Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Έκκληση προς Διεθνείς Φορείς να Υποστηρίξουν τους Ψαράδες της Γάζας

Έκκληση προς Διεθνείς Φορείς να Υποστηρίξουν τους Ψαράδες της Γάζας

Ζητήματα

· Το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην τροφή

· Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειες

Στη Γάζα, το ψάρεμα μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο Ισραηλινός Στρατός αγνοεί τη Συμφωνία του Όσλο -που παρέχει στους Παλαιστινίους της Γάζας το δικαίωμα να ψαρεύουν- και τη διεθνή νομοθεσία που ορίζει μία ζώνη 20 ναυτικών μιλίων (νμ) για τους Παλαιστινίους. Έτσι οι ψαράδες περιορίζονται σε μια ζώνη αλιείας 6 νμ, απαγορευτική για το βιοπορισμό τους και για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Ακόμη και εντός της ζώνης των 6 νμ ο ισραηλινός στρατός βάλλει εναντίον των ψαράδων.

Επίσης, αυτός ο παράνομος περιορισμός στην τωρινή ζώνη αλίευσης επιτρέπει την πρόσβαση αποκλειστικά στη ρηχή παράκτια ζώνη. Δηλαδή, μια ζώνη αναπαραγωγής και ανάπτυξης που κανονικά προστατεύεται από την αλιευτική δραστηριότητα και χρησιμεύει για την αύξηση του υποθαλάσσιου πληθυσμού, πέφτει θύμα υπέρ-αλίευσης.

Στην πάροδο περισσότερων από τριάντα χρόνων, η περιοχή αλίευσης στην οποία έχουν πρόσβαση οι παλαιστίνιοι ψαράδες περιορίζεται συστηματικά, μειώθηκε από τα γιγαντιαία 75.000 τ.χ. (πριν το 1978, όταν συμπεριλάμβανε και τα ύδατα της χερσονήσου του Σινά), στα 1.100 τ.χ. (μετά το 1978), σε περίπου 300 τ.χ. σήμερα.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 3.000 καταγεγραμμένοι ψαράδες και άλλοι 2.000 άνθρωποι που εξαρτώνται έμμεσα από την αλιευτική βιομηχανία στη Γάζα. Επιπλέον 35.000 Παλαιστίνιοι (με βάση τις εφταμελείς οικογένειες) εξαρτώνται από το αλιευτικό εισόδημα και τη σχετική βιομηχανία. Μια ψαριά μπορεί να έχει ανεκτίμητη αξία για το 1,4 εκατομμύριο των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων της Γάζας.

Τώρα, υπό την προστασία του ισραηλινού ναυτικού, ισραηλινά σκάφη αλιεύουν σε μια περιοχή που νόμιμα ανήκει στους παλαιστινίους ψαράδες. Οι ισραηλινοί αλιείς είναι εκείνοι που έχουν πρόσβαση στα ακριβά είδη όπως ο τόνος και το σκουμπρί που βρίσκονται μόνο στη ζώνη των είκοσι μιλίων και πέρα απ’ αυτήν. Τα ψάρια πιάνονται τώρα από ισραηλινούς ψαράδες οι οποίοι στη συνέχεια τα πουλάνε σε υψηλές τιμές σε όποιον Παλαιστίνιο είναι σε θέση να τ’ αγοράσει.

Περιβαλλοντικό ζήτημα

Εκφράζονται ανησυχίες για την υπέρ-αλίευση πελαγικών και βαθύβιων ψαριών. Ειδικά στη ρηχή παράκτια ζώνη, τα είδη των ψαριών απειλούνται σοβαρά επειδή οι ψαράδες χρησιμοποιούν δίχτυα για να πιάνουν μικρά, νεαρά ψάρια. Ο ραβδωτός θαλάσσιος σπάρος (Lithognathus mormyrus) είναι ένα ιδιαίτερο είδος που απειλείται απ’ αυτή τη μέθοδο. Έρευνες που διενεργήθηκαν από διεθνείς ψαράδες προερχόμενους από τρεις κοινότητες αλιείας συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η εντατική αλίευση μειώνει τη δυνατότητα ύπαρξης μιας βιώσιμης βιομηχανίας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

· Απευθύνουμε έκκληση σε Ενώσεις & Συνομοσπονδίες Αλιέων σε όλο τον κόσμο να πάρουν θέση ενάντια στη βάρβαρη αδικία που υφίστανται οι παλαιστίνιοι συνάδελφοί τους.

· Σας καλούμε να εκδώσετε ψηφίσματα ή να απευθύνετε μια επιστολή αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους ψαράδες και να καταδικάσετε την πολιτική του Ισραήλ στην περιοχή.

· Σας ζητάμε να σαλπάρετε μαζί μας για τη Γάζα το φθινόπωρο του 2007 για να σπάσουμε την πολιορκία της Γάζας.

· Σας καλούμε να υποστηρίξετε περεταίρω τη διεθνή πρωτοβουλία Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza) που θα προσπαθήσει να σπάσει αυτή την πολιορκία και να τραβήξει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στα δεινά των παλαιστινίων ψαράδων.

Σας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της ιστοσελίδας μας, ή στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση, ή τηλεφωνικά

Ιστοσελίδα: www.freegaza.org

Κεντρική Επικοινωνία: friends@freegaza.org

Βρετανία: +44.77.39.14.70.95

Ισραήλ: +972.546.327.736

Λίβανος: + 00.96.13.812.393

Ισπανία: +34.93.441.70.79

ΗΠΑ Καλιφόρνια: 01-510-236-533 Μεσοδυτικά: 01-816-805-7133

Ελλάδα: +6977238673

Πρόσφατα στοιχεία:

West Bank and Gaza Strip Comprehensive Food Security and Vulnerability Analysis (CFSVA) http://overfishing.org/.../2007_OCHA_special_report_gaza_fisheries.pdf

United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs: Gaza Fishing: An Industry in Danger http://overfishing.org/.../2007_gaza_WFP_food-security.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: