Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Άνοδος του Μποϊκοτάζ στην Ευρώπη

Τους τελευταίους μήνες μία σειρά από ψηφίσματα ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών φορέων, προερχόμενων κυρίως από τη Βρετανία, έχει φέρει δυνατά στο προσκήνιο το κίνημα του μποϊκοτάζ του ισραηλινού απαρτχάιντ ως έμπρακτο μέσο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Η άνοδος του κινήματος προκαλεί τριγμούς στη Χισταντρούτ, την ισραηλινή συνομοσπονδία εργαζομένων που προβαίνει θορυβημένη σε «αντίμετρα» και ηχηρές δηλώσεις. Το μποϊκοτάζ ωστόσο έχει πλέον δρομολογηθεί ανεπιστρεπτί και αρχίζει ν’ απλώνεται στην Ευρώπη.

Ιρλανδία

Το Κογκρέσο των Ιρλανδικών Συνδικάτων (ICTU), η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των ιρλανδών εργαζομένων που εκπροσωπεί όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες πέρασε δύο ψηφίσματα που καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Στη σύνοδο ασκήθηκε έντονη κριτική στη βρετανική και την ιρλανδική κυβέρνηση καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποτυχημένη πολιτική της «εποικοδομητικής εμπλοκής» τους. Το ψήφισμα χαρακτηρίζει την πολιτική της Ε.Ε. «κατευναστική» και την επικρίνει ιδιαίτερα για την αποτυχία της να τερματίσει το προνομιακό καθεστώς εμπορικών σχέσεων που παρέχεται στο Ισραήλ από τη Συμφωνία της Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας, όπως οφείλει να κάνει σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της εν λόγω συμφωνίας.

Στη σύνοδο επικρίθηκαν επίσης σφοδρά εταιρείες συνεργοί του ισραηλινού απαρτχάιντ όπως η Catepillar και η ιρλανδική τσιμεντοβιομηχανία Roadholdings.

Το ψήφισμα εξουσιοδοτεί την ηγεσία του ιρλανδικού συνδικαλιστικού κινήματος να πάρει σειρά μέτρων αντίστασης και αλληλεγγύης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

Η δέσμευση να προωθήσει «ενεργά και σθεναρά» την πολιτική του μποϊκοτάζ και της απόσυρσης επενδύσεων.

Τα απευθείας διαβήματα στην κυβέρνηση και στην Ε.Ε.

Η κινητοποίηση δράσεων συνδικαλιστικής αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Η αποστολή αντιπροσωπείας της ICTU στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης.

Ενώ χαιρετίστηκε και η δημιουργία από την ICTU των Φίλων Συνδικαλιστών της Παλαιστίνης.

Βρετανία

Στις αρχές Ιουλίου το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές (TGWU) κάλεσε κατά τη σύνοδό του τα 800.000 μέλη του να μποϊκοτάρουν τα κατασκευασμένα στο Ισραήλ προϊόντα λόγω των εγκληματικών πολιτικών του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη. Τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχη απόφαση έλαβε το Συνδικάτο των Βρετανών Δημοσίων Υπαλλήλων (UNISON) και νωρίτερα η Βρετανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU ) είχε ζητήσει από τα μέλη της να μελετήσουν το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ που θα περιλαμβάνει το πάγωμα χρηματοδοτήσεων από ερευνητικά προγράμματα που συντονίζουν ισραηλινοί καθηγητές και την απαγόρευση συμμετοχής σε σεμινάρια. Απόφαση υπέρ του μποϊκοτάζ έχει ψηφιστεί και από την Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Η βρετανική πρεσβεία στο Ισραήλ εξέδωσε θορυβημένη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η βρετανική κυβέρνηση αντιτίθεται στα κάθε είδους μποϊκοτάζ» και ότι το ψήφισμα του TGWU «δεν πρόκειται να βλάψει τις αναπτυσσόμενες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: