Τρίτη 3 Ιουλίου 2007

Ο οικονομικός αποκλεισμός της Γάζας οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση

Μελέτη του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Palestinian Centre for Human Rights 2 Ιουλίου 2007

Πηγή: Electronic Intifada

Ενημερωθείτε και για τη διεθνή πρωτοβουλία Free Gaza

To Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΠΚΑΔ) ανησυχεί εξαιρετικά για την κλιμάκωση της πολιορκίας στη Λωρίδα της Γάζας από τις Ισραηλινές Κατοχικές Δυνάμεις (ΙΚΔ) μέσω του κλεισίματος όλων των συνοριακών περασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Συνοριακού Φυλακίου της Ράφας στα αιγυπτιακά σύνορα. Το ΠΚΑΔ προειδοποιεί για τις συνέπειες της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας που εφαρμόζεται ενάντια στον αστικό παλαιστινιακό πληθυσμό. Το ΠΚΑΔ απευθύνει έκκληση προς όλα τα κράτη, και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν κυρώσει την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, τους θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών και όλες τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να ασκήσουν πίεση στις ΙΚΔ ώστε να επιτραπεί η κανονική εισροή των βασικών προμηθειών, μεταξύ αυτών των τροφίμων και των ιατρικών προμηθειών, στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αποφευχθεί μια επαπειλούμενη κρίση που θα μπορούσε να απειλήσει 1,5 παλαιστινίους πολίτες που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων το 73% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το ΠΚΑΔ έχει παρακολουθήσει στενά την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που απορρέουν από την ολοκληρωτική πολιορκία που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας και τις απειλές για τη μακρόχρονη διατήρησή της. Οι ΙΚΔ έχουν αρνηθεί την ελεύθερη διέλευση τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και βασικών αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΚΑΔ, οι ανθρωπιστικές συνθήκες ήταν ήδη καταστροφικές και πριν το σφίξιμο της πολιορκίας από τις ΙΚΔ μετά την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς στις 15 Ιουνίου 2007. Οι ΙΚΔ έχουν κλείσει όλα τα συνοριακά περάσματα που λειτουργούσαν μερικώς και έχουν αρνηθεί την ελεύθερη διέλευση καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων. Επιπλέον, έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια των παλαιστινίων πολιτών έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης στο εξωτερικό.

Η πρωτοφανής θηλιά που σφίγγει τη Λωρίδα της Γάζας έχει διπλασιάσει τα βάσανα του παλαιστινιακού αστικού πληθυσμού οδηγώντας σε μια καταστροφική κατάσταση. Επιπλέον ο τομέας της υγείας έχει αρχίσει να πάσχει από μια κρίση που οφείλεται στην έλλειψη ιατρικών προμηθειών αναγκαίων για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων στη Λωρίδα της Γάζας με το κλείσιμο όλων των συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και τόσο του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου.

Οι ΙΚΔ έχουν κλείσει εντελώς το Διεθνές Συνοριακό Φυλάκιο της Ράφα στα αιγυπτιακά σύνορα από τις 15 Ιουνίου 2007. Το συνοριακό πέρασμα λειτούργησε μερικώς τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007 για να επιτραπεί σε 160 παλαιστίνιους ταξιδιώτες, που κρατούνταν στο αεροδρόμιο al-'Areesh λόγω έλλειψης βίζας, να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον 6.000 Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος περιμένοντας να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας. Ορισμένοι απ’ αυτούς τους Παλαιστινίους είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό μέσω του συνοριακού περάσματος για να λάβουν ιατρική περίθαλψη, να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να επισκεφθούν συγγενείς. Υπάρχουν οικογένειες που είχαν φτάσει στην Αίγυπτο καθ’ οδόν για τη Λωρίδα της Γάζας για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με συγγενείς και δεκάδες ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εγχειρήσεις και χρήζουν ειδικής ιατρικής περίθαλψης που δεν μπορεί να παρασχεθεί στο συνοριακό πέρασμα, έτσι εξαναγκάστηκαν να μείνουν σε γειτονικές αιγυπτιακές πόλεις. Πολλοί απ’ αυτούς τους Παλαιστινίους έχουν ξεμείνει από χρήματα. Χιλιάδες παλαιστίνιοι πολίτες που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 400 ασθενών που χρήζουν προηγμένης ιατρικής περίθαλψης, δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Οι ΙΚΔ έχουν κλείσει το εμπορικό συνοριακό πέρασμα του Κάρνι από τις 15 Ιουνίου 2007. Πριν απ’ αυτό το πρόσφατο κλείσιμο, ο περιορισμός στη διακίνηση τροφίμων είχε σχετικά υποχωρήσει. Οι ΙΚΔ έχουν αρνηθεί την εισροή αγαθών στη Λωρίδα της Γάζας. Αν οι ΙΚΔ συνεχίσουν να κρατούν το πέρασμα κλειστό η Λωρίδα της Γάζας σύντομα θα υποστεί μια ανθρωπιστική κρίση καθώς οι αποθήκες βασικών ειδών διατροφής σύντομα θα στερέψουν. Μια τέτοια κρίση θα επηρεάσει δραματικά τουλάχιστον το 73% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Λόγω της έλλειψης σιταριού, έχει σταματήσει η λειτουργία τριών μύλων και σύντομα θα σταματήσει η λειτουργία και των υπολοίπων αν αδειάσουν οι σιταποθήκες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λωρίδα της Γάζας χρειάζεται καθημερινά 600 τόνους σιταριού.

Επιπλέον οι ΙΚΔ έχουν κλείσει το πέρασμα Σόφα, που προορίζεται για τη διέλευση κατασκευαστικών υλών, από τις 15 Ιουνίου του 2007. Το πέρασμα λειτούργησε μερικώς στις 25 και στις 26 Ιουνίου του 2007 για να επιτραπεί η είσοδος 84 φορτηγών φορτωμένων με προϊόντα για εμπόρους της περιοχής και 290 τόνους αλεύρι για το πρόγραμμα WFP, World Food Program (WFP). Ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του περάσματος, τα περισσότερα κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει.

Όπως και άλλα συνοριακά περάσματα, οι ΙΚΔ έκλεισαν το Κερέμ Σαλόμ από τις 15 Ιουνίου 2007. Το πέρασμα λειτουργούσε μερικώς από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου του 2007 για να επιτραπεί η είσοδος δύο κοντέινερ με φάρμακα για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και για το υπουργείο Υγείας, 150 τόνων ρυζιού, 130 τόνων λαδιού και 260 τόνων τροφίμων για το WFP, 600 τόνων βοήθειας σε τρόφιμα από την Ιορδανία, 10 κοντέινερ φαρμάκων από την USAID και 14 κοντέινερ καθημερινών προϊόντων, τεσσάρων κοντέινερ κατεψυγμένου κρέατος και 70 τόνων και τεσσάρων κοντέινερ ζωοτροφών για τους εμπόρους της περιοχής.

Οι ΙΚΔ έκλεισαν ολοσχερώς το πέρασμα του Ερέζ από τις 15 Ιουνίου του 2007. Έχουν εμποδίσει εργαζόμενους των διεθνών και τοπικών οργανισμών, ασθενείς και περίπου 300 εμπόρους, που είχαν λάβει άδεια να ταξιδέψουν μέσω του περάσματος πριν το κλείσιμο, να περάσουν μέσω αυτού. Οι ΙΚΔ έχουν επίσης ακυρώσει το πρόγραμμα οικογενειακών επισκέψεων προς τους παλαιστινίους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, που συντονίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Στις 19 Ιουνίου 2007, οι ΙΚΔ άρχισαν να επιτρέπουν σ’ έναν περιορισμένο αριθμό ασθενών να ταξιδεύει προς τα ισραηλινά νοσοκομεία μέσω του περάσματος. Έκτοτε, οι ΙΚΔ έχουν επιτρέψει σε 78 ασθενείς να ταξιδέψουν μέσω του περάσματος κατόπιν συντονισμού με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Οι ΙΚΔ έκλεισαν το πέρασμα Ναχάλ Οζ, που προορίζεται για τη διέλευση των καυσίμων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Το πέρασμα ξανάνοιξε την επόμενη μέρα και οι καθημερινές ανάγκες καυσίμων για τη Λωρίδα της Γάζας εισέρχονται σε ημερήσια βάση, χωρίς καμία δυνατότητα αποθηκευτικών προμηθειών. Η Λωρίδα της Γάζας καταναλώνει καθημερινά 200 τόνους οικιακού γκαζιού, δύο εκατομμύρια λίτρα βενζόλης και οκτώ εκατομμύρια λίτρα βενζίνης.

Υπό το φως της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Λωρίδα της Γάζας, το ΠΚΑΔ καλεί τη διεθνή κοινότητα:

  1. Να ξανανοίξει το Διεθνές Επικοινωνιακό Κέντρο της Ράφας ώστε να διατηρηθούν οι δεσμοί ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και τον έξω κόσμο και να επιτραπεί η ελευθερία κινήσεων του αστικού πληθυσμού της,
  2. Να πιέσει τις ισραηλινές κατοχικές αρχές να άρουν την οικονομική πολιορκία που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, να ανοίξουν το εμπορικό πέρασμα για να επιτραπεί η εισροή τροφίμων και να μην εφαρμόζουν την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας που αποστερεί τον παλαιστινιακό πληθυσμό από τα οικονομικά και κοινωνικά του δικαιώματα,
  3. Να παρέμβει άμεσα για να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της νομοθεσίας περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να τερματιστεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας,
  4. Να μην τιμωρεί τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας μέσω του παγώματος της οικονομικής βοήθειας, αντίθετα να αυξήσουν τη βοήθεια προς τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιδιαίτερα προς την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) και να τους ζητήσουν να αυξήσουν τη βοήθεια, εκπαιδευτική και ιατρική και να διευρύνουν το εύρος των ανθρωπιστικών τους υπηρεσιών,
  5. Να υπενθυμίσει στο Κράτος του Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής της Λωρίδας της Γάζας, τις νομικές του υποχρεώσεις σύμφωνα με την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 προς τον παλαιστινιακό αστικό πληθυσμό. Το άρθρο 55 της Συνθήκης αναφέρει: «Στο μέγιστο δυνατό βαθμό των μέσων που διαθέτει η Δύναμη Κατοχής έχει καθήκον να διασφαλίζει τις διατροφικές και ιατρικές προμήθειες του πληθυσμού, οφείλει, ειδικότερα, να εισάγει τα αναγκαία είδη διατροφής, ιατρικά αποθέματα και άλλα είδη, αν οι πόροι της κατεχόμενης περιοχής δεν επαρκούν. Η Δύναμη Κατοχής δεν μπορεί να επιτάξει τρόφιμα, είδη ή ιατρικές προμήθειες που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή, εκτός αν προορίζονται για χρήση από τις κατοχικές δυνάμεις και το διοικητικό προσωπικό, και σ’ αυτή την περίπτωση μόνο εάν οι ανάγκες του αστικού πληθυσμού έχουν ληφθεί υπόψη» και
  6. Ειδικά οι Θεματοφύλακες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της Συνθήκης προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση της Συνθήκης από τις ΙΚΔ για να διασφαλιστεί η προστασία των παλαιστινίων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: