Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

«Ειρηνευτικό σχέδιο» με 10 νεκρούς στη Γάζα και ατζέντα για ανακατάληψη

Πηγή: Associated Press

Παρασκευή 7/9

Καθεστώς ειρηνευτικής συμφωνίας

Το οριστικό καθεστώς της ειρηνευτικής συμφωνίας παρουσίασε ο έμπιστος του Ολμέρτ, αντιπρόεδρος της χώρας Χάιμ Ραμον, στον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot.

Το άρθρο αναφέρει ότι οι Ραμόν και Φαγιάντ, μαζί με άλλους αξιωματούχους, συναντήθηκαν για να συντάξουν μια κοινή Ισραηλινό-Παλαιστινιακή διακήρυξη αρχών, η οποία θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ στην ειρηνευτική σύνοδο για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η πρόταση του Ραμόν είναι:

  • τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους θα ακολουθούν εν πολλοίς τη χάραξη του Τείχους «ασφαλείας» στη Δυτική Όχθη
  • μεγάλα ισραηλινά εποικιστικά συγκροτήματα και το 3-8% της Δυτικής Όχθης θα παραμείνει στο Ισραήλ
  • σε αντάλλαγμα θα παραδοθεί στους Παλαιστινίους αντίστοιχο ποσοστό γης μέσα στο Ισραήλ
  • στο ποσοστό αυτό πιθανά θα συμπεριλαμβάνεται και ο διάδρομος που θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Γάζα
  • οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες του 1948 δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν στο Ισραήλ, αλλά μόνο στο παλαιστινιακό κράτος και θα συσταθεί διεθνές ίδρυμα για την απόδοση των αποζημιώσεών τους
  • οι ιεροί τόποι στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ θα τεθούν υπό τον έλεγχο των διαφόρων θρησκειών, χωρίς να ανεμίζει καμία εθνική σημαία

Σύμφωνα με την Yediot report, ο Ολμέρτ εγκρίνει την πρόταση Ραμόν. Εάν οι διαπραγματεύσεις στεφθούν με επιτυχία ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα υιοθετήσει δημόσια το αποτέλεσμά τους και αν αποτύχουν θα τις παρουσιάσει ως προσωπική πρωτοβουλία του Ραμόν.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ραμόν αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ και ο παλαιστίνιος υπουργός Επικοινωνιών Riad Malki διέψευσε τη συνάντηση Ραμόν-Φαγιάντ ή με οποιονδήποτε άλλον παλαιστίνιο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το σχέδιο Ραμόν προσομοιάζει με το ισραηλινό σχέδιο που παρουσιάστηκε στη σύνοδο του 2000 και απέρριψε ο Αραφάτ δεχόμενος τις κατηγορίες του Κλίντον ότι «έχασε την ευκαιρία» να δημιουργήσει ένα παλαιστινιακό κράτος. Λίγο αργότερα ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα.

Πέμπτη 6/9

Δέκα Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γάζα

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη σε δύο διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας αφήνοντας πίσω τους δέκα παλαιστίνιους ενόπλους νεκρούς, το μεγαλύτερο τίμημα ανθρώπινων ζωών σε μία μέρα από τις 27 Ιουνίου, όταν 12 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σε πρώτη φάση ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τέσσερις ενόπλους στο Khan Younis, στο νότιο τμήμα της Γάζας. Λίγες ώρες αργότερα μια παλαιστινιακή ομάδα προσπάθησε να εισβάλει μ’ ένα φορτηγό κι ένα τζιπ σε ισραηλινή στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη της Γάζας. Ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε τα δύο οχήματα και έξι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

Ο φόρος αίματος των δέκα Παλαιστινίων ήταν η απάντηση στις επιθέσεις ρουκετών Κασάμ που πλήττουν το νότιο τμήμα του Ισραήλ. Βέβαια οι επιθέσεις αυτές εξαπολύονται από το βόρειο τμήμα της Γάζας, μακριά από το θέρετρο των συγκρούσεων της Πέμπτης. Ωστόσο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ ήταν ξεκάθαρος «Την ίδια αυτή ημέρα, πολλοί στη Γάζα πλήρωσαν με τη ζωή τους τις επιθέσεις των ρουκετών».

Τετάρτη 5/9

Με όραμα την ανακατάληψη της Γάζας

Το Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε -προς στιγμήν- τις εκκλήσεις για εισβολή ευρείας κλίμακας στη Γάζα, αλλά απείλησε να αποκόψει το νερό, το ηλεκτρικό και τις προμήθειες καυσίμων από τη Λωρίδα.

«Στο τέλος, το Ισραήλ θα πρέπει να προβεί σε επιχειρήσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» φέρεται να δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ σε κλειστή συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας. Παράλληλα στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι πέραν της ανακατάληψης ολόκληρης της Γάζας δεν υπάρχει άλλη στρατιωτική λύση.

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στη Νάμπλους – ακολούθησε εισβολή

Παλαιστίνιοι ένοπλοι εκπυρσοκρότησαν εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε στρατιωτικό τζιπ τραυματίζοντας τρεις ισραηλινούς στρατιώτες τα ξημερώματα της Τετάρτης στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης. Τα τραύματα που προκλήθηκαν ήταν ελαφρά έως μέτρια. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα που συνδέονται με τη Φατάχ.

Νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας δεκάδες τζιπ εισέβαλαν στην Νάμπλους, στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα και στην παλιά πόλη και συνέλαβαν δύο Παλαιστινίους. Επίσης ο στρατός προέβη σε κατάσχεση εγγράφων και ψηφιακών μέσων από τα γραφεία φιλανθρωπικής οργάνωσης της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: