Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

"Εκρηκτικό" φυσικό αέριο στη Γάζα

Πηγές: Jerusalem Post , BG Group Plc, CCC

Το Ισραήλ και η βρετανική εταιρεία BG Group Plc θα προχωρήσουν το πρόγραμμα εξόρυξης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Οι δύο πλευρές σύμφωνα με την JP έφτασαν σε συμφωνία για τη μεταφορά των χρημάτων που προορίζονται για το Παλαιστινιακό Ίδρυμα Επενδύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής σε διεθνή τράπεζα ώστε να παρακαμφθεί η Χαμάς.

Αξιωματούχος του υπουργείου Αναπτυξιακών έργων δήλωσε στην JP «Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι το Ισραήλ και η BG κάνουν προσπάθειες να κανονιστεί ένα σχέδιο πληρωμής που θα διευκολύνει την Παλαιστινιακή Αρχή» ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, παρά την κλονισμένη κατάσταση ασφάλειας στη Γάζα.

Συνεργάτης στο πρόγραμμα είναι και η Consolidated Contractors Company (CCC), η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο η BG θα προχωρήσει σε έργα για την εξόρυξη φυσικού αερίου 36 χιλιόμετρα πέρα από την ακτή της Γάζας, σε μια περιοχή που ορίζεται από τις συμφωνίες του Όσλο ως έδαφος υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Το αέριο στη συνέχεια θα δρομολογηθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού τεσσάρων χιλιομέτρων σε βάθος 850 μέτρων σε διυλιστήριο στο Ασκελόν.

Η περιοχή, την οποία η BG αγόρασε το 2000, περιέχει 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Ισραήλ να θεωρείται ο αποκλειστικός καταναλωτής των φυσικών πόρων.

Σύμφωνα με την αρχική διμερή συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΠΑ, περίπου το 60% των εσόδων από τις πωλήσεις του αερίου θα αποδοθούν στη BG, 30% στη συνεργάτιδα εταιρεία CCC και 10% -που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο- στο Παλαιστινιακό Ίδρυμα Επενδύσεων της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η πηγή της BG εξήγησε στην JP ότι αν και τώρα που η Γάζα ελέγχεται από τη Χαμάς «το Ισραήλ θα έπρεπε να πληρώνει τη Χαμάς αντί την ΠΑ», αλλά φυσικά δεν θέλει να καταλήξουν εκεί τα χρήματά του, ενώ «η βρετανική νομοθεσία ορίζει ότι οι διευθυντές όποιας εταιρείας διενεργήσουν διαπραγματεύσεις με τρομοκρατική οργάνωση θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα καταδικαστούν σε φυλάκιση. Γι’ αυτό το Ισραήλ και η BG συμφώνησαν να μεταφερθούν τα χρήματα σε διεθνή λογαριασμό ώστε να προχωρήσει η συμφωνία». Η συμφωνία φαίνεται να αποκλείει τη Χαμάς από τα έσοδα των πωλήσεων του φυσικού αερίου.

Εντωμεταξύ η Χαμάς σκοπεύει να ζητήσει αλλαγές στη συμφωνία με τη BG σύμφωνα με προ δύο εβδομάδων δημοσίευμα στο Bloomberg. «Είναι παράλογο ο ιδιοκτήτης του αερίου, η Παλαιστίνη, να παίρνει μόνο 10%. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με τη βρετανική εταιρεία αερίου αλλά μόνο κατόπιν αλλαγών ορισμένων σημείων του συμβολαίου του 1999» δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Μαντχούν, διευθυντής του γραφείου του Ισμαήλ Χανίγιε στην ιστοσελίδα του Παλαιστινιακού Κέντρου Πληροφόρησης.

Το Ισραήλ σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα ενέργειας του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να αγοράζει 1,5 με 1,8 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο από την BG για τα επόμενα 12-14 χρόνια.

Η πηγή της BG δήλωσε στην JP ότι «υπάρχουν ξεκάθαρα σχέδια για το χειρισμό της υπόθεσης της Χαμάς και ήδη επεξεργάζονται σχέδια για την κατασκευή του αγωγού, τώρα μένει μόνο να καθορίσουμε την τιμή».

Οι συνομιλίες της BG με το Ισραήλ ξεκίνησαν το 2006. Διεκόπησαν όταν η εταιρεία δήλωσε ότι προτιμούσε να πηγαίνει το αέριο στην Αίγυπτο για υγροποίηση και μετά να το μεταφέρει στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Οι συνομιλίες ξανάρχισαν τον Ιούλιο του 2006 και τον Απρίλιο του 2007 το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε 21 προς τρεις να παράσχει επίσημη άδεια σε ομάδα διαπραγμάτευσης να προβεί σε συνομιλίες με την BG για την αγορά αερίου από τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας. Η ισραηλινή εταιρεία Yam Thetis, έχει υποβάλει ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσει τα κυβερνητικά σχέδια αγοράς αερίου από την BG.

Δεν υπάρχουν σχόλια: