Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Ρουκέτα σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Ρουκέτα εξερράγη στην ισραηλινή στρατιωτική βάση Ζικίμ, βόρεια των συνόρων Γάζας-Ισραήλ νωρίς την Τρίτη τραυματίζοντας δεκάδες στρατιώτες.

Η επίθεση στη βάση εκπαίδευσης νεοσύλλεκτων εξαπολύθηκε περίπου στις δύο τα ξημερώματα, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο τους στρατιώτες. Η ρουκέτα προσγειώθηκε σε άδεια σκηνή και θραύσματά της τραυμάτισαν περίπου 40 στρατιώτες, οι 12 εκ των οποίων παραμένουν σύμφωνα με το στρατό σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των τραυματιών ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα ενός και μόνο χτυπήματος με ρουκέτα.

Ο στρατός απάντησε στην επίθεση τραυματίζοντας τέσσερις παλαιστίνιους πολίτες, από 5 έως 21 ετών, μέλη της ίδιας οικογένειας. Από τους τραυματίες, δύο κοπέλες 7 και 17 ετών παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Την ευθύνη για την επίθεση της ρουκέτας ανέλαβαν από κοινού η Ισλαμική Τζιχάντ και οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, αλλά το Ισραήλ καθιστά υπεύθυνη τη Χαμάς που έχοντας τον έλεγχο της Γάζας δεν μπόρεσε να σταματήσει τις επιθέσεις.

Αργότερα το πρωί της Τρίτης, άλλη ρουκέτα έπληξε ισραηλινό κιμπούτς κοντά στη Γάζα, ενώ η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Ισραήλ. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί σε καμία από τις δύο αυτές επιθέσεις.

Οι «χειροποίητες» ρουκέτες προσγειώνονται σχεδόν καθημερινά στον νότο του Ισραήλ. Τα τελευταία εφτά χρόνια 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τέτοιες επιθέσεις.

Η εκδοχή μιας εισβολής ευρείας κλίμακας στη Γάζα -που απορρίφθηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα- επανέρχεται δριμύτερη, μετά την απειλή διακοπής του νερού, του ηλεκτρικού και των καυσίμων στη Λωρίδα. Ο Ολμέρτ συναντά σήμερα ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους και αναμένεται να αποφασιστεί σκληρή απάντηση εκ μέρους του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: