Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Παναραβικό σχέδιο ειρήνευσης με το Ισραήλ

Πηγή: Associated Press

Παναραβικό σχέδιο ειρήνευσης παρουσίασαν την Τετάρτη στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Ένα σχέδιο που θα προσφέρει στο Ισραήλ «ασφάλεια, αναγνώριση και αποδοχή» από τους γείτονές του στη Μέση Ανατολή με αντάλλαγμα την αποχώρησή του από τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Αυτή η σοβαρή πρόταση συνιστά μια ιστορική ευκαιρία» δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη τύπου με την ισραηλινή και τον αιγύπτιο ομόλογό του. Ανέφερε ότι στο σχέδιο συναινούν, πέραν της Αραβικής Λίγκας και μη αραβικά μουσουλμανικά κράτη.

Το Ισραήλ χαιρέτισε την πρωτοβουλία ως βάση διαπραγματεύσεων, αλλά χαρακτήρισε τμήματα του σχεδίου απαράδεκτα. Το Ισραήλ απορρίπτει την ολοκληρωτική αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ελπίζοντας να διατηρήσει τις περιοχές που έχουν εποικηθεί μαζικά από Ισραηλινούς. Αντιτίθεται επίσης στην υπονοούμενη έκκληση του σχεδίου για επαναπατρισμό των Παλαιστινίων που εξαναγκάστηκαν στην προσφυγιά το 1948 και των απογόνων τους, σήμερα περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η επιστροφή τους θα σήμαινε το τέλος του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους.

Με αυτό το δεδομένο η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί έμφαση στα σημεία συμφωνίας και όχι διαφωνίας (όπως την επιστροφή των προσφύγων) σηματοδοτώντας την ισραηλινή συναίνεση στη λύση των δύο κρατών.

Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν μπορεί να παρακάμψει τις απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. «Δεν μας ζητήθηκε να διαπραγματευτούμε εκ μέρους των Παλαιστινίων. Θα βοηθήσουμε τόσο τους Παλαιστινίους όσο και τους Ισραηλινούς να προβούν στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν απεσταλμένοι της Αραβικής Λίγκας, αλλά αξιωματούχος της τελευταίας στο Κάιρο δήλωσε πως επρόκειτο για ανεπίσημη αντιπροσωπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: