Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Οκτώ νεκροί και 25 τραυματίες από ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

Πηγή: Associated Press

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από αεροπορική επιδρομή και χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη.

Ισραηλινά αεροπλάνα έριξαν πύραυλο σε τζιπ, το οποίο εικάζεται ότι μετέφερε ρουκέτες και τεθωρακισμένα τανκς πήραν τον έλεγχο της πόλης Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Γάζας μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και αποχώρησαν.

Ο ισραηλινός πύραυλος διέλυσε το τζιπ την ώρα που διέσχιζε διασταύρωση μεγάλης κυκλοφορίας στη γειτονιά Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας. Τα πτώματα διαμελίστηκαν και ο αριθμός των θυμάτων ήταν δύσκολο να διευκρινιστεί. Οι γιατροί έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς, ενώ πέντε νεκρά μέλη του αναγνώρισε ο Στρατός του Ισλάμ, που είχε εμπλακεί στην απαγωγή του δημοσιογράφου του BBC, Αλαν Τζόνστον, και εικάζεται και του Γκιλάντ Σαλίτ.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι περικύκλωσαν τα συντρίμμια του οχήματος και αρκετοί βούτηξαν τα χέρια τους στο αίμα των θυμάτων παίρνοντας όρκο για εκδίκηση, ενώ το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «Ο Θεός είναι μεγάλος». Αρκετά οχήματα είχαν ζημιές από θραύσματα ενώ η δύναμη της έκρηξης έσπασε τα τζάμια από τα παράθυρα των γειτονικών κτιρίων. Η Χαμάς αναγνώρισε την ταυτότητα ενός από τους νεκρούς, του Αϊμάν Νταλούλ, τοπικού διοικητή του Στρατού του Ισλάμ.

Κατά την επιχείρηση στη Μπεΐτ Χανούν, αυτόπτες μάρτυρες είδαν όλμο τεθωρακισμένου να πέφτει ανάμεσα σε δύο σπίτια και στρατιώτες να πυροβολούν από το κουβούκλιο. Στρατιωτικές μπουλντόζες έφτιαχναν οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των κατοίκων. Συνολικά σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 25 από τους οποίους οι πέντε σοβαρά.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση ήταν απάντηση στις επιθέσεις ρουκετών και πυρών όλμων από τη Γάζα, δέκα και 20 εχθές αντίστοιχα. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούν Μπαράκ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι «πλησιάζουμε σε μια ευρεία και περίπλοκη επιχείρηση στη Γάζα» και αξιωματούχοι ασφαλείας άφησαν να εννοηθεί ότι είναι θέμα εβδομάδων μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα.

Ο Μοχάμεντ Μαντχούν, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς από το περιβάλλον του Ισμαήλ Χανίγιε, δήλωσε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις ατσαλώνουν την αποφασιστικότητα των κατοίκων της Γάζας «το τιμημένο παλαιστινιακό αίμα που χύθηκε απ’ αυτό το ναζιστικό στρατό μας κάνει απλώς ακόμη πιο ακλόνητους».

Στη Δυτική Όχθη

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας κατάσχεσαν δύο αυτοσχέδιους πυραύλους στην πόλη της Βηθλεέμ και τους παρέδωσαν στον ισραηλινό στρατό.

Την Τετάρτη στην πόλη της Νάμπλους τζιπ του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν το κτίριο στο οποίο κοιμόταν ο Αϊμάν Ζαμπάν και τον συνέλαβαν. Το Ισραήλ τον θεωρεί υπεύθυνο για τον θάνατο δύο εφέδρων Ισραηλινών το 2000 στη Ραμάλα που λιντσαρίστηκαν από τον κόσμο κατά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Οι δύο έφεδροι κατευθύνονταν στη στρατιωτική βάση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, αλλά πήραν μια στροφή λάθος και κατέληξαν στη Ραμάλα. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην αστυνομία, αλλά εκεί εισέβαλε ένα οργισμένο πλήθος τους χτύπησε και τους μαχαίρωσε θανάσιμα.

Ο Ζαμπάν ήταν μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, προσκείμενες στη Φατάχ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι δεν είχε εμπλακεί στο συμβάν. Ο Ζαμπάν είναι ο τελευταίος ύποπτος που συνελήφθη, έχουν προηγηθεί άλλοι τέσσερις, ως υπαίτιος του λιντσαρίσματος.

Άλλες εξελίξεις: -Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, πριν από την εβδομαδιαία εβραϊκή γιορτή Succot που ξεκίνησε το δειλινό της ίδιας μέρας. Απαγορεύτηκε και η μετακίνηση μεταξύ των «καντονιών» της Δυτικής Όχθης.

-Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Κέβιν Κένεντι, καταδίκασε τον βομβαρδισμό συνοριακού περάσματος της Γάζας από παλαιστινίους ενόπλους. Επίσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του, μόνο 97 φορτηγά μπόρεσαν να εισέλθουν στη Γάζα, μείωση 50% από τον Ιούλιο και προειδοποίησε για ελλείψεις σε γαλακτοκομικά είδη και αλλοιώσιμα τρόφιμα αν τα σύνορα δεν ανοίξουν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: