Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Εξαγγελίες Μπους – Απελευθέρωση κρατουμένων

Πηγή: Associated Press

Τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη σύγκλιση ειρηνευτικής συνόδου το φθινόπωρο με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και μίλησε για «ώρα επιλογής» για τη Μέση Ανατολή. Δεν δόθηκαν περεταίρω πληροφορίες ωστόσο για τον τόπο διεξαγωγής, την ημερομηνία, την ατζέντα των θεμάτων και τους συμμετέχοντες.

Ο Μπους κάλεσε παράλληλα τους Παλαιστινίους να επιλέξουν τον Αμπάς έναντι της Χαμάς. Και καταδίκασε την κατάληψη της εξουσίας στη Γάζα από το Ισλαμικό Κίνημα και τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε ότι «δεν πιστεύουμε ότι στο στάδιο αυτό μπορούμε να συνομιλήσουμε για το οριστικό καθεστώς, αλλά μια τέτοια σύνοδος θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στα ζητήματα αιχμής. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η καλύτερη λύση για το Ισραήλ είναι η Παλαιστίνη. Χρειαζόμαστε τη λύση των δύο κρατών, όχι του ενός κράτους, ή την επικυριαρχία του Ισραήλ πάνω στα δύο».

Στη Γάζα ο εκπρόσωπος της Χαμάς αποκάλεσε τα σχόλια του αμερικανού προέδρου «μία νέα σταυροφορία του Μπους εναντίον του παλαιστινιακού λαού» και ζήτησε από τον αραβικό κόσμο να της αντιταχθεί. Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Μπιρζίτ της Δυτικής Όχθης, Αλί Τζαρμπάουι δήλωσε ότι κάθε τι λιγότερο από μια σαφή δέσμευση για ένα παλαιστινιακό κράτος «θα θρέφει την κρίση, δεν θα την επιλύει».

Να θυμίσουμε ότι η ειρηνευτική σύνοδος στη Μαδρίτη το 1991, με πρωτοβουλία Μπους του πατρός, άνοιξε το δρόμο για τις πολυθρύλητες συμφωνίες του Όσλο και την εγκαθίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εντωμεταξύ μετά τη συνάντηση Αμπάς-Ολμέρτ ανακοινώθηκε η απελευθέρωση την ερχόμενη Παρασκευή 250 κρατουμένων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Στη λίστα περιλαμβάνονται κρατούμενοι που έχουν να εκτίσουν ποινή τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο. Το 85% προέρχεται από τη Φατάχ, 15% από μικρότερες οργανώσεις και κανένας από τη Χαμάς. Στη συνάντηση ο Ολμέρτ ζήτησε επίσης από τον Αμπάς να δράσει αποφασιστικά ενάντια στα ένοπλα τμήματα και να εφαρμόσει το προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει μόνο στο επίσημο προσωπικό της ασφάλειας να φέρει όπλα. Ο παλαιστίνιος υπουργός για τα Θέματα των Κρατούμενων δήλωσε ότι η απελευθέρωση δεν ήταν αρκετή «το Ισραήλ επιμένει να απελευθερώνει εκείνους που έχουν περιορισμένες ποινές, θέλουμε την απελευθέρωση κρατουμένων με βαριές ποινές». Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές περίπου 10.500 Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ πρόσφερε επίσης αυτή τη βδομάδα αμνηστία σε 178 ενόπλους της Φατάχ με την προϋπόθεση να αφήσουν τα όπλα και δεκάδες υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: