Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Ισραήλ: «Νόμιμος στόχος ο δημοσιογράφος»

Πηγές: Associated Press, www.ifj.org, www.cpj.org www.rsf.org

Σφοδρές κατηγορίες εξαπολύουν διεθνείς οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας του τύπου για τον πυροβολισμό δημοσιογράφου από τον ισραηλινό στρατό.

Ο κάμεραμαν Imad Ghanem από το τηλεοπτικό κανάλι Al Aqsa TV που συνδέεται με τη Χαμάς βρέθηκε μεταξύ ανταλλαγής πυρών ενόπλων και του ισραηλινού στρατού την Πέμπτη στην κεντρική Γάζα. Τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τα πυρά που δέχτηκε από τον ισραηλινό στρατό ενώ κείτονταν πληγωμένος στο έδαφος. Τα τραύματά του ήταν τέτοια που οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν τα δύο κάτω άκρα.

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avital Leibowitch, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο τραυματισμός του δημοσιογράφου να προκλήθηκε από ισραηλινά πυρά, αλλά τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται περεταίρω διερεύνηση του περιστατικού.

Επιπλέον σύμφωνα με την ίδια «ο κάμεραμαν ήταν νόμιμος στόχος επειδή ήταν μαζί με τους μαχητές της Χαμάς που έβαλλαν εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, μακριά από άλλους δημοσιογράφους που κάλυπταν τη σύγκρουση και ενδεχομένως να κρατούσε όπλο».

Την Παρασκευή η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδίκασε την επίθεση και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα η Επιτροπή Προάσπισης Δημοσιογράφων καθώς και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Οι συνεχείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι απαράδεκτη και συνιστά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» αναφέρει η ανακοίνωση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Ο διευθυντής της Επιτροπής Προάσπισης Δημοσιογράφων δήλωσε στο Associated: «Έχουμε τρομοκρατηθεί από την ολοφάνερη στοχοποίηση του κάμεραμαν Imad Ghanem από τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτελούσε τα νόμιμα δημοσιογραφικά του καθήκοντα όταν τραυματίστηκε σοβαρά. Η εσκεμμένη στοχοποίηση δημοσιογράφων είναι αδικαιολόγητη. Ζητάμε από τον ισραηλινό στρατό να ερευνήσει σε βάθος το περιστατικό και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα της έρευνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: