Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Συνοπτικά... τον Αύγουστο

Πηγή: Associated Press

* Κατά τη συνάντηση Αμπάς – Ολμέρτ στα τέλη Αυγούστου ο Ολμέρτ ξεκαθάρισε στον Αμπάς ότι το Ισραήλ θα διακόψει κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση αν ο Αμπάς φέρει τη Χαμάς στην κυβέρνησή του. Στις αρχές Αυγούστου, για πρώτη φορά ύστερα από εφτά χρόνια, ισραηλινός ηγέτης επισκέφτηκε τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο Ολμέρτ πήγε στην Ιεριχώ.

* Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί καμία εκτενής αποχώρηση από τη Δυτική Όχθη προτού περάσουν δυόμιση χρόνια, χρόνος που σύμφωνα με τον ίδιο απαιτείται για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας. Παράλληλα δεν δεσμεύτηκε για την αφαίρεση τσεκ πόιντ.

* Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούν τη Χαμάς ότι από τον Ιούνιο έχει εισάγει λαθραία στη Γάζα 40 τόνους όπλων.

* Οι ισραηλινές πιέσεις δεν απέδωσαν και διεξήχθη στις 30-31 Αυγούστου σύνοδος του ΟΗΕ σε εγκαταστάσεις της ΕΕ για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Στην επιτροπή μέλη από πλευράς ΕΕ είναι μόνο η Κύπρος και η Μάλτα.

* Δημοσίευμα της Χααρέτζ αναφέρει μυστική συμφωνία μεταξύ Αμπάς και Ισραήλ. Το Ισραήλ θα παραδώσει τον έλεγχο λεωφόρου που θα διατρέχει το Ισραήλ και θα συνδέει τη Δυτική Όχθη με τη Γάζα, όταν ο Αμπάς ξαναπάρει τον έλεγχο της Γάζας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ.

* Η ΕΕ σταμάτησε τη χρηματοδότηση μεγάλου εργοστασίου ηλεκτροδότησης στη Γάζα.

* Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία παροχής στρατιωτικής βοήθεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ. 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για δέκα χρόνια, από τα 2,4 που ήταν μέχρι πρότινος. Η Αίγυπτος λαμβάνει 1,3 δις. δολάρια ετησίως, ενώ ανάλογη συμφωνία προγραμματίζεται και με τη Σαουδική Αραβία.

* Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Γάζα σύντομα θα εξαρτάται αποκλειστικά από την ξένη βοήθεια. 120.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους αν ο αποκλεισμός συνεχιστεί.

* Τελείωσε το δράμα των περισσότερων από 6.300 Παλαιστινίων που είχαν αποκλειστεί στην Αίγυπτο. Οι τελευταίοι 475 εισήλθαν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Νιτζάνα στην έρημο Νεγκέβ.

* Επεισοδιακά εκκενώθηκαν δύο οικογένειες εποίκων από τη Χεβρώνα και εκατοντάδες υποστηρικτές τους. Στην περιοχή διαμένουν 500 έποικοι ανάμεσα σε 160.000 Παλαιστινίους.

* Περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι, μέλη ενόπλων οργανώσεων συνδεόμενων κυρίως με τη Φατάχ, αποδέχτηκαν την αμνηστία του Ισραήλ και παρέδωσαν τα όπλα. Η πλειονότητα από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα και 25 από την Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε, αλλά και ούτε αμφισβήτησε την πληροφορία.

* Η βουλευτής της Χαμάς Mona Mansour κατήγγειλε στις αρχές Αυγούστου ότι περισσότεροι από 400 αγωνιστές της Χαμάς κρατούνται από τον Ιούνιο στη Δυτική Όχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αμπάς.

* Ο ισραηλινός υπουργός Binyamin Ben-Eliezer δήλωσε ότι το Ισραήλ ενεργοποιεί το σχέδιο για πυρηνικό εργοστάσιο στην έρημο Νεγκέβ. Αν η πρόταση εγκριθεί από το κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια.

Ανθρώπινες απώλειες

Ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε στην πόλη Σντερότ από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό 100 ρουκέτες Κασάμ εξαπολύθηκαν τον Αύγουστο από τη Γάζα. Τα τελευταία εφτά χρόνια οι επιθέσεις αυτές σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού πήραν τη ζωή 12 Ισραηλινών. Ένας ακόμη Ισραηλινός τραυματίστηκε οδηγώντας στο κεντρικό Ισραήλ σε λεωφόρο κοντά στο Τείχος, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία τα πυρά προέρχονταν από γλέντι γάμου σε αραβικό χωριό.

Στην παλαιστινιακή πλευρά τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο από πυρά του ισραηλινού στρατού και τουλάχιστον 59 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και τρία παιδιά, 10, 11 και 12 ετών καθώς και μία 70χρονη γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: