Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Συνομιλίες Χαμάς-Φατάχ το Ραμαζάνι

Πηγή: Άρθρο του Khalid Amayreh στο Palestinian Information Center

Η Χαμάς και η Φατάχ θα επαναλάβουν τις μη-απευθείας συνομιλίες για την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας με τη διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ισμαήλ Χανίγιε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Ibn Abdul Aziz, επανέλαβε τη δέσμευση της Χαμάς στη Συμφωνία της Μέκκας (της 8ης Φεβρουαρίου) και την προθυμία της να συζητήσει με τη Φατάχ. Δήλωσε επίσης ότι είναι παράλογο οι παλαιστίνιοι ηγέτες να συνομιλούν με τους εχθρούς τους και να αρνούνται να μιλήσουν με τα αδέλφια τους.

Επιπλέον ο Χανίγιε δήλωσε πρόθυμος να επιστρέψει το αρχηγείο των πρώην σωμάτων ασφαλείας στην Παλαιστινιακή Αρχή αν η ηγεσία της Φατάχ συμφωνήσει να ανοικοδομήσει τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας σε «εθνική» αντί για «κομματική» βάση.

Κατόπιν αυτού ο βασιλιάς Αμπντάλα κάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς στην Τζέντα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Συμφωνία της Μέκκας συνιστά τη μοναδική βάση για την αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας. Ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς θα πρέπει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε ότι η χώρα αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης Φατάχ-Χαμάς. Αλλά επιβεβαιώθηκε ότι όλες οι πλευρές καθιστούν τη Συμφωνία της Μέκκας μονόδρομο για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ραμάλας και Γάζας.

Παλαιστίνιος βουλευτής που δεν ήθελε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δήλωσε ότι η Χαμάς θα «καταπιεί την περηφάνια» της και θα κάνει το πρώτο βήμα «κάποιος πρέπει να το κάνει» για τον τερματισμό της κρίσης με τη Φατάχ. Και πρόσθεσε «η Χαμάς θα ρίξει το μπαλάκι στο γήπεδο της Φατάχ, και τότε, αν η Φατάχ συνεχίσει να δείχνει αδιαλλαξία, θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη συνέχιση της κρίσης».

Ο βουλευτής δεν αποσαφήνισε σε ποια ακριβώς κίνηση θα προέβαινε η Χαμάς, αλλά παρατηρητές στη Γάζα, καθώς και πηγές εντός της Χαμάς, εικάζουν ότι η τελευταία πιθανότατα θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να θέσει το αλλοτινό αρχηγείο της ασφάλειας της Φατάχ υπό τον έλεγχο ενός τρίτου, πιθανά της Αιγύπτου.

Εντούτοις οι διπλωματικές κινήσεις δεν βρίσκουν το αντίστοιχό τους στα πολιτικά τεκταινόμενα που διαδραματίζονται μεταξύ των δύο οργανώσεων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στη Δυτική Όχθη, τα σώματα ασφαλείας της Φατάχ εξακολουθούν να έχουν στο στόχαστρο τη Χαμάς και τους υποστηρικτές της, συλλαμβάνοντας και ενίοτε βασανίζοντάς τους. Αντίστοιχα οι αστυνομικές δυνάμεις της Χαμάς στη Γάζα, συλλαμβάνουν, αν και για μικρά χρονικά διαστήματα, αγωνιστές και ηγέτες της Φατάχ με την κατηγορία ότι υποκινούν φασαρίες κατόπιν εντολών εκπορευόμενων από τη Ραμάλα.

Αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς εξέδωσε αναφορά κατηγορώντας την πολιτοφυλακή της Φατάχ και τα σώματα ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής για τη εξαπόλυση χιλιάδων επιθέσεων εναντίον υποστηρικτών και θεσμών της Χαμάς, μεταξύ των οποίων και για πράξεις βανδαλισμού, σαμποτάζ, δολοφονίες, συλλήψεις και απαγωγές. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής υπερασπίζονται τις ενέργειές τους λέγοντας ότι προσπαθούν να εμποδίσουν τη Χαμάς να οικοδομήσει στη Δυτική Όχθη μια στρατιωτική δομή αντίστοιχη με εκείνη της «Εκτελεστικής Δύναμης» στη Γάζα.

Η «Εκτελεστική Δύναμη» διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ήττα των δυνάμεων της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, οι εικασίες της Φατάχ φαντάζουν αστήριχτες δεδομένου ότι η Δυτική Όχθη, σε αντίθεση με τη Γάζα, βρίσκεται υπό τον καθολικό και σκληρό τροχό της ισραηλινής κατοχής.

Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει η Χαμάς να εκτελέσει ένα «πραξικόπημα» εναντίον της Φατάχ, θα έπρεπε να εξαπολύσει συνδυαστικά πυρά εναντίον τόσο του ισραηλινού στρατού όσο και της Φατάχ, πράγμα τελείως παράλογο.

«Ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εξαπολύεται από έναν στρατό εναντίον της κυβέρνησής του, στρατιωτικές μονάδες θα καταλάμβαναν τα κυβερνητικά κτίρια, τους κύριους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις. Και τίποτα απ’ αυτά δεν είναι εφικτό στη Δυτική Όχθη αφού ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται υπό σκληρή ισραηλινή κατοχή» δήλωσε ο Hatem Qafisha, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου από τη Χεβρώνα.

Ο Qafisha, μιλώντας σε σύνοδο στη Ραμάλα την Τετάρτη απέρριψε τους ισχυρισμούς της Φατάχ ότι η Χαμάς υποτιμά την «Παλαιστινιακή νομιμότητα». «Εγώ είμαι η νομιμότητα. Με εξέλεξαν με 51.000 ψήφους. Εκλέχτηκα από το λαό». Επιπλέον επέκρινε τη Φατάχ για κωλυσιεργία και άρνηση να κάνει διάλογο με τη Χαμάς. «Εσείς στην ΟΑΠ/PLO πολεμήσατε ο ένας ενάντια στον άλλο με τανκς στον Λίβανο. Αλληλοσκοτωθήκατε κατά εκατοντάδες. Αλλά τελικά ξεπεράσατε τις διαφορές μέσω του διαλόγου. Συνεπώς γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο πράγμα ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς;».

Σύμφωνα με το Associated Press, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πολιτικό γραφείο του Χανίγιε αναφέρεται ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να επιστρέψει στο διάλογο άνευ όρων και οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις περιγράφονται ως «διαφωνία μεταξύ αδελφών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: