηλωμένα και αναμφίβολα εναντίον εκείνων της Χαμάς. Η ανάκληση του διατάγματος επετεύχθη με την άμεση κινητοποίηση του Δικτύου των Παλαιστινιακών ΜΚΟ που οργάνωσαν σειρά συναντήσεων με τις αρμόδιες αρχές και πέτυχαν την ακύρωσή του. Ακολουθεί τμήμα της σχετικής ανακοίνωσης του Δρ. Ahmad Maslamani , Γενικού Διευθυντή των Επιτροπών Εργαζομένων Υγείας (HWC) και μέλους της οργανωτικής επιτροπής του Δικτύου των Παλαιστινιακών ΜΚΟ (PNGO).

Η θέση μας ως μη κυβερνητικού οργανισμού συνοψίζεται στα ακόλουθα:

1. Η βίαιη κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από τη Χαμάς, αντιμετωπίστηκε με ανησυχία και καταδικάστηκε από όλους τους μη συνδεόμενους με τη Χαμάς οργανισμούς και κυρίως την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Δίκτυο των Παλαιστινιακών ΜΚΟ (PNGO) γενικά και οι Επιτροπές Εργαζομένων Υγείας (HWC) ειδικότερα εξέφρασαν την ανησυχία τους σε μια ξεκάθαρη ανακοίνωση μετά τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Γάζα προκαλώντας το θάνατο πολλών ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων, καθώς και τις καταστροφές περιουσιών. Ασχέτως με το ποια προηγούμενα οδήγησαν σ’ αυτή την ενέργεια, δεν ωφελεί την παλαιστινιακή υπόθεση, ούτε υπηρετεί τις επιθυμίες του παλαιστινιακού λαού για ενότητα και για περεταίρω αγώνα ενάντια στην κατοχή.

2. Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς υποτιμά τους (εύθραυστους) θεσμούς και δομές της κοινωνίας πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του νομοθετικού συμβουλίου. Η κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και των στρατιωτικών νόμων, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα όπως αφήνεται να εννοηθεί, είναι αντιπαραγωγική και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς.

3. Η εμμονή της νίκης του ενός επί του άλλου είναι επίσης αντιπαραγωγική, ως πολιτική αποκλεισμού υποτιμά την παλαιστινιακή δημοκρατία που έχει αποδείξει ότι είναι λειτουργική, όχι μόνο στις πρόσφατες εκλογές αλλά και κατά την πάροδο των χρόνων του αγώνα ενάντια στην κατοχή. Ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο την παλαιστινιακή υπόθεση.

4. Η κοινωνία πολιτών στην Παλαιστίνη ήταν σε εγρήγορση όταν εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα για την επανεγγραφή των Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το Δίκτυο των Παλαιστινιακών ΜΚΟ είδε σ’ αυτό το διάταγμα μια ολοφάνερη παραβίαση του νόμου και των αστικών ελευθεριών και εργάστηκε ταχύτατα για να απαιτήσει το πάγωμα και ενδεχομένως την ανάκληση αυτού του διατάγματος. Κατόπιν αρκετών συναντήσεων με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών η κυβέρνηση συμφώνησε να ανακαλέσει το διάταγμα. Ήταν ολοφάνερο ότι αυτό το διάταγμα στοχοποιούσε κυρίως τα ιδρύματα της Χαμάς, ωστόσο η κοινωνία πολιτών στο σύνολό της δεν θα έπρεπε ουδέποτε να κρατείται όμηρος των παιχνιδιών της πολιτικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: