Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

Ταραχές στη Γάζα

Από την έκθεση των παλαιστινιακών κέντρων Al Mezan και Al Dameer που δημοσιεύτηκε στην Electronic Intifada

Ημέρες ενδοπαλαιστινιακών εντάσεων έζησε η Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή 31 Αυγούστου και το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου. Ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, 21 τραυματίστηκαν και 60 συνελήφθησαν στις πόλεις της Ράφα και της Γάζας.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου στην πόλη της Γάζας η Φατάχ είχε καλέσει σε μαζικό προσκύνημα έξω από το τέμενος στην πλατεία al-Katiba δυτικά του πανεπιστημίου al-Azhar. Μετά το τέλος της προσευχής οι συμμετέχοντες έκαναν διαδήλωση προς την έδρα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, εν μέσω έντονης παρουσίας της Εκτελεστικής Δύναμης (Χαμάς) στους δρόμους της Γάζας. Καθώς οι διαδηλωτές προσέγγιζαν το κτίριο άρχισαν να εξαπολύουν πέτρες και μολότοφ. Η Εκτελεστική Δύναμη πυροβόλησε στον αέρα και χρησιμοποίησε ηχητικές βόμβες για να διαλύσει το πλήθος. Νέα επεισόδια εκτυλίχθηκαν την ώρα που οι διαδηλωτές επέστρεφαν στα σπίτια τους. Τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν πλάνα μελών της Εκτελεστικής Δύναμης, ορισμένοι με πολιτικά, να συλλαμβάνουν βίαια, να χτυπούν διαδηλωτές και να εισβάλουν στα σπίτια τους. Εννέα Παλαιστίνιοι και ένας γάλλος δημοσιογράφος τραυματίστηκαν. Εξήντα άνθρωποι συνελήφθησαν από την ΕΔ.

Την ίδια περίπου ώρα στη Ράφα, ξεκίνησε διαδήλωση πιστών από την πλατεία Shuhada στον προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Την ώρα που η διαδήλωση πλησίαζε το τέμενος al-Abrar, ομάδα νεαρών άρχισε να φωνάζει προκλητικά συνθήματα. Καθώς η πορεία κατευθυνόταν προς το σπίτι του διοικητή της Εκτελεστικής Δύναμης στην πόλη, εξαπολύθηκαν δακρυγόνα, ενώ μια χειροβομβίδα ρίχτηκε ενάντια στο πλήθος τραυματίζοντας εφτά παιδιά και τρεις ενήλικους.

Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου, στη διαδήλωση που καλέστηκε από τη Χαμάς ενάντια στον παρατεταμένο αποκλεισμό του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τις 10 Ιούνη, συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας. Επεισόδια ξέσπασαν όταν η Εκτελεστική Δύναμη προσπάθησε να διαλύσει βίαια το πλήθος των διαδηλωτών τη στιγμή που πλησίαζε την πύλη της Ράφας. Ο 16χρονος Muhammad Fathi Qdeeh σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι και ο 39χρονος Yousif al-Zamli τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Δύναμης, ορίστηκε πρόστιμο 250 δολαρίων σε όλους τους συλληφθέντες διαδηλωτές και θα τους ζητηθεί να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα παραβούν το νόμο για έξι μήνες προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Σε ανακοίνωσή τους τα κέντρα Al Mezan και Al Dameer ζητούν τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συγκέντρωση, δηλώνοντας ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν πρέπει να διασαλεύουν την τάξη και την ασφάλεια στην κοινωνία ή να προκαλούν ζημιές σε ιδιωτικές ή δημόσιες περιουσίες. Τα δύο κέντρα πρεσβεύουν ότι η χρήση της βίας πρέπει πάντοτε να υπακούει στην αρχή της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας και θεωρούν ότι η Εκτελεστική Δύναμη επέδειξε αδικαιολόγητη βία και στις δύο διαδηλώσεις, τόσο σ’ εκείνη που συγκαλέστηκε από τη Φατάχ, όσο και σ’ εκείνη της Χαμάς.

Παράλληλα τα δύο κέντρα καταδίκασαν την επιβολή προστίμου χωρίς να προηγηθεί έρευνα, δίκη και χωρίς να δοθεί το δικαίωμα στους συλληφθέντες να υπερασπιστούν εαυτούς.

Τα κέντρα Al Mezan και Al Dameer καταδικάζουν τις επιθέσεις των διαδηλωτών στην έδρα του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, αλλά την ίδια στιγμή καταδικάζουν με σφοδρότητα και τη βίαιη καταστολή τους από την Εκτελεστική Δύναμη, πολλά μέλη της οποίας ήταν με πολιτικά. Τα δύο κέντρα καλούν την Εκτελεστική Δύναμη να διεξάγει έρευνα για τα γεγονότα, ειδικά κατόπιν του θανάτου ενός ανήλικου στη Ράφα, και να προσάγουν τους διοικητές που παρέβησαν τον νόμο στη δικαιοσύνη. Ζητούν επίσης από την Εκτελεστική Δύναμη να εκδώσει ξεκάθαρες και αυστηρές οδηγίες προς τα μέλη της ώστε να απόσχουν από τη χρήση βίας σε ανάλογες περιπτώσεις. Παράλληλα ζητούν την ακύρωση των προστίμων και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων εκφράζοντας φόβους για βάρβαρη μεταχείριση και βασανιστήρια εις βάρος των κρατουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: